De Algemene begraafplaats in Zelhem. Foto: PR
De Algemene begraafplaats in Zelhem. Foto: PR

Bijzondere lezing Open Monumentendag

ZELHEM - Door omstandigheden is de openingslezing in het kader van de Open Monumentendag van dit jaar niet doorgegaan. Inmiddels is een nieuwe datum vastgesteld en kunnen belangstellenden op woensdag 19 oktober alsnog kennis nemen van het boeiende verhaal van Wim Vlaanderen uit Zwolle. De lezing vindt plaats op de deel van Boerderijmuseum Smedekinck, Pluimersdijk 3 te Zelhem. Aanvang 20.00 uur, zaal open 19.30 uur.

Sinds mensenheugenis bestaat de gewoonte om voor overledenen gedenktekens op te richten: van een houten kruis tot grafsteen en van hunebed tot mausoleum. De graven kregen veelal een prominente plaats binnen de woongemeenschap bijvoorbeeld in of rondom een kerk. Sedert de 19de eeuw werden begraafplaatsen echter steeds vaker aan de rand van de stad of dorp aangelegd. Begraafplaatsen herbergen het verleden van onze dodencultuur en weerspiegelen verschillende maatschappelijke aspecten uit vervlogen tijden. Over dit onderwerp gaat deze bijzondere lezing, door Wim Vlaanderen uit Zwolle. Hij is decennia lang betrokken bij Terebinth, een stichting die zich inzet voor het behoud van begraafplaatsen en grafmonumenten. De spreker zal ook gebruiksvoorwerpen en kleding meenemen uit ons funerair verleden.

'Begraven door de eeuwen heen' is een voordracht met exclusieve beelden over hoe onze ouders hun doden begroeven. Knekelhuizen, duivelsroosters, dodenhuisjes, woorden die haast in geen enkel geschiedenisboek voorkomen. Gevleugelde zandlopers, staartbijtende slangen, afgeknotte pilaren en vlinders zijn symbolen die men tegenwoordig praktisch niet meer kent. Naast de tragiek, die niet te zwaar moet worden genomen, is er de humor. Onze voorouders hebben ons op dit punt vaak een spiegel voorgehouden. Verder zijn er dia's te zien van aparte graven zoals 'het graf met de handjes', missers van steenhouwers en graven waar een zekere ijdelheid niet ontzegd kan worden. Kortom een bijzondere avond op 19 oktober in museum Smedekinck te Zelhem. Toegang gratis.