Husqvarna HT Rally Team met Gerwin Messing, Henk Hellegers en Mirjam Pol. Foto: Henk Teerink
Husqvarna HT Rally Team met Gerwin Messing, Henk Hellegers en Mirjam Pol. Foto: Henk Teerink Foto:

Husqvarna HT Rally Team neemt deel aan Dakar 2017

VORDEN - Onder deze naam zal HT Rally Raid uit Vorden weer deelnemen aan de zwaarste Rally ter wereld 'Le Dakar' zoals de Franse organisator ASO de rally noemt. Het team zal in totaal uit zo'n 30 personen bestaan: rijders, monteurs, chauffeurs en begeleiders om het avontuur in goede banen te leiden. Team manager Henk Hellegers heeft de algehele leiding van het team. Mirjam Pol, die de Dakar ook gereden heeft als deelneemster, zal zorg dragen voor de rijders en het logistieke gebeuren. Gerwin Messing is hoofd technieken en zal gesteund worden door de monteurs Wesley Aalderink, Marcel Hut, Wim Cramer en Martin Graumann uit Estland. Tom Zweerink en Piet Bekkers zijn de chauffeurs van het team die zullen zorg dragen dat alles op tijd aankomt in de bivak. Naast deze mannen en vrouw zijn er ook nog tien begeleiders van de rijders aanwezig.

De coureurs die uitkomen voor het Husqvarna HT Rally Team komen uit verschillende landen. Arjan Bos en Hans Smit zijn de Nederlandse rijders van het team. Naast dit tweetal komen de volgende mannen uit voor het team uit Vorden: Max Hunt (UK), David Thomas (Z.Afr), Carlos Gracida (Mex), Anastasiya Nifontova (Rus), Alexander Ivanyutin (Rus), Mart Meeru (Est), Toomas Trisa (Est) en de Austalische rijder Matt Hart.

Van de oorspronkelijk elf geprepareerde Husqvarna FR450RR motoren zijn er uiteindelijk tien ingeladen in de trucks en bussen. De reden voor de achtergebleven (inmiddels voor reserveonderdelen gestripte) rallymotor is dat de Amerikaanse rijder CR Gittere twee weken voor het inschepen een vervelende schouderblessure opliep en zijn deelname uit moet stellen tot 2018. Gittere is een voormalig wegracer die deelgenomen heeft aan het Amerikaans kampioenschap en de befaamde races op het eiland Man.

Met de tien overgebleven rijders is het team uit de Achterhoek het grootste motorteam in de Dakar (bijna 150 deelnemers bij de motoren)
Er zijn twee coureurs die in het zogenaamde kistenklassement rijden, wat inhoudt dat zij geen assistentie van buitenaf mogen hebben en zelf de motor moeten onderhouden met onderdelen en gereedschap uit een kist van 40x40x100cm. De overige acht rijders worden van start tot finish begeleid door het team. Daarbij worden zoveel mogelijk praktische zaken uit handen genomen. De rijder kan zich zo richten op de zijn hoofdtaken; roadbook en uitrusting klaarmaken voor de volgende dag, eten, douchen en slapen.

De motor wordt na een korte briefing met het team weer helemaal klaar gemaakt voor de volgende dag onder leiding van Gerwin Messink. Hij is ook verantwoordelijk voor de opbouw en preparatie van de rally motoren voorafgaand aan de rally. Samen met de monteurs worden de nieuwe motoren tot het laatste boutje uit elkaar gehaald en volgens eigen inzicht en ervaring weer opgebouwd. Daarnaast houdt Gerwin toezicht op de onderdelen voorraad die meegaat. De 200 banden en 64 kratten met alle onderdelen moeten allemaal een eigen logische plaats vinden op en in de truck.

