Deze Rode Kruismedewerkers zoeken collega's. Foto: Jan van Schijndel
Deze Rode Kruismedewerkers zoeken collega's. Foto: Jan van Schijndel

Rode Kruis op zoek naar vrijwilligers

REGIO – Het Rode Kruis afdeling Bevolkingszorg is dringend op zoek naar versterking. Jonge mensen vanaf een jaar of dertig die in het bezit zijn van een mobiele telefoon, eigen vervoer en een redelijke lichamelijke conditie zijn van harte welkom om Rode Kruis-medewerker te worden. Rode Kruismedewerkers tekenen voor zeven grondbeginselen: menslievendheid, onpartijdigheid, neutraliteit, onafhankelijkheid, vrijwilligheid, eenheid en algemeenheid. Vanuit deze basis zijn ze 'stand by' bij evenementen en bieden noodhulp bij calamiteiten. Jan van Haag, waarnemend hoofd van het Rode Kruis Bevolkingszorg Noord- en Ost Gelderland, legt uit: "Vrijwilligerswerk doen voor het Rode Kruis is spannend! Er is een kleine kans op een oproep, maar áls je opgeroepen wordt…"

Door Karin Stronks

Rode Kruismedewerkers worden niet zomaar 'in het diepe gegooid'. "Alle nieuwe vrijwilligers krijgen een EHBO-cursus aangeboden, daar hoeven ze niet voor te betalen. Deze opleiding is voor alle nieuwe mensen in heel Nederland hetzelfde. Als tegenprestatie verwachten we dat cursisten dertig uur per jaar als Rode Kruis medewerker bij evenementen zoals een avondvierdaagse, wielerronde of een festival inzetbaar zijn", geeft hoofd afdeling Noord- en Oost-Gelderalnd Elma Nelissen aan. Eén keer per jaar is er contact met de Rode Kruis-medewerker. "We organiseren bewust deze contactmomenten. Je leert elkaar beter kennen en regelmatig de verwachtingen en de thuissituatie van de vrijwilliger bespreken is heel belangrijk", vertelt Jan van Haag. Hoeveel tijd het kost om Rode Kruismedewerker te zijn is verschillend. Elma Nelissen: "Het 'bijhouden' van het EHBO-diploma is natuurlijk noodzakelijk, verder zijn vrijwilligers dertig uur op jaarbasis inzetbaar. Het aantal oproepen is niet te voorspellen. De Rode Kruismedewerkers worden drie keer per jaar uitgenodigd voor een rampenoefening."

Meer oproepen
Voor de regio zijn zo'n dertig nieuwe Rode Kruismedewerkers nodig. Kees Veenstra, plaatsvervangend hoofd, vertelt: "Te vaak moeten we bij calamiteiten een beroep doen op Rode Kruismedewerkers uit omliggende regio's. Als dat incidenteel het geval is kan dat best, maar het moet niet zo zijn dat het structureel noodzakelijk is. De laatste tijd zijn er meer oproepen geweest, mede door de grote toestroom van vluchtelingen. Daardoor werden we geconfronteerd met het tekort aan Rode Kruismedewerkers!" Alle Rode Kruismedewerkers tekenen een contract waarin onder andere de zeven grondbeginselen van het Rode Kruis vermeld staan: menslievendheid, onpartijdigheid, neutraliteit, onafhankelijkheid, vrijwilligheid, eenheid en algemeenheid. Kees Veenstra betoogt: "Dit is de absolute basis voor werken bij het Rode Kruis. Alle getroffenen, we spreken niet meer van 'slachtoffers', hebben recht op dezelfde behandeling. Dat heeft de hoogste prioriteit."

Rampenoefeningen
Het Rode Kruis, afdeling Noord- en Oost-Gelderland organiseert elk jaar drie rampenoefeningen. Ook worden er incidenteel oefeningen gehouden met omliggende regio's. "Kort geleden hielden we een grote interregionale oefening in Wilp bij Apeldoorn, begin november staat een oefening in Deventer op het programma met de afdelingen Twente en IJsselland. We maken bij oefeningen gebruik van acteurs van de organisatie 'LOTUS'. LOTUS staat voor Landelijke Opleiding Tot Uitbeelding van Slachtoffers. LOTUS-acteurs spelen getroffenen die hulp nodig hebben, vaak 'lastige' mensen die bijvoorbeeld aan het roken zijn waar dat absoluut niet mag of zij spelen een getroffene met een beperking. Rode Kruismedewerkers moeten daar op de juiste manier mee omgaan. Natuurlijk moeten ze het serieus nemen maar er wordt heel wat afgelachen tijdens de oefeningen. We evalueren naderhand met de groep en we leren veel, ook van de groepen uit de omliggende regio's", aldus een enthousiaste Jan van Haag. In 2017 staat een oefening met zoekhonden op stapel. Deze honden worden ingezet om mensen op te sporen die bijvoorbeeld onder puin liggen.

Het Rode Kruis
Het Rode Kruis is een wereldwijde organisatie. Bij rampen en conflicten wordt direct hulp geboden. Met een wereldwijd netwerk van meer dan 17 miljoen vrijwilligers is het Rode Kruis altijd ter plaatse. Bij calamiteiten wordt meteen gestart met levensreddende activiteiten door het bieden van onderdak, voedsel, schoon drinkwater en medische voorzieningen. Het primaire doel van het Rode Kruis is het redden van zo veel mogelijk levens. Jan van Haag zegt niet zonder trots: "Rode Kruis Nederland is opgesplitst in 25 regio's. Er is bewust gekozen voor dezelfde gebieden dan de hulpdiensten, politie, brandweer en ambulance. Het Rode Kruis opereert altijd in opdracht van gemeenten. Wij gaan pas aan het werk als een gemeente een beroep doet op ons. Het Rode Kruis is afhankelijk van subsidies, giften en de rondgang van collectanten en drijft vrijwel geheel op de inzet van vrijwilligers."

Belangstellenden kunnen een mail sturen naar Elma Nelissen: elmanelissen@hotmail.com of naar Kees Veenstra: veenstra-aalten@hetnet.nl.


Gratis Auto wintertest

Hummelo - De winter staat voor de deur en de monteurs van Autobedrijf Overbeek in Hummelo willen graag dat u met een veilig gevoel de weg opgaat. Daarom is er op zaterdag 19 november een Gratis Auto wintertestdag. Van 9.00 tot 16.00 uur wordt uw auto gecontroleerd op 25 essentiële punten, zo voorkomt u dat u deze winter voor onaangename verrassingen komt te staan. Er zijn daarnaast diverse aanbiedingen op winter- en zomerbanden en kortingen die oplopen tot 30% op Bosch accu's en ruitenwisserbladen. Tijdens het wachten is er koffie, thee en erwtensoep. Autobedrijf Overbeek verwelkomt u graag op zaterdag 19 november tijdens de Gratis Auto wintertestdag van autobedrijf Overbeek, Dorpsstraat 4 te Hummelo. Reserveren is niet nodig.

De Rode Kruismedewerkers oefenen regelmatig, waarbij gebruik wordt gemaakt van LOTUS-slachtoffers: vrijwilligers die de rol van slqachtoffer zeer overtuigend naspelen. Foto: Jan van Schijndel