Eén paneel van het tweeluik 'Koeien aan de IJssel in de avond' van Annie Elissen. Foto: PR
Eén paneel van het tweeluik 'Koeien aan de IJssel in de avond' van Annie Elissen. Foto: PR

Open atelier-fietsroute ART-Brummen

BRUMMEN - De Stichting ART-Brummen organiseert een open atelierroute in de gemeente Brummen en directe omgeving, liggend aan de IJsselvallei en de Veluwezoom. Van kunst naar kunst door een prachtig stukje Nederland: met auto, fietsend of lopend.

Enkele van de deelnemende kunstenaars zullen verschillende gastexposanten met hun kunstwerken in hun atelier verwelkomen. Deze ART-route is in het weekend van 29 en 30 juli een lokale bijdrage aan de IJssel-Biënnale. De ateliers zijn geopend van 11.00 tot 17.00 uur.
Mieke Diekmann: "Creëren met passie". De galerie en beeldentuin is aan de Eerbeekseweg 13a in Loenen. Ivonne Drosten: "Het mooiste moment is het moment van beroering". Haar atelier is aan de Molenstraat 8 in Eerbeek. Piet van Middelaar: "Ik geloof in de kracht van verbeelding". Het atelier en de tuin met beelden liggen aan de Burg.de Wijslaan 22 in Brummen. Annie Elissen: "De schoonheid van het alledaagse". Het atelier aan de Zegerijstraat 7a in het oude centrum van Brummen. Joop van Ulden: "Spelen met klei ". Zijn atelier is gevestigd aan de Kerkstraat 6 in het oude centrum van Brummen. Analies Martin: "Alles is een proces; alles beweegt: alles is aan verandering onderhevig". Analies woont en werkt aan De Zicht 30 in Brummen.


www.art-brummen.nl


Boeiende expositie regionale kunst

VORDEN - In juli en augustus is er in het Museum voor Achterhoekse Schilderkunst aan de Raadhuisstraat 6 in Vorden, naast de tentoonstelling met werk van Bert Colenbrander en Dé Langlois van den Bergh, in de grote zaal een gecombineerde tentoonstelling ingericht met werk van drie Achterhoekse kunstenaars.

Rob van Straaten werd in 1926 in Arnhem geboren en is in 2012 in Epse overleden. Rob was een allround kunstenaar die veel in de Achterhoek werkte. Hij heeft een lange tijd in Hummelo gewoond. Zijn maritieme werk is het bekendst geworden, zijn vele reisschetsen zijn levendig en aantrekkelijk van compositie en nu wordt er van hem speciaal Achterhoeks werk gepresenteerd. Rob was een impressionist in hart en nieren.

Theo den Hartogh werd in 1918 in Bredevoort geboren en is in 2004 in Warnsveld overleden. In 1932 kwam hij samen met zijn ouders naar Warnsveld. Op de toenmalige Ambachtsschool in Zutphen kreeg hij les van de bekende Herman Dijkjans die zijn tekentalent ontdekte. Hij ging als huisschilder bij het bedrijf van Jörissen in Vorden werken die hem stimuleerde om naar de kunstacademie in Arnhem te gaan. Theo ontwikkelde zich als een landschapsschilder met een voorkeur voor boerderijen en de IJssel. Een serie aquarellen met de IJssel als onderwerp verbeeldt een tocht van Zutphen naar Bronkhorst in verschillende jaargetijden.

Van de derde kunstenaar, Arie Nijenhuis, zijn er tekeningen te zien. Hij werd in 1911 in Harfsen geboren en is in 1991 in Zutphen overleden. Ook hij kwam in de klas bij Herman Dijkjans terecht. Op zijn advies ging Arie naar de kunstacademie in Arnhem en ontwikkelde zich als een voortreffelijk realistisch tekenaar en impressionistisch schilder. Hij verdiende zijn geld als tekenleraar op de Vakschool voor Meisjes in Zutphen, maar hij bleef de vrije kunst beoefenen. Hij maakte vele landschappen, maakte kunstreizen en had een voorkeur voor kerken en kerkinterieurs en was ook nog een prima portrettist.

Het museum is op vrijdag- en zaterdagmiddag van 14.00 tot 17.00 uur geopend. De entree is 4 euro per persoon. Een rondleiding is mogelijk, bel 0575 – 525165.


Aquarel van de veerpont bij Bronkhorst, door Theo den Hartogh. Foto: PR
Een straatje in Frankrijk, door Arie Nijenhuis. Foto: PR
Utrecht, door Arie Nijenhuis. Foto: PR
Aquarel van de IJssel met zicht op Zutphen, door Theo den Hartogh. Foto: PR