Arno Fielt met Ierse Setter Luna. Foto: Willy Hermans
Arno Fielt met Ierse Setter Luna. Foto: Willy Hermans

Arno Fielt werkt al 40 jaar met plezier bij Herwers

HENGELO - Veertig jaar bij één werkgever, dat komt tegenwoordig niet zo vaak meer voor. Arno Fielt presteerde het wel. Op 31 augustus viert hij zijn 40-jarig jubileum bij de vestiging van Herwers Groep in Hengelo Gld. met familie, vrienden en collega's.

Door Willy Hermans

Opleidingen bij de Landmacht
Op 1 september 1977 begon Arno Fielt als 24-jarige automonteur bij garage Herwers aan de Hummeloseweg. Daarvoor was hij al zeven jaar in dienst geweest als technisch specialist bij de Landmacht, waar hij diverse opleidingen volgde, waaronder automonteur. Arno haalt herinneringen op: "Ik woonde in Doetinchem, maar wilde wel naar een kleiner dorp. Ik zou eerst bij Frans Herwers gaan werken, maar toen Jos belde was ik er snel uit. Eerst moest wel gevierd worden dat ik uit dienst ging en werd ik door mijn zwagers in een kruiwagen van de Groeskamp naar mijn huis aan de Caenstraat gereden! Een dag later moest ik in Hengelo beginnen, maar was nog niet al te fit."

Gemoedelijke tijd
Jos Herwers had een aantal jaar daarvoor de garage van zijn vader overgenomen, die nog wel in het magazijn bleef werken. Herwers was Datsun-dealer, er stond nog een benzinepomp, de showroom kwam later in de jaren '80. Arno: "Het was een gemoedelijke tijd. We werkten met vijf man, waaronder Theo Michels en Dick Greven. De klanten kwamen veelal uit het dorp zelf. De moeder van Jos moest soms het personeel tijdens de kermis uit het café halen! De ruimte in de werkplaats was beperkt, we werkten ook 's avonds en op zaterdag. Ik werkte als automonteur, maar heb ook negen jaar het magazijn erbij gedaan.
In 1979 kwam ik in Hengelo te wonen, in het huis aan de Berkenlaan van Dick Greven. In 1986 verhuisde ik naar de Ouweleen.
Voor de Kerstshow moest alles brandschoon zijn. Iedereen hielp mee, tapje in de hoek, dat was beregezellig. En er werden 100-150 auto's verkocht, want Jos was een fantastische verkoper.
Aan hem hadden we een prima baas. In die tijd kregen we zelfs kermis- en verjaardagsgeld. We konden altijd geintjes met Jos uithalen, zoals op 1 april steevast gebeurde. Met Werelddierendag gaven we hem een banaan. Dat kon allemaal.
De garage heeft veel prijzen gewonnen en dat leverde wel eens een leuk reisje op. Hoogtepunten waren de marathons van New York, waaraan we met het personeel in 1990 en 2001 meeliepen. Ik heb ze beide keren uitgelopen. Ik was niet de snelste, maar heb er wel van genoten."

Brandweer
In 1980 kwam Arno bij de Hengelose brandweer en ook dat was aan Jos Herwers te danken: "Bij bakker Kreunen wisten ze mijn vrouw Annie te vertellen dat ik bij de brandweer kwam. Ik wist van niks, maar het bleek dat Jos mij had opgegeven! Dat heb ik ook altijd met veel plezier gedaan. Dat sociale trok mij wel aan. Veel meegemaakt natuurlijk. Heel trieste dingen, waarbij soms doden vielen. Naderhand praatten we daar in de kantine over en dan was ik het meestal wel kwijt.
Maar ook grappige voorvallen, zoals bij een schuurbrand de ratten en muizen van het dak spuiten. Of bij een ongeluk in de Veldhoek, waar uit een Citroën DS na een popfestival in Lochem negen jongens ongedeerd kwamen en met twee kratten bier wegliepen. Voor Jos was het een wedstrijd om als eerste het wrak weg te slepen, want daar kreeg hij geld voor.
Ik heb altijd doorgeleerd, moest rond mijn 60ste stoppen na een operatie aan mijn voet, maar help nog steeds mee met oefenen en begeleiden."

Veel plezier
Herwers kreeg meerdere vestigingen, in 2001 verhuisde de Hengelose vestiging naar een groter pand aan de Kruisbergseweg. Arno constateert dat er veel is veranderd: De klanten komen overal vandaan en er werken 190 mensen bij Herwers. Ook het werk zelf is anders. Tegenwoordig moet het hele spatbord eraf als je ergens bij wilt en moet je met een laptop alles uitlezen.
Maar ik heb altijd met erg veel plezier gewerkt en doe dat nog steeds. Ik moet doorwerken tot 66 jaar en 4 maanden, maar dat is geen probleem. Ik heb net mijn vijfde opeenvolgende Ierse Setter aangeschaft, fiets graag rond, lees dialectboeken en het vijfde kleinkind is op komst. Vervelen zal ik me dus niet!"