Het carbid zal knallen tijdens het eerste Boakse Knal Festival op de laatste dag van het jaar. Foto: Achterhoekfoto/John Mokkink
Het carbid zal knallen tijdens het eerste Boakse Knal Festival op de laatste dag van het jaar. Foto: Achterhoekfoto/John Mokkink Foto:

Eerste Boakse Knal Festival laatste dag van het jaar

BAAK - "We hadden als vriendengroep al een paar jaar achtereen tegen elkaar gezegd dat we weer richting Baak wilden. Dit jaar hebben we de koe bij de horens gevat en er ook daadwerkelijk werk van gemaakt. En zie hier het eerste Boakse Knal Festival op 31 december is een feit!"

Door Alice Rouwhorst

Aan het woord is Roy Wolbrink die, zoals hij zelf zegt, al zolang hij kan herinneren carbid schiet. Samen met zijn vrienden komt hij elk jaar op 31 december bijeen om te knallen. Het carbid schieten vond jaren aan de Wolfstraat in Baak en sinds twee jaar aan de Hoogstraat in Toldijk plaats. "Maar de meesten van ons komen uit Baak en we wilden graag weer terug naar het dorp. We zijn op zoek gegaan naar een geschikte locatie. Verschillende opties kwamen voorbij waaronder het paasvuurterrein. Maar dat vonden we toch nog te ver van het dorp af." Het idee kwam ter sprake in café Herfkens en werd direct omarmt door de uitbater. "En zo kwam van het één het ander", vervolgt Tineke Herfkens. "Tijd voor wat nieuws op oudjaarsdag! Het potbiljarten dat we hier al jaren op deze dag organiseren hebben we verschoven naar de dertigste. Deze zet maakt ruimte voor het eerste Boakse Knal Festival op het evenemententerrein. Dit organiseren wij, de Baakse Horeca Combinatie waar ook café Het Wapen van Baak deel vanuit maakt, dus samen met de vriendengroepen".
Wolbrink heeft andere vriendengroepen gevraagd om mee te doen en deze waren zeer enthousiast. Een vriendenclub, die gestopt was met het carbid schieten, heeft hierdoor zelfs de melkbussen weer van zolder gehaald! Op de laatste dag van het jaar wordt er vanaf het middaguur aan de rand van het dorp tegenover Huize Baak op een deskundige en veilige manier met carbid geschoten uit zo'n acht melkbussen. "Onderwijl kunnen de bezoekers genieten van een hapje, drankje en muziek in een tent die we erbij plaatsen. Van alles is er, waaronder een broodje worst, gehaktballetjes, knakworsten, warme chocolademelk en uiteraard ook glühwein. Kinderen kunnen zich uitleven op een springkussen of kindercarbid schieten! Geen echt carbid hoor, maar verfblikjes. We hebben voor hen gehoorbescherming geregeld, maar het is niet verkeerd om je eigen oordoppen mee te nemen", vertelt Humphrey Herst, uitbater van het Wapen, die even tussen de bedrijven door aanschuift bij het gesprek. "En hopelijk is het heel gezellig en brengt het gebeuren een gevoel van saamhorigheid!", vult Roy aan. Het knallen stopt rond de klok van vijf/ zes uur. Geborreld kan er nog tot een uur of acht.

Mocht dit eerste Boakse Knal Festival naar wens verlopen dan zal het wat de Baakse Horeca Combinatie betreft een jaarlijks terugkerend evenement worden. Het liefst grootser van opzet, met livemuziek en meer spelletjes voor de kinderen. Zie voor meer informatie de Facebookpagina Boaks Knal Festival.

Het carbid zal knallen tijdens het eerste Boakse Knal Festival op de laatste dag van het jaar. Foto: Achterhoekfoto/John Mokkink