Dick Garritsen proost met klanten met een glaasje appelsap. Foto: Willy Hermans
Dick Garritsen proost met klanten met een glaasje appelsap. Foto: Willy Hermans

Zwarte Markt groot succes op de nieuwe locatie

HENGELO - Alleen maar tevreden geluiden op de Zwarte Markt 'nieuwe stijl' in de aardappelhal van Wullink aan de Banninkstraat. Zowel bij de organisatie als de verkopers en de bezoekers klonken positieve reacties over de nieuwe locatie. En het allerbelangrijkste: het was druk.

Remko Offringa, die de markt met Inge Slotboom, Germaine Goossens en Elise Wiendels organiseert, was dan ook in zijn nopjes: "Na vier jaren in de sporthal in Veldhoek konden we daar niet meer terecht en moesten we op zoek naar een nieuwe locatie waar we 2000 bezoekers of meer konden verwerken. We kwamen uit bij deze hal en dat heeft in alle op zichten goed uitgepakt: goed bereikbaar, ruim opgezet, goede faciliteiten, droog. Alle kramen zijn bezet, maar de hal is groot genoeg om verder te groeien als daar behoefte aan is. Er is ook een ruim aantal handelaren en particulieren die hun spullen goed konden verkopen."
Elise Wiendels bevestigt: "De variatie is groot, maar daar letten we ook op. Het heeft geen zin als hier meerdere meubelhandels of fietshandelaren staan. Graag zou ik bijvoorbeeld kramen met gereedschap en boeken zien. Maar er is een springkussen, eten en drinken en het kankerfonds verkoopt tulpen, dus er is voor elk wat wils. Elk jaar verzinnen we weer nieuwe dingen om het aanbod groter te maken. Een groot voordeel van deze hal is dat je hier zo met de vrachtwagen in kunt rijden om in- en uit te laden. Je kunt op vrijdag alles al inrichten en tot zondag laten staan."

De inwendige mens is niet vergeten. Koffie en thee zijn verkrijgbaar en voor een warme hap kon de bezoeker zowel binnen als buiten terecht. Een deel was ingeruimd voor de particuliere verkopers en handelaren die zorgden voor een goed bezette hal, waar veel tweedehands spullen te koop waren. Sommige ondernemers hielden een leegverkoop van hun magazijn of boden nieuwe spullen aan. Anderen stonden er om reclame te maken voor hun bedrijf en producten. Zoals Adri Velthorst uit Sinderen van Pallethoutdecoratie A3V. Velthorst had dertig jaar als metselaar gewerkt, maar toen hij afgekeurd werd begon hij een eigen onderneming om hout op allerlei manieren te bewerken. Van hondenmand tot een hart met originele Achterhoekse tekst. "Je moet de boer op om bekendheid te krijgen en reclame te maken, maar ook de producten aan te bieden. Ook kunnen mensen zich inschrijven voor workshops."
Dick Garritsen van Boerderijwinkel De Kruisbrink uit Toldijk stond voor het eerst op de Zwarte Markt en dat beviel hem prima: "Ik verkoop alleen maar streekproducten. De mosterd komt uit Harfsen, de noga uit Warnsveld. Ik heb zelf een winkel, maar sta ook op allerlei markten en fairs. In Hengelo verkoop ik in de Shop Melange en dat soort winkels zullen ook in andere dorpen en steden steeds populairder worden. Zo'n Zwarte Markt is een prima middel om je te laten zien en ook nog wat te verkopen. Vooral de appelsap loopt als een trein."

In alle opzichten was de Zwarte Markt dus een groot succes. Offringa: "Het aantal bezoekers lag hoger dan vorig jaar. We moeten de balans nog opmaken en evalueren, maar we willen hier volgend jaar graag terugkeren."


Nationaal voorleesontbijt bij Markant kinderopvang

HENGELO - In de week van het nationale voorleesontbijt heeft het kinderdagverblijf Rozemarijn van Markant kinderopvang in Hengelo ook meegedaan aan deze activiteit.

De kinderen mochten deze week in pyjama op het kinderdagverblijf komen en begonnen de dag met een heerlijk uitgebreid ontbijt. De kinderen genoten hier zichtbaar van. Na dit ontbijt werd het prentenboek van het jaar 2017 'De kleine walvis' voorgelezen. Ook werd dit verhaal interactief voorgelezen op verschillende momenten van de dag. De kinderen mochten een mooie kleurplaat maken van de kleine walvis en de mooiste tekening krijgt een leuk cadeautje.


Live@Ideaal: Tuesday Night Music Club

ZELHEM - Woensdagavond 1 februari staat de band Tuesday Night Music Club centraal in het programma Live@Ideaal, dat tussen 20.00 en 22.00 uur vanuit de iBeat Recording Studio in Zelhem wordt uitgezonden.

Deze semi-akoestische band brengt afwisselende en sfeervolle Americana muziek van artiesten als Ray la Montagne, Lucinda Williams en Ryan Adams. Daarnaast vormen de eigen nummers een steeds groter deel van het repertoire. Prachtige zang is een onmisbaar kenmerk van de band, naast een heerlijk dreunende contrabas, scheurende of slidende gitaren en steady drums. De roots van leadzangeres Nicole Reijmer, die ook op de akoestische gitaar speelt, liggen overduidelijk in Americanamuziek, hoewel ze in haar vrije tijd de nodige jazz en pop zingt in de 'Big Bounce Band'. Zangeres Trees Wesselingh vult dit aan met mooie, klevende harmonieën. José Arends speelt contrabas in diverse stijlen en formaties. Drummer Marcel te Brake weet precies wat een Americanaband nodig heeft en treft steeds de juiste 'snare'. Het zou ook de cajon kunnen zijn. En wie Wietse Ferwerda hoort, denkt John Mayer te horen, die een bescheiden fill speelt of zich juist verliest in een wervelende solo.
De naam van de band refereert aan de dinsdagavond - repetitieavond. Uiteraard wordt toegewerkt naar optredens, maar een groot deel van de voldoening halen de bandleden uit het zoeken naar het juiste nummer en het neerzetten van de juiste sfeer. Na een paar repetities blijkt al snel of een nummer een blijvertje is.

Kinderen ontbijten in pyjama en luisteren naar een verhaal. Foto: PR