Sam Lowes (l.) en Torleif Hartelman (r.) uit Hengelo. Foto: Henk Teerink
Sam Lowes (l.) en Torleif Hartelman (r.) uit Hengelo. Foto: Henk Teerink

Torleif Hartelman over zijn werk in de motorsport koningsklasse

HENGELO - Torleif Hartelman is sinds dit jaar actief in de MotoGP-klasse. Het Hamove bestuurslid begeleidt de Brit Sam Lowes, waarbij hij al jaren betrokken is. Lowes kende een pittige seizoenstart en staat zelfs binnen een half jaar al onder druk bij zijn werkgever Aprilia. In het interview vertelt Hartelman meer over zijn werk in de koningsklasse van de motorsport.

Torleif Hartelman en Sam Lowes zijn al meerdere seizoenen aan elkaar verbonden. Hartelman die zelf jaren geracet heeft, was al de begeleider van de Brit toen hij 2013 wereldkampioen werd in de Supersport-klasse. Vervolgens ging Hartelman mee met zijn rijder naar de Grand Prix in de Moto2-categorie, waarbij Lowes in de afgelopen drie jaar elf podiumplaatsen pakte en drie races wist te winnen. Lowes had zeker in de eerste jaren niet de beschikking over het beste materiaal, waardoor hij alleen maar meer opviel in de Grand Prix wereld.

'Dit is een leerjaar en volgend jaar rijdt hij gewoon op Aprilia'

Vorig jaar tekende Lowes een tweejarige deal bij het Aprilia fabrieksteam. De 26-jarige Lowes kende een pittige start van zijn debuutseizoen, waarbij hij achteraan reed in het sterke veld. Na een aantal races wist Lowes zich steeds verder naar voren te werken en in Le Mans scoorde hij zijn eerste punten. Tijdens de Dutch TT wist Lowes zich te kwalificeren bij de top-tien, een knappe prestatie. Helaas crashte de Aprilia-rijder in de race, terwijl hij op weg was naar punten in Assen. Helaas was het een week later op de Sachsenring hetzelfde verhaal. Na goede trainingen, crashte Lowes in de wedstrijd.

Ondanks het feit dat Lowes meerjarige verbintenis heeft en een nieuwkomer is in de MotoGP, staat hij volgens de geruchten al onder druk bij Aprilia. Ook uitte Lowes kritiek richting zijn Italiaanse werkgever tijdens het raceweekend begin juni in Barcelona. Hartelman hierover: "Als een rijder een tweejarig contract heeft en er wordt links en rechts zo over hem gesproken, dan zou zijn werkgever hem in bescherming moeten nemen. Dan zou er aan de pers verteld moeten worden: 'Sam heeft een tweejarig contract, dit is een leerjaar en volgend jaar rijdt hij gewoon op Aprilia.' En zo is het eigenlijk ook, maar dat werd niet gezegd."

"Vervolgens kreeg Sam iedere keer daar vragen over van de media, hoe het zit richting volgend jaar. Dan raak je als coureur wel een beetje teleurgesteld in het team. Hij krijgt daarnaast ook nog eens minder materiaal dan zijn ervaren teamgenoot Aleix Espargaro. In het begin is dat nog oké, maar na een tijdje word je daar wel op afgerekend. In zijn emotie vertelde Sam wat dingen in Catalunya. Is dat goed of niet? Ik denk dat je op een gegeven moment er ook iets van moet zeggen."

Hartelman ziet de start van het seizoen in de MotoGP als een zeer leerzame, maar ook moeilijke periode voor Lowes. "Ik vind dat hij het goed doet, al lijkt het van de buitenkant misschien wat minder. Sam is een vechter en mentaal heel sterk. Het is gewoon niet makkelijk om verschillende factoren. Het is zijn eerste jaar met een 1000cc motor en dan is het ook nog eens de MotoGP, op een motor die nog niet gewonnen heeft. Toen wij bij Aprilia tekenden, hebben wij een aantal mensen benaderd voor het technische team rond Sam. Dit zijn mensen waar wij vroeger mee hebben samengewerkt, maar die zijn uiteindelijk allemaal bij Aleix terechtgekomen. Bijvoorbeeld de crewchef, die ken ik nog uit mijn periode dat ik werkte in de World Supersport. Wij kregen een nieuwe groep mensen van Aprilia. Ondanks alles, moet Sam zich toch zien te bewijzen, maar dat is niet makkelijk."

