Elly en Jos Heerink laten eigen werk zien. Foto: Liesbeth Spaansen
Elly en Jos Heerink laten eigen werk zien. Foto: Liesbeth Spaansen

Kennismaken met kunst4daagse
deelnemers rondom Hengelo 2

Keramiek en geschilderde panelen van Jos en Elly Heerink

Door Liesbeth Spaansen

BRONCKHORST – De kunst4daagse Bronckhorst wordt dit jaar gehouden van Hemelvaartsdag 25 t/m zondag 28 mei. Voor de elfde keer openen vele kunstenaars, galeriehouders en (gelegenheid)kunstlocaties hun poorten voor een breed publiek. Deze week aandacht voor de tweede (fiets)route in en rond Hengelo. De locaties van de deelnemers zijn herkenbaar aan de vlag, beachvlag of banner.

De route start en eindigt op het Kerkplein van Hengelo.

Jolanda Arntz-Hendriks en Annelies Wolbrink (27)
Twee exposanten aan de Beekstraat 10 in Hengelo. Jolanda Arntz-Hendriks schildert dier en mens en ook abstract met acryl zowel op doek als op steigerhout. Annelies Wolbrink werkt met gemengde technieken, waarbij de mens meestal centraal staat.

Anneke van der Meer en Astrid Ritmeester (28)
In het keramiek-atelier Annekeramiek van Anneke van der Meer aan de Reigervoortseweg 26 in Toldijk wordt het hele jaar door gewerkt met klei, gebakken en geglazuurd. Anneke en haar cursisten tonen hun mooiste keramiek. Astrid Ritmeester schildert voornamelijk portretten, met olieverf op doek of paneel, of pastel op papier. De bloeiende tuin van Landgoed Reigersvoort is eveneens open voor bezoek.

Lies Mudde, Hanny Mulderij en Ada Lubbers (29)
Bij Wijngaard um den Olden Smid aan de Keijenborgseweg 31 in Velswijk exposeren drie kunstschilders. Hanny Mulderij toont haar werken met olieverf en pastel, waaronder portretten. Lies Mudde werkt met verschillende materialen, zoals olieverf, potlood en acryl. Ada Lubbers is in 2014 begonnen met tekenen en schilderen en werkt momenteel met pastelkrijt.

Elly en Jos Heerink (30)
In de Pottenbakkerij aan de Neuzendijk 5, Velswijk is tijdens de kunst4daagse keramisch werk van Jos Heerink te zien en beschilderde pallets van Elly Heerink. Door de boeren(thee)tuin met her en der zitjes loopt de route naar de verschillende expositieruimten.
Elly en Jos Heerink werken samen aan voorwerpen van keramiek die Raku gestookt worden. Jos vertelt: "Je kunt het niet alleen. Het is niet zwaar, maar degene die de oven leeghaalt, kan geen zaagsel toevoegen. We zijn met twee of drie man, dat is het mooiste."
Het stookgebied wordt voor de veiligheid met touwen afgezet. "Wij kunnen er niet bij weglopen." Zij krijgen hulp van Monique Löbker, zij laat tevens haar glas-in-lood werk zien.
De oorspronkelijk uit Twente komende Elly en Jos verhuisden in 1994 naar Velswijk, waar ruimte was voor het Raku-stoken, waar zij een jaar eerder mee gestart zijn. "Het verveelt nooit. We maken nu voorwerpen voor de demonstraties tijdens de kunst4daagse. Deze worden op de dag zelf geglazuurd en in gas- of houtoven gestookt naar 1000 graden. Roodgloeiend worden ze in de zaagselton gezet. Door de hitte van het keramiek gaat het zaagsel branden. Als het goed brandt gaat de deksel erop, de zuurstof trekt weg waardoor een chemische reactie ontstaat", vertelt Jos. "De kijker kan dan binnen een half uur het eindresultaat zien. Spannend moment, want de kleuren zijn niet vooraf te voorspellen. Elk voorwerp is zo enig en uniek."

Collectief 't Penseel en Corinne Veen Art (31)
In de voormalige Rabobank aan de Raadhuisstraat 21 laten Collectief 't Penseel bestaand uit Wim Römer, Myriam Crombach, Dorien Mulderije, Rita Polman, Coby Menzing en Joke van der Klink en docente Corinne Veen hun werk zien. Het werk in olieverf, acryl en aquarel varieert van abstract tot realisme.

Alle routes staan op de website en in de brochure die u bij weekblad Contact in week 19 ontvangt.


kunst4daagsebronckhorst.nl