Jong en oud, klein en groot aan de start van de eerste Wakka. Foto: Alice Rouwhorst
Jong en oud, klein en groot aan de start van de eerste Wakka. Foto: Alice Rouwhorst

Eerste Wakktocht groot succes

TOLDIJK - Een lang kleurrijk lint van zomers geklede wandelaars trok, op de warmste 29ste mei ooit gemeten, door Toldijk en daarbuiten. De eerste van de vier Wakkatochten in de voormalige gemeente Steenderen was een groot succes.

Door Alice Rouwhorst

Waar op veel plaatsen de vierdaagse op basis van de weersvoorspellingen werden afgelast, besloot de Wakka organisatie om te starten. Dat bleek een goede keus. Want er was geen donderslag tijdens de tocht te horen of regendruppel te voelen.
Lopend, met de fiets of met de auto arriveerden jong en oud bij Flophouse voor het nieuwe wandelevenement. Het was niet alleen door de warmte peentjes zweten bij de kaartverkoop. Ook het boven verwachting grote aantal deelnemers (ruim 350) die allemaal een stempelkaart moesten kopen, waren daar debet aan. Er heerste een opgewonden spanning, zowel bij de deelnemers als bij de organisatie. Want hoe zou het gaan, waar zou de wandeling naar toe gaan, wat voor gekkigheid zou er onderweg zijn en wat zouden de wandelaars ervan vinden?

Tocht vol verrassende elementen
Voor aanvang werden de spieren opgewarmd door Miriam Klein Lenderink op het toepasselijke lied 'Waka, Waka' van Shakira. Nadat Jurgen van Aalst namens de hele organisatie iedereen van harte welkom heette en een fantastische, avontuurlijk tocht wenste, kwam de stoet in beweging. Het tempo zat er eerst nog niet zo in, maar dat werd beter na de eerst stempelpost. Een Wakkatocht is naast een wandeling over (onbekende) paden, vooral ook een verrassende tocht met belevenissen onderweg. Tijdens deze konden de wandelaars door banden springen, tijgeren, een welkome verkoeling zoeken onder een sproeier, skilatten of stelten lopen en de spiertjes laten masseren. De loop zelf ging door bos, over erven van boerderijen en maisland, door een koeienschuur en langs de sloot. Een jeep als bezemwagen met een verpleger en verpleegster aan boord voor medische ondersteuning sloten de rij.
Na de welverdiende laatste stempel bij de finish was het vertier nog niet voorbij. Ranja van de tapkoe leste de dorst van de kinderen. Ouderen konden bij de bar van Flophouse terecht. Kinderen die nog energie over hadden vermaakten zich opperbest op het springkussen of met de brandslang van de brandweer. Kletsnat maar wel lekker afgekoeld keerde menig kind naar huis.

Tevredenheid overheerst
De organisatie van Toldijk kijkt heel tevreden terug op een zeer geslaagde avond met een geweldige opkomst. De organisatoren van de andere dorpen hebben lering getrokken uit deze eerste avond en doen hier hun voordeel mee bij hun tocht. De reacties op social media waren zeer positief van 'Complimenten voor de organisatie' en 'Erg leuk initiatief!' tot 'Fantastische wandeltocht'.

Deelnemen kan nog steeds
De 4x4Wakkatocht vindt op drie avonden en één ochtend plaats verspreidt over vier weken. De eerste is geweest, maar deelnemen is nog steeds mogelijk tijdens de andere Wakka's. Op dinsdag 6 juni in Olburgen/Rha bij het trapveldje in Olburgen en woensdag 14 juni in Baak bij het Martinushuus is de start rond 18.30 uur. De Wakkatocht in Steenderen/Bronkhorst start om 10.30 uur bij IJsclub de Molenkolk. Een stempelkaart kost vier euro. Een Wakkatocht brengt vier stempels op. Twaalf of meer stempels op een kaart levert bij inlevering na de laatste wandeling een originele Wakka medaille op.

4x4 Wakka tocht