Feestival staat niet meer op de agenda dit jaar. Foto: Achterhoekfoto.nl/Paul Harmelink
Feestival staat niet meer op de agenda dit jaar. Foto: Achterhoekfoto.nl/Paul Harmelink

Organisatie Feestival slaat nieuwe weg in

HENGELO - De Hengelose zomer van 2017 moet het doen zonder Feestival. De organisatie gaat verder met Bargezellig, een nieuw 'knusser' evenement in het najaar.

Door Luuk Stam

Feestival ontbreekt dit jaar in augustus, maar liefhebbers van een feestje kunnen de schade inhalen in oktober. De organisatie van het tweedaagse evenement dat jaarlijks aan de Zelhemseweg plaatsvond, gooit het na elf edities over een andere boeg. Het zevenkoppige team gaat de pijlen richten op een nieuw evenement: Bargezellig. Dit feest beleeft de eerste editie op vrijdag 27 en zaterdag 28 oktober op het parkeerterrein van sportpark 't Elderink.

Het is een nieuw hoofdstuk in een verhaal dat ooit begon met een uit de hand gelopen vriendenfeest. Die eerste aanzet kreeg een vervolg met het Hengels Feest en groeide onder de naam Feestival uit tot een professioneel evenement dat de laatste jaren over het hele weekend steeds zo'n 2.500 bezoekers trok. Feestgangers uit Hengelo en wijde omgeving wisten elk jaar in augustus de weg naar het festivalterrein aan de rand van het dorp te vinden.

Toch kiezen de organisatoren nu voor een nieuwe uitdaging. "Het is absoluut niet zo dat we op Feestival uitgekeken waren", zegt organisator Martin Bouwmeester. "Maar als je jaar na jaar hetzelfde blijft doen, moet je oppassen dat de sfeer niet achteruit gaat. We steken er allemaal veel tijd in. Dan wil je verder komen en er energie voor terugkrijgen. Daarom is het goed om het eens over een andere boeg te gooien en met frisse ideeën aan de gang te gaan."

Het iets kleiner opgezette Bargezellig heeft niet de festivalsetting en de verschillende podia zoals Feestival die had, maar moet in zijn geheel de knusse sfeer van een donkerbruin café gaan ademen. "Denk aan een haardvuurtje en een speciaalbiertje", zegt Bouwmeester. "En het moet niet alleen een feest voor de jongeren zijn. Het thema is 'Back in Time'. Er zal muziek uit de 60's, 70's en 80's zijn. Muziek die ook een oudere doelgroep aanspreekt."

De keus voor het laatste weekend van oktober is een bewuste. "Dan zijn alle feesten en kermissen achter de rug", verklaart Bouwmeester. In het derde weekend van augustus hebben andere evenementen in de regio met het verdwijnen van Feestival vanaf nu in ieder geval een grote concurrent minder. Al houdt de organisatie de deur voor de toekomst nog op een kier. "We sluiten niet uit dat Feestival ooit terugkomt."