Dakar Quad team met Ronald Wentink, Kees Koolen, Lars ten Harkel en Gerben Vruggink. Foto: Henk Teerink
Dakar Quad team met Ronald Wentink, Kees Koolen, Lars ten Harkel en Gerben Vruggink. Foto: Henk Teerink

Nieuwe kansen voor Kees Koolen in Dakar 2017

VORDEN - Op 2 januari 2017 staat Kees Koolen met een nieuwe quad aan de start van de Dakar race die dit jaar van start gaat in Paraguay, daar is het in dit deel van het jaar heet en vochtig en regent het bijna iedere dag. De organisatie geeft aan dat de Dakar dit jaar ongekend zwaar zal worden, met name doordat deelnemers al op de derde dag tot een hoogte van 4.500 meter zullen rijden en dan gedurende zeven aaneengesloten dagen in Bolivia niet meer onder de 3.700 meter hoogte komen. In Bolivia kunnen de deelnemers naast de ijle lucht, die een flinke aanslag pleegt op het lichaam, ook rekenen op kou en regen. Een hele dag regen bij temperaturen net boven de 0 graden is niet ongebruikelijk.

Op dag 9 en 10 van de rally gaan de deelnemers terug naar Argentinië. Dan komen ze weer in onherbergzaam gebied met voor de deelnemers beruchte plaatsen als Fiambala, Chilecito en San Juan. Berucht vanwege de hoge temperaturen tot 48 graden en ongekend zware ondergronden met duinen en zand zo dun als water (fesh fesh). Tegelijkertijd varieert de hoogte in deze gebieden tijdens de rally meerdere keren per dag van 700 tot 3.500 meter hoogte. De twee klassement proeven in dit gebied van Argentinië zijn dit jaar aanzienlijk langer dan in voorgaande jaren. Waar de klassementsproef rondom Fiambala andere jaren 200 tot 250 kilometer is, zijn er dit jaar op één dag twee klassementsproeven in dat gebied van in totaal 406 kilometer. De dag erna twee klassementsproeven van in totaal 449 kilometer waarbij het dag totaal inclusief verbindingsroute tot 980 kilometer op één dag zal zijn. Volgens Koolen onderschatten een aantal deelnemers die twee dagen (nadat de deelnemers al zeven dagen afgezien hebben op de hoogvlaktes van Bolivia.)

De Dakar rally lijkt dit jaar kort met slechts twaalf wedstrijddagen. Maar tegelijkertijd zullen de acht dagen in het midden van de race ongekend zwaar zijn met gemiddeld 430 kilometer klassement proeven per dag. In die acht zware dagen wordt 85% van de proeven verreden en daar zal het onderscheid gemaakt worden voor het klassement. De twee dagen voor en twee dagen na dit midden gedeelte kunnen eigenlijk gezien worden als aanlooproute en weer terug rijden naar Buenos Aires. Volgens Koolen is het zaak om ook tijdens deze vier dagen alles heel te houden en geen domme dingen te doen. Echter "die centrale acht dagen zullen zwaarder zijn dan andere jaren en je zal geen andere keuze hebben dan de hele dag voluit te gaan en hopen dat alles, inclusief jezelf, heel blijft".

Nadat Kees Koolen in 2014 met de vrachtwagen aan de finish stond van de Dakar en de eerste rijder in de geschiedenis werd die de Dakar race volbracht in alle voertuig categorieën, besloot Kees dat hij zich ging toeleggen op de categorie waarmee hij het meeste plezier beleefd: de quad. Het is hem niet meer alleen te doen om de rally uit te rijden maar wil hij op het hoogste niveau presteren. De afgelopen twee jaren heeft Kees laten zien dat hij met de snelste mannen in het klassement mee kan strijden om het eremetaal. Echter de quad waarmee hij de afgelopen jaren deel nam bleek niet betrouwbaar te zijn, zodra er meer van het materiaal gevraagd werd om daadwerkelijk voorin mee te kunnen. Om deze reden is Gerben Vruggink, ook uit Vorden en voormalig Dakar deelnemer, al in april begonnen met het bouwen van een geheel nieuwe quad.

Kees: "Gerben gaat al als monteur mee naar de Dakar rally en andere rally's sinds 2005. Hij heeft zelf met de motor Dakar gereden en heeft behalve onze quads en buggy's voor Dakar, de laatste jaren ook een groot aantal motorcross quads gebouwd voor verschillende toprijders. Daarom is Gerben bij uitstek geschikt om een goede quad te bouwen voor de Dakar. Naast Gerben hebben ook een flink aantal ervaren en deskundige personen, zoals Lars ten Harkel, Reiger, Ronald Wentink en Maarten Reewinkel hun bijdrage geleverd. Evenals voormalig teamlid en wereldkampioen rally Sebstian Husseini uit Dubai, het KTM rally team uit Oostenrijk en nog talloze leveranciers. Natuurlijk hebben we veel getest maar blijft het altijd afwachten hoe het met zo'n nieuw product gaat aflopen. We hebben er een enorm vertrouwen in dat we een echt goed product gebouwd hebben en in staat zullen zijn ons voorin het klassement te melden."

Het serviceteam tijdens de Dakar staat onder leiding van Gerben Vruggink. Ronald Wentink zal samen met Gerben als monteur werkzaam zijn en Lars ten Harkel bestuurt de service vrachtwagen tussen de verschillende bivaks; een taak die niet onderschat moet worden want ook voor het serviceteam kunnen de dagen lang zijn onderweg in Bolivia van bivak naar bivak. Naast dit serviceteam is Bastiaan Nijen Twilhaar onderdeel van het team. Hij rijdt met een 4x4 quad en zijn belangrijkste taak volgens Gerben Vruggink: "back-up voor Kees voor het geval de nieuwe quad ons in de steek laat. Mochten Kees en Bastiaan de quad onderweg niet kunnen repareren, dan is het doel dat Bastiaan Kees kan slepen tot aan het volgende bivak waar wij dan de quad kunnen repareren. Natuurlijk hopen we dat deze situatie zich niet voor gaat doen."