Steun voor vakantiepark L'Accolade voor mensen met beperking

ZELHEM - Binnenkort zal er bij de statiegeldautomaat van de JUMBO in Zelhem een actie worden gevoerd voor Stichting L'Accolade. L'Accolade is een vakantiepark voor mensen met en lichamelijke beperking in Frankrijk. U kunt uw statiegeldbonnen inleveren in de koker bij de statiegeldautomaat te stoppen.

Van de ruim 1.5 miljoen mensen met een beperking, zijn er ruim vijftigduizend al langer dan vijf jaar helemaal niet op vakantie geweest. Mensen die gebruik moeten maken van een rolstoel, moeten wanneer ze op vakantie willen, niet kijken 'waar WIL ik naar toe' maar kijken 'waar KAN ik naar toe'. Dan blijkt dat de mogelijkheden zeer beperkt zijn, zeker in het buitenland. Als je vervolgens ook nog ondersteuning nodig hebt, bijvoorbeeld bij de zorg, dan is die mogelijkheid in het buitenland vrijwel niet aanwezig. Om dit op te vangen is er een vakantiepark ontwikkeld waar dat allemaal wel kan. Waar Nederlandse vrijwilligers (die bevoegd zijn om zorg te verlenen) de gasten ondersteunen tijdens hun vakantie. Bovendien kunnen zo de mantelzorgers (de familie) tijdens de vakantie helemaal ontlast worden van hun zorgtaak.

L'Accolade blijkt met deze opzet in die behoefte te voorzien. Jaarlijks ontvangen ze zo'n 350 gasten al dan niet met hun gezin en of partner. Ook rolstoelende mensen die zelfstandig op vakantie willen gaan, kunnen op L'Accolade terecht. Omdat in de doelstelling staat dat L'Accolade juist ook die mensen willen bereiken, die door hun handicap met een klein inkomen moeten rondkomen, is L'Accolade indertijd voor het grootste deel opgezet met behulp van fondsen en heel veel sponsoring in natura. De bouw van de acht bungalows is vrijwel geheel gerealiseerd door vrijwilligers. Ook nu zijn er gemiddeld twintig vrijwilligers per week (hoogseizoen) in touw met het ondersteunen van de gasten. De beheerders zijn een Nederlands echtpaar en ze zijn beide ergotherapeut. Afgelopen jaar -2016- ontving L'Accolade voor het zestiende jaar gasten. Na zestien jaar intensief gebruik, zijn er zaken als inventarissen en hulpmiddelen aan vervanging toe zijn.


www.l-accolade.nl