Startsein van renovatie Het Karspel, door wethouder Arno Spekschoor en bewoner Michel Waalderbos. Foto's: Liesbeth Spaansen
Startsein van renovatie Het Karspel, door wethouder Arno Spekschoor en bewoner Michel Waalderbos. Foto's: Liesbeth Spaansen

Startsein onderhoud woningen
Het Karspel op grote hoogte

HENGELO - Aan 19 woningen van Het Karspel 74 t/m 86 in Hengelo wordt van januari tot april 2017 gewerkt. Tijdens dit groot onderhoud zullen verschillende verbeteringen worden aangebracht. Het startsein werd donderdag 2 februari feestelijk gegeven door wethouder van de gemeente Bronckhorst Arno Spekschoor en bewoner Michel Waalderbos door het plaatsen van een dakpan op het dak van een van de woningen.

Roy Meurs, projectleider bij ProWonen opende de bijzondere bijeenkomst. "Dames en heren, welkom allemaal bij het officiƫle startmoment van het groot onderhoudsproject hier in Hengelo. We hebben er fantastisch mooi weer bij." Hij stelde de sprekers van deze bijeenkomst voor.

"De eerste bewoners kwamen in 1975", vertelt Gerard Tenniglo van ProWonen, "waarvan een aantal nog in deze buurt wonen: mevrouw Te Hennepe en de heren Vruggink en Bruil. Daar zijn we als corporatie heel gek mee. Maar ook de jongere mensen komen en blijven gelukkig in deze buurt wonen, dat is voor ons heel belangrijk. We hebben een goed complex staan, zeker als we het verduurzaamd hebben."

Hij sprak zijn dank uit aan de huurdersvereniging, met name Hans van der Linden en Jan ten Barge en de medewerkers van Aannemersbedrijf Kormelink die de werkzaamheden uitvoeren. " Wij brengen de woningen van een energielabel D naar A, wat in ons beleid, het steeds energiezuiniger maken van de bestaande woningen, past. Dat willen we doen, zodat met name de bewoners kunnen besparen op de energielasten."

De werkzaamheden bestaan uit diverse onderdelen. "De dikste dakplaat wordt hier gebruikt en het beste glas wordt geplaatst. Het is voor ons voor het eerst dat we driedubbel glas plaatsen in dit complex, de vloerisolatie wordt echt op norm gebracht, de bestaande spouwisolatie wordt nagekeken en aangevuld. Samen met die maatregelen krijgen we goede woningen, daar zijn wij van overtuigd en ik weet bijna zeker, u ook. Het kost even wat inspanning, maar het wordt uiteindelijk beter."

Ook de dakpannen, dakgoten en hemelwaterafvoer worden vervangen. Binnen worden de asbestkanalen verwijderd, de bestaande vloer wordt vanuit de kruipruimte voorzien van isolatie. Bij een aantal woningen wordt het toilet en de keuken vernieuwd.

Tenniglo is blij dat wethouder Arno Spekschoor aanwezig is. "De gemeente Bronckhorst doet veel aan energieverbetering. Ik wil hem graag het woord geven en kan daarna de handeling verrichten."

De wethouder gaf aan dat het startsein een belangrijk moment is. "ProWonen is voor de gemeente een belangrijke partner. Ze doen mee als het gaat om het betaalbaar houden van de huurwoningen, het verduurzamen van de woningen, erg belangrijk in een gemeente als Bronckhorst. Belangrijk is ook het met bewoners in gesprek gaan. De commissie heeft meegepraat over de plannen, belangrijk om te kijken dat als we iets bedenken of deze passen in de praktijk en dat het aanslaat of past bij de mensen. De verduurzaming is al jaren een belangrijk speerpunt en daar gaan we zeker mee door de komende periode, om te komen tot een energieneutrale gemeente. Ook om voor de kindskinderen de milieubelasting terug te brengen. ProWonen is daar op een goede manier mee bezig. Kortom: Een goede partner voor de gemeente Bronckhorst."

Als start voor dit project zetten de wethouder en medebewoner Michel Waalderbos hun handtekeningen op de onderzijde van de eerste dakpan. Toezichthouder van ProWonenf Roy Kesten verzorgde de bouwhelmen, waarna Waalderbos en Spekschoor de ladder opklommen om de pan ook daadwerkelijk gezamenlijk op het dak te leggen. Daarna kon iedereen napraten met een hapje en drankje in de tent.


Gerard Tenniglo van ProWonen benoemd de werkzaamheden.
Arno Spekschoor en Michel Waalderbos zetten een handtekening op de eerste dakpan.
Bewoners en medewerkers bekijken het startsein dat op grote hoogte plaatsvindt.