Harry van de Velde en Jan Wolters sturen de paarden Velvet en Euronica met aflegger langs de rogge om te maaien. Op de achtergrond de combine van Theo Schut. Foto: Liesbeth Spaansen
Harry van de Velde en Jan Wolters sturen de paarden Velvet en Euronica met aflegger langs de rogge om te maaien. Op de achtergrond de combine van Theo Schut. Foto: Liesbeth Spaansen

Ruisend rogge, hoefgetrappel en ronkende tractoren

Interesse naar het oogsten in vroeger tijden blijft onverminderd bestaan

Door Liesbeth Spaansen

BEKVELD - Tijdens de tweejaarlijkse oogstdag bij Recreatie- en Kinderboerderij Feltsigt op zondag 30 juli konden bezoekers wederom getuige zijn van de enorme werklust van vroegere tijden. Vele vrijwilligers in klederdracht, zorgden ervoor dat alle werkzaamheden te zien waren wat betreft het oogsten van aardappelen, gras en rogge in de Achterhoek van rond de vijftig jaar geleden.

Het ruisende rogge gaf makkelijk mee met vrijwilligers met zicht of aflegger met paard. Vrijwilligers Harry van de Velde en Jan Wolters spanden Velvet en Euronica voor de aflegger en stuurden vlot langs het roggeveld. Theo Schut bediende de 'moderne' combine om te maaien. Dames en heren bonden de rogge vlot samen tot mooie bossen, garven. Deze rogge garven konden met riek op de wagen met paard ervoor worden gestapeld en naar de dorsvloer gereden. Mannen sloegen vervolgens met vlegels op de garven om de roggekorrels en het stro van elkaar te scheiden. Daarnaast werd gedemonstreerd hoe later met dorsmachines hetzelfde resultaat werd behaald, maar in veel kortere tijd.
Bij de enorme blauwwitte molen op het terrein hadden molenaars van de Bronkhorster Molen een boerenmolen opgesteld, een apparaat dat bestaat uit een kaar en maalsteen. Zij demonstreerden hoe de geoogste rogge werd gemalen tot meel. Een band aan een tractor zorgde ervoor dat de molensteen werd aangedreven om te malen.
Ook het maaien van gras, het hooien met de hand, met paard en schudder of oude trekker werd door vrijwilligers gedemonstreerd, evenals het oogsten van aardappelen. Het thema 'van Grond tot Mond' toonde verschillende productielijnen waarin de stappen te zien waren van een grondstof, bijvoorbeeld aardappel, naar een consumptie product, zoals patat. Bestuursleden van Stichting Buiten Gewoon Buiten gaven uitleg over de tuin waar schoolkinderen groenten en bloemen kweken. Zij lieten bezoekers omelet met spinazie proeven.
Op de kinderboerderij genoten de jong(st)e bezoekers van de dieren en de speeltoestellen. Ook dwaalden zij rond in het zonnebloemendoolhof.
Het terras was een fijne plek om met een drankje en hapje te genieten van optredens op het podium. De jachthoornblazers uit Hummelo/Toldijk lieten hun klanken horen op verschillende plaatsen op het terrein.
Veel belangstelling was er ook voor de oude tractoren, niet alleen de ronkende exemplaren die bij de oogst dienst deden, maar ook de oldtimers van liefhebbers.

Meer foto's staan op Achterhoekfoto.nl.

www.feltsigt.nl