Aangekomen in het bivak loopt alles volgens een, ieder jaar aangepast, draaiboek; het is van het grootste belang dat er zo efficiënt en nauwkeurig gewerkt wordt. Opzetten van het bivak, werkplekken, tenten, gereedschap etcetera. Tijd is de grootste bepalende factor in de Dakar. Zeker als er wat minder snelle rijders bij zitten kan er vaak pas tegen de avond begonnen worden met onderhoud en eventuele reparatie, gemiddeld zo'n drie uur per motor. De monteurs werken vaak tot diep in de nacht en gaan regelmatig een nachtje door. De reis naar het volgende bivak wordt gebruikt om in de auto of truck weer wat bij te slapen.

Alles in en om het team staat in het teken van 1 gezamenlijk doel; de rijders naar de finish brengen en alles doen om de motor en de rijder in topconditie te houden. Voor dat laatste is dit jaar een truck aangeschaft waarin de rijders kunnen douchen en slapen. Er zijn twee slaapkamers met ieder zes bedden met een eigen airco (of verwarming) Tevens doet de truck dient als cateringvoorziening voor de rijders en het team. Op deze manier wordt veel tijd bespaard omdat er niet voor ieder drankje of hapje naar de restauratietent in het hoofdbivak gelopen hoeft te worden (er bevinden zich zo'n 3.500 mensen in het bivak). Ook het opzetten en afbreken van de tenten behoort tot het verleden waardoor 's morgens sneller vertrokken kan worden.

Iedere Dakar is een nieuwe uitdaging. In deze editie zullen de externe factoren een belangrijke rol gaan spelen: hitte, hoogte, kou, regen en weer hitte. In deze volgorde zal het voorbij komen vanaf de start op 2 januari in Ascuncion (Paraquay). Via Argentinië naar Bolivia (zes dagen) en weer terug naar Argentinië met de finish in Buenos Aires op 14 januari. In Bolivia zullen rijders en assistentie vijf dagen tussen 2900 en 4487 meter hoogte doorbrengen met de rustdag op 3700 meter in La Paz, 's werelds hoogst gelegen grote stad. Na het verlaten van Bolivia weer terug in Argentinië dat in de buurt van Salta wel op een oven lijkt met temperaturen dik in de veertig graden en bijna dertig graden 's nachts.

Het team is er helemaal klaar voor met uitzondering van de hoogte waar ze weinig aan kunnen voorbereiden. Alle medicijnen en voorschriften zijn doorgenomen om het risico van hoogteziekte te beperken maar een garantie is dat niet. "De voorgaande jaren zijn we er redelijk doorheen gekomen maar nu we zolang op zo'n grote hoogte zijn blijft het een onzekere factor. De rijders bereiden zich voor in een speciale hoogte tent om zo de hoeveelheid rode bloedlichaampjes voor de zuurstofopname aan te maken." aldus Hellegers.

Communicatie blijft het sleutelwoord in een team van 30 personen uit verschillende landen in vaak fysiek zware omstandigheden. Humor is gelukkig internationaal en kan vaak net dat ene zetje in de goede richting geven als het even wat minder loopt. "Het gevoel dat we er voor elkaar zijn vind ik persoonlijk het mooiste binnen ons team en dat is iets waar we voortdurend aan blijven werken." Dit straalt ook naar buiten uit want we hebben dit jaar rijders die voor de tweede, derde of zelfs de vierde keer voor ons team kiezen."
.
"Het moment dat alles na de Dakar weer in de haven van Buenos Aires staat en het hele team gezond huiswaarts kan keren blijft het mooiste moment van de rally. Dakar is de zwaarste rally ter wereld met alle bijbehorende risico's. De uitdaging om de finish te halen, onverwachte omstandigheden, teamwork en een gezamenlijke passie die je kunt delen met de meest uiteenlopende mensen uit de wereld maakt dat we er dit jaar voor de 19e aan deelnemen."

Op 25 november zijn de tien motoren, twee trucks, twee 4x4 bussen en twee campers ingescheept in het Franse Le Havre.