Met minimale handbewegingen werd het schipperskoor gedirigeerd. Foto: Jan Oostland
Met minimale handbewegingen werd het schipperskoor gedirigeerd. Foto: Jan Oostland

Niet varen maar zingen

Zonnebloem-afdeling Steenderen e.o.

STEENDEREN/TOLDIJK – Het duurt nog een week of twee voordat het vaarseizoen van de fluisterboten in Zutphen weer van start gaat. Zo'n twintig schippers hadden dan ook tijd voor hun andere hobby: zingen in het schipperskoor, begeleid door vijf van hun collega's. Zij luisterden de Zonnemiddag van de afdeling Steenderen e.o. op met een flink deel van hun repertoire onder het motto: "Wij zingen steeds voor ons plezier, puur voor de lol, soms voor een glas bier".

Zaterdag, 4 maart was het een uur voor het officiële begin van de gezellige middag al een drukte van belang in Toldijk: gasten die verzekerd wilden zijn van hun favoriete plekje in de zaal, Zonnebloem-vrijwilligers, die de nodige voorbereidingen troffen. Dat deed ook een van de schippers die computer en beamer installeerde om de teksten van de liedjes op een scherm te laten verschijnen.

De uitnodiging om mee te zingen was niet aan dovemansoren gericht. Meegezongen werd met de Zuiderzeeballade, Het kleine café aan de haven en ook Mientje kwam vanuit 's-Heerenberg nog even voorbij. Een van de schippers tekende voor teksten op bekende melodieën en gaf daarmee een inkijkje in het schippersleven: over vrouwen die mee willen varen, over nog een biertje in de kroeg.Zingen maakt niet alleen dorstig maar kennelijk ook hongerig.

De Zonnemiddag werd afgesloten met een maaltijd die alle eer werd aangedaan.