De jubilarissen Fabio van Olst, Gerrit Lenselink en Herman van Olst met hun partners te midden van burgemeester Marianne Besselink. Foto: Jan Hendriksen.
De jubilarissen Fabio van Olst, Gerrit Lenselink en Herman van Olst met hun partners te midden van burgemeester Marianne Besselink. Foto: Jan Hendriksen. Foto: Jan Hendriksen

Jubilarissen PKV door burgemeester gehuldigd

Vorden – De verrassing was behoudens bij tweede voorzitter/secretaris Herman Gosselink en secretaris Herman Bolwiender groot toen vrijdagavond 4 november burgemeester Marianne Besselink van de gemeente Bronckhorst 'onaangekondigd' zich bij de rest van de aanwezigen en genodigden meldde. Zij was namelijk eregast tijdens de officiële opening van de jaarlijkse 'Bronckhorsterkleindierenshow' van Pluimvee- en Konijnenvereniging Vorden en omstreken (PKV) in de Kapel De Wildenborch. Burgemeester Besselink was niet zomaar als 'eregast' door Gosselink en Bolwiender uitgenodigd. Ze mocht drie leden van PKV Vorden de versierselen overhandigen die behoorden bij het 25-jarig lidmaatschap van Herman en Fabio van Olst van PKV en van voorzitter Gerrit Lenselink van PKV vanwege zijn veertig jarig lidmaatschap van Kleindieren Liefhebbers Nederland (KLN).

Door Jan Hendriksen

Voor burgemeester Marianne Besselink ging vrijdagavond een nieuwe wereld op het gebied van fokken van kleindieren open. "Fantastisch hoe jullie met elkaar deze hobby delen. Telkens ben ik weer verrast. Ook nu ik al meer dan een jaar als burgemeester bij talloze evenementen en verenigingen te gast ben geweest onder het motto 'buurt maken'. Leuk dat jullie deze hobby in stand houden. Waar kleine dieren al niet groot in kunnen zijn", zo verklaarde de burgemeester voordat ze met de drie jubilarissen de 'Bronckhorsterkleindierenshow' opende.

Gerrit Lenselink (64) begon in 1976 met het fokken van Rode Nieuw Zeelanders en werd in dat jaar lid van zustervereniging Peklo in Lochem. Vier jaar later werd Lenselink lid van PKV. Nadat hij enkele jaren lid was werd Lenselink al snel gevraagd voor een bestuursfunctie binnen de Vordense kleindierenvereniging. Vanaf 2001 is Lenselink voorzitter. Maar niet alleen van de PKV maar ook van de speciaal club de Fa-Ro-De hanteert Gerrit de voorzittershamer. Dit jaar is de Vordenaar eveneens 25 jaar keurmeester binnen de Nederlandse kleindierensport en vanaf 2004 zelfs landelijk A-keurmeester. "Gerrit we weten als je wat voorbereid of iemand toespreekt in welke vorm dan ook dat je dat altijd werkelijk perfect doet. Daarom hebben we grote waardering voor jou inzet voor de PKV", zo verklaarde tweede voorzitter Herman Gosselink tijdens de huldiging. Ook Gerrit's vrouw Frieda werd bij de huldiging betrokken. Gosselink: "Jij bent ook nadrukkelijk geïnteresseerd in de hobby van Gerrit. Je ben vandaag tijdens de keuring van de Bronckhorsterkleindierenshow zelfs actief geweest als schrijfster. En dat waarderen wij zeer."

Vader Herman (64) en zoon Fabio (37) van Olst zijn dit jaar 25 jaar lid van PKV. Nadat familie Van Olst in 1991 vanuit Heerde in Vorden kwam wonen werden vader en zoon direct lid van PKV. "We waren in Heerde ook al actief binnen een kleindierenvereniging", zo verklaart het tweetal na de huldiging, Herman begon op zestienjarige leeftijd met het fokken van 'non duiven' en ook al van de Felegyhazer tuimelaars. Maar al snel kwamen daarna hoenders op zijn pad. En wat het fokken van nieuwe creaties betreft is Van Olst een van de creatiefste in ons land. De Appenzeller Spitskuif is een afkomstig fokproduct van de Vordenaar. En ook is Van Olst bezig om de Annabergerkriel en de Krulveerspitskuifkriel op de kaart te zetten. Maar op dit moment is de grootste 'klapper' van Herman van Olst de Little Showgirl kip waarmee de jubilaris PKV landelijk op de kaart wil zetten. Ook is Herman van Olst al vele jaren landelijk keurmeester. Zoon Fabio van Olst zond in 1992 zijn eerste duif in voor de clubshow van PKV. Van Olst jr. is naast penningmeester van PKV medeoprichter van de landelijke Felegyhazer speciaal club en is tevens bestuurlijk actief binnen het Achterhoek Verband (AV), een overkoepelende vereniging van vijftien kleindierenverenigingen in de Achterhoek.

Overlijden
Voorafgaand aan de huldiging werd door voorzitter Gerrit Lenselink uitgebreid stil gestaan bij het overlijden van een zeer gewaardeerd lid Arend Dijkstra. De aanwezigen namen een minuut stilte in acht in verband met het overlijden van Dijkstra (72).