Tentoonstelling biedt overzicht op 40 jaar oudheidkundige vereniging
Tentoonstelling biedt overzicht op 40 jaar oudheidkundige vereniging Foto:

Veertig jaar Oudheidkundige vereniging Salehem

Zelhem – Veertig jaar geleden ontstond de Oudheidkundige Vereniging Salehem. Ter gelegenheid hiervan is bij Museum Smedekinck van 8 november t/m 31 maart een tentoonstelling ingericht over 40 jaar streekcultuur. De expositie bestaat voor een belangrijk deel uit foto's.

Oudheidkundige Vereniging Salehem werd op 1 juli 1976 opgericht. Doelstelling was het verzamelen van oude gereedschappen, curiosa, foto's, kranten en documenten uit Zelhem en omgeving. Dhr. H.C. Remmelink was de eerste voorzitter.

Al vrijwel vanaf het begin stelt 'Salehem' haar collectie tentoon, eerst in een oudheidkamer, die bij bestuurslid Wim van Keulen werd ingericht. Later bij café de Ploeg en vervolgens kwam de collectie van Salehem in 1984 terecht in een boerenschuur aan de Garvelinkweg, die werd omgedoopt tot Museumboerderij Tenk. In 1995 verhuisde de collectie naar een 100 jaar oude varkensschuur aan de Heidenhoekweg, die de naam Erve Tenk kreeg, om in 2007 uiteindelijk een definitief onderkomen te vinden in de gerestaureerde boerderij Reuterink aan de Pluimersdijk.

Eigenaar is Stichting Zelhems Erfgoed, die de boerderij verhuurt aan de speciaal voor de exploitatie van het museum in het leven geroepen Stichting Museum Smedekinck. Op 31 maart 2007 werd boerderij Reuterink officieel omgedoopt tot Erfgoedmuseum Smedekinck en geopend voor publiek. In het museum krijgt de bezoeker een beeld hoe de bewoners van het Achterhoekse platteland door de eeuwen heen leefden en werkten. Daarnaast is er een archeologische tentoonstelling van vondsten bij opgravingen in de regio en zijn er wisselexposities, veelal van kunstenaars en hobbyisten uit de regio. Met de opening van het museum, nu bijna tien jaar geleden, stond de ontwikkeling niet stil. Er is inmiddels heel wat gebeurd, met name wat betreft de bijgebouwen en het erf. Als eerste werd de ligboxenstal grondig onderhanden genomen en ingericht als tentoonstellingsruimte onder de naam 'De Schure'. In de Schure kunnen ook grotere evenementen worden gehouden. Ook de karloods, waar oude landbouwwerktuigen worden tentoongesteld, werd opgeknapt en uitgebreid. In mei 2012 verhuisde kruidentuin 't Zunnehöfken naar het erf van Smedekinck en in oktober 2013 volgde het Ludgerkerkje. Het museum mag zich jaarlijks verheugen in een groot aantal bezoekers.

Het aantal leden van de oudheidkundige vereniging groeide van 125 in het eerste jaar naar 750 nu. Beroepskrachten zijn er niet. Alle activiteiten worden georganiseerd door de vrijwilligers van Salehem en Smedekinck, waarbij de organisatie kan rekenen op circa 200 enthousiaste medewerkers.

www.museumsmedekinck.nl

www.facebook.com/museumsmedekinck