Impressie van de ATB-Kruisbergtocht. Foto: PR
Impressie van de ATB-Kruisbergtocht. Foto: PR

Twaalfde ATB-Kruisbergtocht Toerclub Steenderen

STEENDEREN/HOOG KEPPEL - Voor de twaalfde keer organiseert Toerclub Steenderen de Kruisbergtocht, Op zondag 23 oktober start deze ATB tocht vanuit Sporthal de Hessenhal in Hoog Keppel en gaat door de mooiste plekken rond De Kruisberg en door diverse landgoederen zoals Enghuizen, Hagen, Ulenpas, de bossen rond Hoog- en Laag Keppel, Doetinchem en Hummelo.

De route heeft alles in zich, steile heuvels met technische beklimmingen op de Kruisberg zelf, smalle single tracks maar ook brede bospaden met prachtige vergezichten. Deze unieke tocht wordt georganiseerd in goede samenwerking met vele instanties, zoals Natuurmonumenten, Het Geldersch Landschap, particuliere eigenaren, Motorcross vereniging TCD Hummelo en de boswachterij.

Hierdoor is het mogelijk om alleen deze dag op unieke plaatsen te fietsen die anders voor publiek gesloten zijn. Deze tocht wordt steeds weer door veel deelnemers, circa duizend, als mooiste uit de regio beoordeeld.

Start tussen 8.30 en 10.30 uur
Starten kan tussen 8.30 en 10.30 vanuit de Hessenhal in Hoog Keppel. Na het inschrijven worden de deelnemers direct vanaf de hal letterlijk het bos ingestuurd. Het parcours heeft genoeg uitdagingen voor iedereen.

Net voor de pauze is er een technisch parcours van ruim één kilometer uitgezet met bijna honderd hoogtemeters aan uitdagende beklimmingen. Na afloop is er gelegenheid om te douchen en het ergste vuil van de fiets af te spuiten en is het genieten van een heerlijk bakje patat frites van hoofdsponsor Aviko.

25 en 40 km route
Naast een 40 kilometer route is ook een tocht van 25 kilometer uitgezet, een ideale afstand voor beginnende ATB'ers, maar ook voor de jeugd met mooie bospaden en spectaculaire klimmetjes. Om deelname van de jeugd te stimuleren mogen kinderen onder vijftien jaar, die onder begeleiding van een betalende begeleider of ouder fietsen, gratis deelnemen. Toerclub Steenderen raadt ouders met kinderen wel aan om na 9.00 uur te starten, zodat de grootste drukte op het parcours voorbij is.

Dit jaar is er voor de jeugd de mogelijkheid om mee te doen met de Jeugd MTB clinic van 'Kanjers voor Kanjers'. Alle informatie staat op de website: http://stichtingkanjersvoorkanjers.nl/activiteiten/activiteiten. De deelname hieraan is gratis. Bij de aanmelding kunnen deelnemers aangeven of zij een fiets of helm van de organisatie te willen lenen. Deze clinic is van 9.00 tot 11.30 uur.


www.toerclubsteenderen.nl


Hulp bij het vergroenen
van Gelderland

GELDERLAND - Gelderland is een mooie provincie, kijk naar de mooie natuurgebieden. Maar het kan nog veel mooier. Helpt u als bewoners mee om uw (leef)omgeving aantrekkelijker te maken voor dieren en planten? Bijvoorbeeld door de aanleg van een natuurtuin op een braakliggend stuk grond, het beheer en onderhoud van een bloemrijke berm of de aanleg van groene gevels? Dan wil de provincie u daarbij ondersteunen.

Jan Jacob van Dijk, gedeputeerde voor Natuur en Landschap: "Gelderlanders, die met natuur en landschap in de weer zijn, doen dat omdat ze het leuk vinden en uit een gevoel van verantwoordelijkheid.

Natuur en landschap zijn van én voor ons allemaal en behoeft ook bescherming van ons allemaal. Ik vind het geweldig als mensen daar aan bij willen dragen want zo wordt Gelderland nog mooier."

Provinciale bijdrage
Zo wil de provincie financieel bijdragen aan het aanleggen, beheren of verbeteren van de kwaliteit van groen in de omgeving. Het inhuren van kennis op het terrein van natuur en landschap kan daar onderdeel van uitmaken. Voorwaarde is dat de activiteit past in het bestemmingsplan en de grondeigenaar instemt met de activiteiten.

Aanvragers, minimaal vijf inwoners, dienen zelf ook een kwart te betalen. Hiervoor stelt de provincie een bedrag van 1.000 euro tot maximaal 5.000 euro beschikbaar.

Zonder winstoogmerk
Meer subsidie is mogelijk, maar dan dient de aanvrager zelf de helft van de kosten te betalen. Het moet gaan om activiteiten zonder winstoogmerk en uitgevoerd door groepen inwoners. Daarnaast draagt de provincie ook bij aan het betrekken van burgers bij natuur groen en landschap in de vorm van bijeenkomsten, werkdagen of het verspreiden van kennis. Deze subsidie bedraagt ten hoogste 50% van de kosten met een minimum van € 1.000 en een maximum van € 25.000.

Eisen
De provincie stelt een aantal eisen aan haar bijdrage. Binnen één jaar evalueert de provincie haar regeling om te kijken of deze regeling leidt tot het stimuleren van meer betrokkenheid. Meer informatie over deze regeling is te vinden op de website van de provincie.


www.gelderland.nl/Burgerbetrokkenheid-bij-natuur,-groen-en-landschap