Kasteel Hackfort. Foto: PR
Kasteel Hackfort. Foto: PR Foto:

Seniorenconvent Bronckhorst voor een seniorvriendelijke gemeente

Het Seniorenconvent Bronckhorst gaat zich weer richten op de gemeenteraadsverkiezingen van maart 2018. Het nu demissionaire kabinet van VVD en PvdA heeft ons land weliswaar 'bekwaam' uit de ernstige economische en financiële crisis geleid, onder de brede stroom bezuinigingen zijn ook maatregelen genomen, waarvan je je terecht kunt afvragen: Was dat allemaal wel zó nodig?Daaronder valt volgens het Seniorenconvent Bronckhorst ook de maatregel van het decentraliseren én tegelijkertijd onbeschaamd korten op meerdere onderdelen van de zorg. Naar de mening van het Seniorenconvent Bronckhorst reden te over de politieke partijen in de gemeente Bronckhorst eens wat overwegingen voor te leggen die hopelijk betrokken kunnen worden bij de voorbereiding van hun verkiezingsprogramma's voor de komende zittingsperiode van 2018 – 2022. De sector Zorg en Welzijn is slechts één aspect waar zo mogelijk wat aan herstel gesleuteld moet worden. Het Seniorenconvent heeft het oog op achtereenvolgens huisvesting, vervoer, veiligheid en zorg en welzijn/inkomen.

Huisvesting
Het Seniorenconvent Bronckhorst is van mening dat de verzorgingshuizen te snel dicht zijn gegaan, wat onder meer gesanctioneerd is door de ons inziens foutieve aanname dat 'iedereen zo lang mogelijk zelfstandig wil blijven wonen'. Er is behoefte aan meer kleinschalige woonvormen (met meer diversiteit). Grotere flexibiliteit en creativiteit is gewenst ten aanzien van splitsing van woningen in het buitengebied. Aandacht voor mantelzorg speelt daarin nadrukkelijk mee. Ook dient leegstand en verpaupering met kracht te worden voorkomen.

Vervoer
Het Seniorenconvent Bronckhorst beoordeelt het reizen per openbaar vervoer als vaak lastig, onvoldoende flexibel en onvoldoende op behoeften van gebruikers afgestemd. Indicatie 'Regiotaxi' bepaalt of men wel of niet met begeleiding mag reizen. Eenmaal reizen zonder begeleider wordt de eerstvolgende rit met een hoge rekening voor de begeleider gestraft. Wenselijk is dat het beleid op dit punt flexibeler wordt toegepast. Aantekening bij de indicatie dat cliënt soms wel, soms niet begeleiding nodig heeft (ZOOV regelgeving). Lokaal vervoer is van provincie naar gemeente gegaan. Afspraken met vervoerders horen bij de aanbesteding en is dus een taak van de gemeente.

Veiligheid
Het Seniorenconvent Bronckhorst vraagt extra aandacht voor: gladheid van wegen, strooibeleid en veiliger fietspaden in het algemeen als belangrijke punten onder de noemer Veiligheid. Bewegingsvrijheid voor ouderen in perioden met gladheid is nu soms een groot probleem, staat ook diametraal tegenover de wens van de (rijks)overheid dat ouderen langer thuis moeten blijven wonen. Het Seniorenconvent doet graag de suggestie: kunnen mensen in de buitendienst die in de zomer het groen verzorgen, in de winter mee ingezet worden bij gladheidsbestrijding op specifieke knelpunten, met name voor senioren? De veiligheid bij seniorenwoningen kan bevorderd worden door camera's te plaatsen.

Zorg en Welzijn/Inkomen
Het Seniorenconvent beveelt aan dat de gemeente meer werk maakt van betaalbare woningen voor jongeren, om de leegloop door vertrek van jongeren uit de dorpen een halt toe te roepen. Het Seniorenconvent constateert dat de participatiebijdrage voor mensen met een minimuminkomen (waaronder veel ouderen) in de gemeente nogal aan de lage kant is. Wij verzoeken de politieke partijen zich hard te maken om de inkomensgrens te verhogen van 110 naar 120 %.

Tot slot: Statement van het Seniorenconvent Bronckhorst:
"Veel senioren zijn actief als vrijwilligers. Maar door de toenemende regelgeving – bijvoorbeeld in de zorg, in de psychiatrie en in het onderwijs– ervaren steeds meer professionals én vrijwilligers steeds minder ruimte om hun inzet goed en met voldoening te kunnen doen. Wij brengen dit onder de aandacht van de politiek, vragen om meer en beter oog voor de menselijke maat en wijzen op de onmisbare inzet van vrijwilligers in de dagelijkse praktijk." Derhalve graag minder regelgeving en passende financiële ondersteuning.


Hein Meurs
Voorzitter ad interim Seniorenconvent


Mooie verhalen tijdens de kastelen fietstochten

VORDEN - De VVV Bronckhorst beschikt over een paar vrijwilligers die als gids meefietsen tijdens de 8-kastelentocht en de fietstocht rondom kasteel Hackfort 'In de sporen van de baron'. De gidsen weten de mooiste plekjes en de mooiste verhalen over de kastelen en hun voormalige bewoners en zijn daarom van een grote toegevoegde waarde tijdens deze prachtige tochten. In de maanden juli, augustus en september is het mogelijk om op woensdagmiddag met een van deze gidsen de 8-kastelentocht te fietsen en op vrijdagmiddag kan dat voor de fietstocht 'In de sporen van de baron'. Voor beide tochten dienen belangstellenden zich van te voren aan te melden bij de VVV winkel in Vorden aan de Kerkstraat 1B, telefoon 0575-55 32 22 of e-mail info@vvvbronckhorst.nl.