Afbeelding

Expositie in de Galluskerk: Weefkunst en keramiek

ANGERLO - Van 4 december tot en met 18 december, maandag 26 december en zondag 8 januari is er een nieuwe kunstexpositie te zien in de Galluskerk te Angerlo, met keramiek van Jannie Beltman en weefkunst van Jefke van Iterson. De openingstijden zijn iedere zondag van 13.00 tot 16.00 uur. De toegang is gratis en de koffie en thee staan klaar. Tijdens de expositie is tevens gelegenheid om het romaanse kerkje te bewonderen.

Jefke van Iterson is lid van de Kunstkring Brummen. Weven betekent voor haar vooral spelen met draden, met kleur en met structuren. Dat kan in een heel praktische toepassing voor een behaaglijke sjaal, maar ook een fantasievol ruimtelijk object of wandweefsel is mogelijk. Ze maakt graag iets waar ook anderen van kunnen genieten.

Vanaf het begin, zo'n 35 jaar geleden, heeft zij veel cursussen gevolgd, in de Randstad en in deze omgeving. Weven doe je zelf, inspiratie uitwisselen geeft een sociale band met andere weefsters. Ze ontwerpt meestal op de computer, en weeft op een 16-schachts Louët getouw.

Als materiaal voor sjaals en andere kleding heeft ze een grote voorkeur voor natuurlijke garen. In vrij, ruimtelijk werk en in wandweefsels speelt ze ook met papier, plastic of koperdraad. Jefke vindt haar inspiratie in de natuur of in haar omgeving, andere culturen zijn een eindeloze bron in foto's van gemaakte reizen: een wolkenlucht, een bloesemboom of zomaar een fraaie compositie van landschap en mensen. Een uitgebreider beeld van haar werk is te vinden op de website: www.van-iterson.nl/jefke.

Keramiek van Jannie Beltman
Jannie Beltman heeft haar atelier in Brummen en ook zij is lid van de Kunstkring Brummen. Zij heeft in het verleden diverse tuinen ontworpen en er veel in gewerkt, daar ontstond haar passie voor het met de handen in de klei bezig zijn. Jannie is rond 1995 met keramiek begonnen bij de Aardewerkplaats van Feico Hajonides en later heeft zij les gehad van Andrea Stötser.

Zij geeft de voorkeur aan een vrije werkwijze, haar werk laat zich beschrijven door termen als robuust en krachtig. Doorgaans is Jannie terughoudend in het kleurgebruik. Inspiratie vindt zij overal: reizen (naar bijvoorbeeld China), de bast van een boom, een idee.
Soms maakt ze een schetsje, meestal niet. Tijdens het werkproces laat ze zich, meer of minder bewust, leiden door de vorm, waardoor er verrassende of humoristische aanvullingen komen. Het uiteindelijke resultaat moet ook aansluiten bij haar eerste idee over de vorm.

Afbeelding
Afbeelding