De Little Showgirl is in Nederland nog niet erkend als kippenras. Foto: Achterhoekfoto.nl/Johan Braakman
De Little Showgirl is in Nederland nog niet erkend als kippenras. Foto: Achterhoekfoto.nl/Johan Braakman

Hoog niveau Bronckhorster kleindierenshow

Vorden – "De basis van onze hobby moet vanuit de plaatselijke verenigingen en leden komen. De show heeft natuurlijk een competitie-element. Maar gezelligheid en het sociale karakter tussen de 55 leden en bezoekers zijn zeker zo belangrijk tijdens deze dagen." Zo verwoorde namens het bestuur voorzitter Gerrit Lenselink de betrokkenheid en doelstelling van de jaarlijkse Bronckhorsterkleindierenshow van Pluimvee- en Konijnenvereniging Vorden en omstreken die afgelopen weekeinde in Kapel De Wildenborch plaatsvond. Een show die op een hoog niveau stond. Maar liefst 43 keer werd het predicaat fraai aan een van de dieren toebedeeld. Dat is meer dan twintig procent van het totaal, wat binnen de kringen van de kleindierenverenigingen erg hoog is.

Door Jan Hendriksen

In totaal waren er 225 dieren ingeschreven voor de show. Dat waren er 23 meer dan in 2015. Vooral het aantal dwerghoenders en Serama's was fors gestegen. Tijdens de show waren er ook voor het eerst dwerghoenders ingeschreven in de vrije klasse. Dit waren fok producten en kleuren die in Nederland niet officieel erkend zijn. Deze klasse wordt ook wel de 'Spiegel der Fokkerij' genoemd en maakt de verscheidenheid aan dieren en kleuren alleen maar groter. Zo waren er voor het eerst in Nederland Little Showgirls kippen te zien op een tentoonstelling van PKV lid Herman van Olst. De Little Showgirl is in Nederland nog niet erkend als kippenras en wordt daarom opgenomen in de speciaal daarvoor gemaakte vrije klasse. De Showgirls komen uit Amerika, daar zijn ze gefokt als zijdehoenders, omdat ze zo mooi en lief zijn. Herman van Olst: "Little Showgirl krielen zijn hele leuke kippen qua karakter, dus showgirls zijn ook ontzettend leuk en lief en belangstellend naar mensen toe en makkelijk te houden op een beperkte ruimte."

Schoolbezoek
Naast de Showgirlkrielen waren er talloze rassen te bewonderen in de verschillende diergroepen zoals grote hoenders, dwerghoenders, serama's, sierduiven, oorspronkelijke duiven, diamantduiven, kwartels, konijnen en cavia's. Ruim dertig leerlingen uit groep vier van basisschool Het Hoge brachten vrijdag voorafgaande aan de show een bezoek aan de keuring van de kleindieren die door de zeven keurmeesters R. Siemens (hoenders en dwerghoenders), H. Tenbergen (serama's) G. Sanders (sierduiven), A. Deetman (oorspronkelijke duiven), A. Lanting en P. Oude Groothuis (konijnen) en M. Eilander (cavia's) werden verricht.

Geen Kind en Dier
Omdat in de afgelopen maanden de dodelijke konijnenziekte RHD type 2 hard heeft toe geslagen in Nederland werd door de nationale bond van Kleindier Liefhebbers Nederland het besluit genomen dat alle ingezonden konijnen ingeënt moeten zijn tegen dit virus voor een show. Dit was ook de reden dat er dit jaar geen Kind en Dier werd georganiseerd tijdens de show waarbij de kinderen hun lievelingsdier konden inbrengen. Binnen de gemeente Bronckhorst is PKV de enige vereniging op kleindieren gebied, vandaar ook de naam Bronckhorsterkleindierenshow. De leden komen uit de hele gemeente Bronckhorst en daarnaast uit Warnsveld, Zutphen, Lochem, Laren en Ruurlo.

Hoofdereprijzen
De hoofdereprijzen van de Bronckhorsterkleindierenshow 2016 voor de mooiste dieren werden gewonnen door: Hoenders: Henk Berenpas uit Vorden met een Wyandotte; Dwerghoenders: Tjeerd Zevenhoeken uit Vorden met een Wyandotte kriel; Serama's: Herman van Olst uit Vorden; Sierduiven: Jan Pardijs uit Vorden met een Felegyhazer Tuimelaar; Siervogels: Freddy Bettink uit Lochem met een Japanse kwartel; Konijnen: Herman Nijenhuis uit Barchem met een Kleurdwerg; Cavia: Moniek Zevenhoeken uit Vorden met een Borstelhaar; Konijn jeugd: Linde Grevers uit Warnsveld met een Rode Nieuw Zeelander; Konijn C-klasse: S. Janssen uit Baak met een Klein Zilver; Collectie hoenders: Henk Berenpas; Collectie dwerghoenders: H. Siemens uit Vorden; Collectie konijnen: H. Hammink uit Lochem.