Margaret Huitink (l.) en Harry Arendsen kregen hun lintje opgespeld door burgemeester Besselink. Foto: Liesbeth Spaansen
Margaret Huitink (l.) en Harry Arendsen kregen hun lintje opgespeld door burgemeester Besselink. Foto: Liesbeth Spaansen

Koninklijke onderscheidingen en oorkondes voor brandweervrijwilligers

HENGELO - Het was vrijdagavond 31 maart druk in de Spalstraat bij Zaal Langeler in Hengelo. Naast auto's stonden er ook brandweerauto's voor de deur, waar voorbijgangers even naar bleven kijken. Reden: de jaarlijkse brandweeravond voor de brandweerposten uit de gemeente Bronckhorst. Van de posten Hengelo, Steenderen, Vorden en Zelhem werden vrijwilligers gefeliciteerd voor hun behaalde diploma's, gehuldigd voor hun jubileum de hand geschud ter afscheid. Twee van hen ontvingen een Koninklijke Onderscheiding. Burgemeester Marianne Besselink verrichte de officiële handelingen.

Door Liesbeth Spaansen

Teamleider incidentbestrijding Gerjan Hondorp heette burgemeester en partner, jubilarissen, oud-leden, actieve leden en nieuwe leden van harte welkom. Hij noemde deze avond een bijzonder moment, in verband met de nieuwe organisatievorm en de andere manier van het in orde hebben van mensen en materieel. "Brandweervrijwilligers moeten goed hun werk kunnen blijven doen."

Burgemeester Marianne Besselink: "Vorig jaar had ik de posten al wel bezocht en wist wat u al oefenend doet, maar wat u doet als het erop aan komt, daar had ik geen beeld bij. De reden dat iemand bij de brandweer is gegaan is, is dat je hulp wilt verlenen op momenten die niet prettig zijn, maar dat je er kan zijn voor andere mensen, om de goede dingen te doen, zodat zij in alle nare omstandigheden toch goede hulp krijgen. Ik wist dat je elke week moest oefenen en opleidingen moest doen, maar ik had niet begrepen dat het jullie twee jaar kost en dat we dan ook nog eens verwachten dat je dagen op gaat nemen van je reguliere werk om je praktijkuren te draaien. En dat is wat jullie allemaal doen."

Trots op brandweervrijwilligers
Burgemeester memoreerde een aantal ernstige ongevallen en branden van het afgelopen jaar. "Ik moet zeggen dat wij hier in Bronckhorst wel het nodige meegemaakt hebben. Niet alleen ik heb respect voor jullie professionaliteit, ook anderen. Daar mogen jullie ontzettend trots op zijn en ik wil jullie daar hartelijk voor danken. Ook dank aan de partners. Je doet dit met zijn twee, als je er niet beide achterstaat kun je dit werk niet doen. Hartelijk dank voor jullie inzet voor het afgelopen jaar." Besselink besluit: "Ik ben compleet gerustgesteld. Er staat hier in Bronckhorst een professioneel team die dit goed afhandelt. ik wens u allen een fijne avond."

Diploma's
Wie bij de vrijwilliger brandweer is, volgt jaarlijks opleidingen. Gerjan Hondorp riep een aantal personen naar voren, die hun diploma kregen uitgereikt van de burgemeester deze avond. Helaas kon niet iedereen aanwezig zijn. Dennis van der Hoeven van post Zelhem en Frank Wolters van post Hengelo zijn bevorderd tot Manschap A. Martijn Kornegoor van post Vorden kreeg zijn diploma Voertuig-/pompbediener, Marcel Woolschot, post Zelhem en Jowilco Willemsen, post Hengelo diploma chauffeur. Van post Steenderen zijn Harold Aalderink en Jaco ter Vrugt gediplomeerd instructeur en Ilse den Hartog, Hans Muller en Marcel van der Steen hebben het diploma Verkenner gevaarlijke stoffen behaald.

Jubilarissen
Twaalf jubilarissen kregen een oorkonde en medaille van Brandweer Nederland. De postcommandanten Hans Sloot (post Hengelo), Wilger Geurts (post Steenderen), Bennie Hekkelman (post Vorden) en René Jolink (post Zelhem) gaven een korte toelichting bij de jubilea.

Voor hun 12,5-jarig jubileum werden Björn Grevink, Mark te Kulve, Gert Wezeman (post Hengelo) en Jaco Dijkshoorn (post Steenderen) gehuldigd. Voor het 20-jarig jubileum: Arjan Jansen (post Hengelo), Jaco ter Vrugt (post Steenderen), Marcel Boekholt (post Vorden) en André Roelvink (post Zelhem), 25-jarig jubileum: Freddy Kuipers (post Hengelo), 30-jarig jubileum: Ron Scheltens (post Steenderen) en Harry Arendsen (post Vorden), 35-jarig jubileum: Bennie Elsman (post Zelhem).

Onderscheidingen
Burgemeester richtte het woord extra tot Margaret Huitink-Van Hal van post Steenderen en Harry Arendsen van post Vorden. Zij bedankte namens de posten deze beide brandweervrijwilligers voor hun jarenlange inzet bij incidenten: Margaret ruim 22 jaar en Harry ruim 30 jaar. "Daarmee hebben jullie een bijzondere bijdrage geleverd aan de veiligheid. Het heeft zijne Koninklijke hoogheid behaagd om jullie te huldigen met de Koninklijke onderscheiding 'Lid in de Orde van Oranje Nassau'." Beide ontvingen de versierselen en oorkonde behorende bij deze benoeming.

Afscheid
Er is afscheid genomen van: Margaret Huitink-van Hal (post Steenderen) na ruim 22 jaar als brandweervrijwilliger te hebben gewerkt. Harry Arendsen (post Vorden) nam na ruim 30 jaar, Sven Toebes (post Vorden) na bijna 7 jaar en Bennie Aalderink (post Zelhem) na ruim 19 jaar afscheid als brandweervrijwilliger.

Burgemeester met de aanwezige jubilarissen van de vier Bronckhorster brandweerposten. Foto: Liesbeth Spaansen