Wijkagent Jacques Tabor. Foto: Luuk Stam
Wijkagent Jacques Tabor. Foto: Luuk Stam Foto:

'Laat inbrekers denken dat je thuis bent'

BRONCKHORST - De Achterhoek gaat momenteel gebukt onder een golf van woninginbraken. Die inbrekers slaan Bronckhorst niet over. "Zorg voor goed hang- en sluitwerk en laat lampen aan als je weggaat", waarschuwt wijkagent Jacques Tabor.

Door Luuk Stam

Aan het begin van de avond vinden ze momenteel het meest plaats; woninginbraken. Tussen vijf en negen 's avonds slaat het dievengilde toe. Het is precies de tijd dat mensen druk zijn met zaken als eten koken, eten, afwassen, douchen en klaarmaken voor de sportclub of de muziek. "Allemaal zaken waardoor mensen weinig oog hebben voor hun omgeving", zegt Jacques Tabor, wijkagent in Zelhem. "Dan valt het niet op als er bij de buren iets gebeurt."

Alleen in de voormalige gemeente Zelhem was het dit jaar al 32 keer raak. In totaal waren er in de gemeente Bronckhorst dit jaar 70 woninginbraken, 25 meer dan in 2015. Uit cijfers van de politie blijkt dat er in de hele regio Achterhoek-West meer inbraken zijn dan vorig jaar. In de eerste drie maanden van dit jaar was er een piek. Nadat de politie een tweetal uit Twente kon aanhouden, daalde het aantal woninginbraken. Afgelopen september begon een nieuwe golf. "We hebben het idee dat we nu met meerdere groepen van daders te maken hebben", zegt Tabor, die via zijn Twitter-account @polzelhem veel inbraken meldt.

'Meld het als je iets verdachts ziet'

De politie ziet twee werkwijzen steeds terugkomen. Bij een aantal woninginbraken zijn de daders via een plat dak binnengekomen. Bij een ander deel maken ze gebruik van bovenraampjes. "Vaak gaat het om woningen van oudere mensen die het hang- en sluitwerk niet goed op orde hebben", stelt Tabor vast. "Steeds hebben de daders het gemunt op sieraden en geld. Daarvoor doorzoeken ze het hele huis. We hebben zelfs al gezien dat plinten van keukenkastjes waren opengebroken om te kijken of er wellicht geld achter verstopt lag. De wijkagent adviseert mensen om wanneer ze hun huis verlaten te proberen om thuis de normale gang van zaken door te laten gaan. "Laat inbrekers denken dat je thuis bent. Laat de lampen branden die normaal ook branden. Niet één lampje. Want als ze vaker terugkomen, dan valt dat ook op. En sleuteldiscipline is heel belangrijk. Ook als je wel thuis bent. Doe deuren van schuurtjes en achterdeuren op slot. Ga je op vakantie? Zorg dan dat iemand anders de lampen aan zet en laat de buren je post uit de brievenbus halen."

Nu de inbrekers vaker actief zijn, is de politie ook vaker preventief in de woonwijken aanwezig. Toch wil Tabor mensen oproepen om zelf ook goed de ogen open te houden. "Meld het als je iets verdachts ziet. Zie je een onbekende man met een rugzak met gereedschap lopen? Bel 112. Noteer kentekens.

En zit je in een Whatsappgroep voor buurtpreventie, meld het dan ook daar direct." De wijkagent wil graag een speciale oproep doen voor hondenbezitters. "Zij komen elke dag meerdere keren buiten. Vaak op dezelfde tijdstippen. Als je de hond uit laat en iets afwijkends ziet, geef het ook dan direct door."


Stichting Pak An steunt Achterhoeks Beach Festival

HENGELO/KEIJENBORG – De organisatie van het Achterhoeks Beach Festival heeft van stichting Pak An het bericht mogen ontvangen dat zij het Achterhoeks Beach Festival een warm hart toe willen dragen! Het evenement krijgt volgend jaar steun in de vorm van coaching, promotie en mogen gebruik maken van het netwerk van stichting Pak An.

De Stichting Pak An is een initiatief van de Feestfabriek (Organisator Zwarte Cross en Mañana Mañana) en Grolsch om de krimp en negatieve beeldvorming over de demografische ontwikkelingen in de Achterhoek tegen te gaan. Het Comité van Aanbeveling, waar onder meer Gijs Jolink en Guus Hiddink toe behoren, heeft het Achterhoeks Beach Festival uitgekozen als één van de ideeën die steun krijgen. De organisatie van het Achterhoeks Beach Festival reageerde verheugd op dit nieuws. Dorus Jansen: ''Het is natuurlijk fantastisch dat ons concept is uitgekozen door Stichting Pak An. Met deze steun kunnen wij ons concept verder laten uitgroeien en daarmee een nog mooier evenement neerzetten voor de Achterhoek!'' Het evenement wordt in 2017 voor de vierde keer georganiseerd en de organisatie ziet dat het evenement begint te groeien. Frank Scheffer: ''We hebben het afgelopen jaar ontzettend veel aanmeldingen gehad van mensen die graag een steentje wilden bijdragen aan het evenement. Dit resulteerde in een hecht team van enthousiaste mensen die met elkaar een pracht van een evenement hebben neergezet. Ook voor aankomend jaar hebben we de bezettingen alweer bijna rond, terwijl het Achterhoeks Beach Festival pas begin juni plaats vindt.'' Naast een groei in vrijwilligers ziet de organisatie ook een stijgende lijn in bezoekers. Het weer speelde afgelopen jaar niet echt mee beaamt Amando de Jong. ''De gehele opbouwweek hebben we prachtig weer gehad maar toen zaterdagavond om 21.00 uur de poorten van het feestterrein open gingen sloeg het weer helemaal om. Ondanks het slechte weer hebben we toch zo'n 700 bezoekers mogen ontvangen.''

De voorbereidingen voor de vierde editie zijn al in volle gang en met de steun van Stichting Pak An hoopt de organisatie weer flinke stappen te kunnen zetten. Het Achterhoeks Beach Festival vindt plaats op 3 en 4 juni op het evenemententerrein aan de Kerkstraat in Keijenborg. Aanmelden voor het beachvolleybal op zondag 4 juni kan vanaf februari via de website van het Achterhoeks Beach Festival.