Een van de nieuwe recreatiewijzers hangt aan de muur bij Profile Bleumink, naast Albert Heijn Grotenhuys, in Vorden. Foto: PR
Een van de nieuwe recreatiewijzers hangt aan de muur bij Profile Bleumink, naast Albert Heijn Grotenhuys, in Vorden. Foto: PR Foto:

Nieuwe recreatiewijzers op diverse plekken in de gemeente Bronckhorst

Bronckhorst - Diverse prominente locaties in de gemeente Bronckhorst zijn deze week voorzien van nieuwe Recreatiewijzers. Zij brengen de gemeente overzichtelijk in kaart. Van straatnamen, fietsknooppunten tot en met bezienswaardigheden. Ook op www.gemeentewijzer.nl is de gemeente Bronckhorst te vinden.

Gemeentewijzer.nl
Inwoners vinden op www.gemeentewijzer.nl/Bronckhorst o.a. evenementen, tips, faciliteiten en lokale instellingen. Gemeentewijzer wijst inwoners hiermee de weg in hun gemeente en houdt ze op de hoogte van alles wat er in de buurt of in een andere gemeente te doen is.


Architectuur in de Achterhoek door Vincenth Schreurs

Zelhem - Op 21 november zal Vincenth Schreurs de leden van 't Nut bijpraten over de ontwikkelingen in de architectuur, maar ook stilstaan bij zijn visie op architectuur en natuurlijk bij zijn projecten. Deze lezing vindt plaats in Ellen's restaurant op 21 november om 20.00 uur. De toegang is gratis voor leden van 't Nut maar ook anderen zijn welkom tegen betaling van 4 euro.

Wie door de Achterhoek rijdt en er een beetje oog voor heeft, ziet verschillende bouwstijlen. Opvallend zijn de oude Saksische boerderijtjes maar ook statige landhuizen en eeuwenoude kastelen hebben hun eigen uitstraling. Maar er zijn niet alleen vrijstaande huizen gebouwd en met name na de Tweede Wereldoorlog zijn geheel nieuwe woonwijken verrezen om huisvesting te kunnen bieden aan de groeiende bevolking en om tegemoet te komen aan de behoefte voor meer woonruimte per persoon.

In eerste instantie waren dat wijken met rechte straten en eenvormige huizen, vaak goedkoop gebouwd want geld en bouwmaterialen waren schaars. Typisch voor de bouw in de jaren '50 waren de grote tuinen. Er werd van uitgegaan dat iedereen zijn eigen aardappelen en groente verbouwde en er moest ruimte zijn voor een eigen kippenhok. "Een ei hoort er bij" was toen een gevleugelde uitspraak.

Later gebouwde woonwijken kenmerkten zich door minder tuin en meer comfort in de woning. Woonwijken, die nu ontworpen worden, kenmerken zich vooral door pluriformiteit: kleine buurten met meer aandacht voor duurzaamheid en veiligheid.

Vincenth Schreurs
Die woningen en woonwijken worden ontworpen door architecten en iedere architect heeft zo zijn eigen visie op wonen. Één van die architecten is Vincenth Schreurs, in 2005 afgestudeerd aan de Academie voor Bouwkunst in Arnhem. In 2007 heeft hij zijn eigen bureau opgericht. Vincenth heeft zijn eigen stijl ontwikkeld, waarbij strakke lijnen, licht, functionaliteit en duurzaamheid de meest opvallende kenmerken zijn. Zijn ontwerpen zijn niet onopgemerkt gebleven. Met het ontwerp voor het Landgoed Heidevloed in Halle-Nijman won hij de Achitectuurprijs Achterhoek.