Frans van de Spar (Janssen). Foto: Liesbeth Spaansen
Frans van de Spar (Janssen). Foto: Liesbeth Spaansen

Frans van de Spar (Janssen):
'Ik ben achter de toonbank geboren'

HUMMELO - "Ze noemen me Frans van de Spar, en Janssen tussen haakjes erachter," lacht Frans Janssen. "Of Fransje Dennengeur." Hij is helemaal ingeburgerd in Hummelo, waar hij na twintig jaar de Spar te hebben gerund, wat kalmer aan gaat doen en van zijn pensioen gaat genieten. Tijdens een afscheidsreceptie op dinsdagavond 16 mei in de Gouden Karper worden de opvolgers voorgesteld. "Bij het vertrek van mijn voorganger werd ik ook tijdens de receptie voorgesteld, twintig jaar terug. Zo ben ik gekomen en zo ga ik ook weer weg."

Door Liesbeth Spaansen

Al drie keer eerder probeerde Frans Janssen te stoppen, maar hij bleef. Nu stopt hij wel. "Ik heb het altijd met veel plezier gedaan. Nu met al die nieuwe regeltjes en wetjes en het digitaliseren dat een enorme vlucht neemt; ik heb daar geen zin meer in. Het werk in de winkel, het omgaan met klanten en tussen de gemeenschap in staan, dat is heerlijk." Maar echt weg gaat hij niet. Hij blijft boven de winkel wonen en actief met de bezorgdienst en allerhande klusjes. "Het is wel afscheid van een carrière, na 52 jaar. Ik ben achter de toonbank geboren thuis, dus ik weet niet beter."

Frans Janssen, 68 jaar en geboren in het Betuwse Heteren, heeft het ondernemerschap met de paplepel ingegoten gekregen. Zijn vader was bakker en zijn moeder had een Vivo winkel, waar hij vanaf zijn zestiende aan het werk ging. Daarna verhuisde hij naar Doorwerth waar hij 23 jaar met zijn vrouw een Super de Boer runde. "Na Doorwerth ben ik anderhalf jaar bedrijfsleider voor de Spar in Ede geweest. Dat was niet aan mij besteed, ik was altijd zelfstandige geweest. De organisatie had wel een hele leuke winkel te koop: in Hummelo." Tot zijn verrassing kende hij de ondernemer, die overigens ook nog in Hummelo woont, uit zijn Vivo verleden. "Deze wilde graag een echtpaar die boven de winkel ging wonen. Met veertien dagen hadden we het rond en zaten we er al."

In de loop der jaren maakte het bedrijf diepte- en hoogtepunten mee. Vervelend waren de verschillende inbraken. "Ik stond oog in oog met de bivakmutsen. Toen ben ik met stenen gaan gooien. Om agressie kwijt te kunnen om wat je beneden bij de ingang ziet gebeuren. Dat is een eigen leven gaan leiden, want op de kermis kreeg ik van de bielemannen 'de verzilverde steen' aangeboden nadat het vaandel geslagen was."

Het kermisgebeuren, met oogstfeest, vogelschieten en -knuppelen, kinderspelen en optocht, was in eerste instantie nieuw voor het echtpaar Janssen. "Jaren later moesten wij de lichten uitdoen, erg gezellig."

Hoogtepunt was het winnen van de landelijke wedstrijd 'Buurtsupermarkt van het jaar' dat begon in september 2004 en duurde tot de spannende ontknoping in maart 2005. "We kregen toen met het voltallige personeel een weekendje Center Parks aangeboden, waarbij de directie van Spar en de assistenten de winkel runden. Dat kon toen in die tijd."
Frans is actief binnen de Hummelose samenleving: hij zit in de evenementencommissie van de muziekvereniging, het ondernemersplatform Bronckhorst, is voorzitter van de ondernemersvereniging Hummelo-Keppel-Drempt, zit in de sociëteit en de Stichting Vive la France, ontstaan om Hummelo op de kaart te houden na de aanleg van de rondweg. "Daardoor is de samenwerking tussen de ondernemers veel hechter geworden."

Zaakgerelateerde zaken zullen minder worden. "Daar komen weer nieuwe dingen voor in de plaats. Maar ik wil eerst mijn eigen tijd indelen, juist om die vrijheid die ik altijd gemist heb. Ik kan nu andere dingen gaan doen met familie, mijn kleinkinderen."

De buurtsuper had en heeft nog steeds, een grote maatschappelijke functie. "Als je dingen wilt weten, moet je naar de Spar, daar is het nieuws bekend. Als er iemand overleden was, kwam de koster het als eerste hier even zeggen en werd het op een briefje geschreven bij de kassa. Het briefje is er niet meer, maar de service nog steeds." Verder worden bij Spar toegangskaartjes verkocht voor het Openluchtspel, boeken verkocht, is het een VVV-post met folders en fietsroutes, een stomerij en postagentschap.

Op 22 mei wordt de overname van de nieuwe eigenaren definitief. De broers Eric (45 uit Apeldoorn) en Emil (43 uit Doesburg) van Duuren nemen naast Spar Hummelo ook Spar Heelsum over. Frans heeft er alle vertrouwen in: "Zij willen met mensen bezig zijn, tussen de klanten instaan."


Eendracht Hummelo met Reünisten Matrozenkapel

HUMMELO - Muziekvereniging De Eendracht uit Hummelo geeft zaterdagmiddag 13 mei in samenwerking met de Reünisten Matrozen Kapel der Koninklijke Marine een zeer bijzonder en uniek openluchtconcert. Het concert zal gehouden worden op het plein bij FF naar Steef te Hummelo, aanvang 15.00 uur. De toegang is gratis.

Door de Koninklijke Marine zijn kort na de Tweede Wereldoorlog drie Matrozenkapellen opgericht: het Marine Opleidingskamp Hilversum, het Marine Vliegkamp Valkenburg en het Wachtschip Willemsoord te Den Helder. In 2001 is een reünie gehouden door oud-leden van de Matrozenkapel van het Marine opleidingskamp te Hilversum. Door de nog actief musicerende deelnemers aan deze reünie is toen een muziekkapel gevormd om deze reünie muzikaal op te luisteren en met succes. Het resultaat: op 28 september 2002 werd de Reünisten Matrozenkapel opgericht. Deze staat onder muzikale leiding van de adjudant muzikant b.d. der Marinierskapel Edwin Musquetier.

Wie zich wil laten verrassen, komt de 13de naar Hummelo voor een mooi, boeiend en gezellig openluchtconcert. Bij mindere weersomstandigheden zal het concert binnen doorgang vinden.