Beeld op Steenderen met het vrieshuis in feite tussen de kerktorens ter hoogte van de J.F. Oltmansstraat, vanuit Doesburg binnenkomende. Foto's: Martin Wengelaar
Beeld op Steenderen met het vrieshuis in feite tussen de kerktorens ter hoogte van de J.F. Oltmansstraat, vanuit Doesburg binnenkomende. Foto's: Martin Wengelaar

Uit-zicht monteert vrieshuis in waarheidsgetrouwe foto's

Beelden toegevoegd aan Aviko-dossier Raad van State

STEENDEREN - De vereniging Uit-Zicht heeft vlak voor het verstrijken van de deadline nog enkele foto's toegevoegd aan het dossier dat dinsdag 14 maart mondeling wordt behandeld in de Raad van Statezaak over het Aviko vrieshuis. De vereniging waarvan Paul Kok voorzitter is, vindt het te bouwen vrieshuis met een hoogte van 35 meter niet passen in de omgeving van het dorp Steenderen.

Uit-Zicht diende zelf een plan in voor een breder vrieshuis dat trapsgewijs tot een hoogte van 17,5 meter boven de grond komt en dat 6 meter de grond in gaat. Op de terrassen die door deze manier van bouwen ontstaan, kan groen worden gepland zodat het gebouw beter in de omgeving past, volgens Kok en de zijnen. Piet Hein Merckens, algemeen directeur van Aviko, liet vorige week in Contact weten dat ondergronds bouwen niet mogelijk is. Volgens hem komt het geheel omhoog als de ondergrond bevriest.

'Foto's schetsen situatie zoals de mens die ziet'

Foto's
Om haar argumenten tegen de realisatie het plan van Aviko kracht bij te zetten, heeft de vereniging met een professionele satellietgestuurde camera, beelden laten maken door architectuurfotograaf Martin Wengelaar te Brummen. De foto's laten volgens Kok zien hoe de mens de situatie met oog ziet. De hoogte van de referentieobjecten: Remigiuskerktoren tot gouden bol (39,54 meter), St. Willibrorduskerktoren (36,50 meter) en de KPN-mast tussen de school en Aviko (37,50 meter). Alle afstanden zijn volgens hem tot op de centimeter nauwkeurig ingemeten. Met tekenprogramma's die worden gebruikt door architecten is het vrieshuis vervolgens in de juiste kleur (Alaska Grey) ingemonteerd.

Kok: "Een GEO-technisch ingenieursbureau (DAED Ingenieurs te Delft) heeft alle 'ins and outs' met eveneens een wetenschappelijke precisie herberekend en iedere streep staat tot de millimeter op de juiste plaats."

Het is dinsdag 14 maart aan de Raad van State. 13 april komt de zaak 'Aviko Omgevingsvergunning' voor in de Rechtbank Gelderland te Arnhem. Paul Kok en zijn medestanders hopen dat het 35 meter hoge vrieshuis er niet zal komen en dat wordt gekozen voor de alternatieven of een andere locatie.

Blijf op de hoogte via Contact.nl
Contact zal de Raad van State-zaak dinsdag in Den Haag bijwonen. Houd www.contact.nl in de gaten voor het laatste nieuws.

Beeld vanuit de tuin van Paul Kok aan de Molenstraat 1 te Bronkhorst.