In de World Supersport, Moto2 en nu MotoGP werken Lowes en Hartelman al samen. Hartelman op de vraag of zijn werk in de MotoGP nu anders is geworden. "Bij de Moto2 werkte ik nauwer samen met zijn crewchef, dus was ik ook op technisch vlak betrokken. Nu in de MotoGP doe ik alleen het zakelijke gedeelte. Dat vind ik wel jammer. Ik zie nu dingen die niet goed gaan en punten waar ik mijn kennis had kunnen gebruiken of samen dingen had kunnen overleggen. Ik zorg dat het hele weekend alles gladjes loopt voor Sam en al zijn persoonlijke materiaal voor elkaar is. Dat begint in de ochtend wanneer hij wakker wordt, tot wanneer hij naar bed gaat. Ik werk daarnaast veel samen met de manager van Sam. Bijvoorbeeld praten met sponsoren en ik probeer goed te luisteren naar wat er speelt in de paddock."

In de jaren '90 was Hartelman zelf één van de beste rijders in de Nederlandse Supersport klasse. Terugkijkend naar die tijd, zijn er dan volgens Hartelman nog vergelijkingen met het racen van nu? "Ik vind de 1000cc MotoGP motoren best wel wat lijken op de techniek die nodig is op een stratencircuit. Dat klinkt best wel gek, maar bij de MotoGP gaat het ook om hard en laat remmen en na de bocht zo snel mogelijk de motor weer rechtop zetten en het gas erop. Dat is wel vergelijkbaar met het rijden op de stratencircuits. Ik zie sommige dingen die Sam bijvoorbeeld bij het aanremmen nog niet goed doet. Vanwege mijn ervaring uit het verleden kan ik hem daar wel bij helpen."

De overstap van de Moto2 naar de MotoGP is een grote en voor de meeste nieuwkomers is dat in het begin even wennen. Hartelman denkt wel dat bepaalde factoren ervoor gezorgd hebben dat de resultaten tot nu toe nog wat zijn tegengevallen. "We wisten dat het een heel moeilijk seizoen zou gaan worden, maar ik had wel verwacht dat de samenwerking binnen het team beter zou zijn. Wanneer de samenwerking beter was geweest en wij de crewchef van Aleix hadden gehad, dan weet ik zeker dat we verder naar voren zouden staan op dit moment."

Hartelman over het doel voor dit zijn seizoen. "We willen wel meer punten gaan pakken. Zoals het op het moment gaat, zijn we niet tevreden. Waar ik wel tevreden over ben, is de progressie die Sam gemaakt hebben na de eerste drie wedstrijden. Vanaf de vijfde race Le Mans heeft hij een serieuze stap voorwaarts gemaakt, dit kwam ook omdat het team op technisch vlak toen wat meer is gaan luisteren naar Sam. Vervolgens werden de resultaten ook beter en ik hoop dat we deze lijn verder kunnen doortrekken."

Naast zijn rol in de MotoGP is Hartelman ook bestuurslid bij de Hamove, de organisatie die ieder jaar onder andere de wegrace organiseert op de Varsselring. "Om echt wat te kunnen betekenen voor de Hamove is de laatste jaren wat lastiger geworden, zeker wanneer de wegrace samenvalt met de Grand Prix van Spanje. Wat ik nog wel doe is bijvoorbeeld de circuitkeuring, gericht op de veiligheid van de baan. Ik heb in de Grand Prix wereld veel ervaring opgedaan en leer steeds weer bij, daardoor kan ik soms bepaalde oplossingen aandragen bij de Hamove. Helaas kon ik de afgelopen jaren zelf niet bij het evenement aanwezig zijn."