Wethouder Antoon Peppelman onthult de naam van de dagbestedingsruimte en daarmee is Sterrewater een feit. Foto: Wim van Hof
Wethouder Antoon Peppelman onthult de naam van de dagbestedingsruimte en daarmee is Sterrewater een feit. Foto: Wim van Hof Foto:

Dagbestedingsruimte Sterrewater officieel geopend

"We willen voor iedereen activiteiten ontwikkelen"

Hoog-Keppel – Stichting Zonnewater en Elver hebben de handen ineen geslagen en openden afgelopen donderdag 29 september de unieke dagbestedingsruimte Sterrewater nabij het zorgbad in Hoog-Keppel. Wethouder Peppelman die de officiële opening verrichte, sprak zijn trots uit om 'deze geweldige accommodatie' binnen de gemeentegrenzen te hebben.

Door Ceciel Bremer

Tot een paar jaar geleden had Fatima, tegenwoordig Elver, de instelling voor mensen met een verstandelijke beperking in Nieuw-Wehl, een eigen zwembad voor haar cliënten. De hoge kosten na een lekkage zorgde ervoor dat het zwembad niet behouden kon blijven. Het bestuur zocht na alternatieven en kwam al snel in gesprek met Stichting Zonnewater en samen kwamen de partijen tot een nieuwe vorm van dagbesteding waar wekelijks 30 cliënten van Elver gebruik van maken.

Regiomanager Anne Vrijdag van Elver benoemde in haar dankwoord bij de opening de voordelen van deze ruimte. "Deze vorm van dagbesteding is kleinschalig en stimuleert de vitaliteit. Onder begeleiding van een bewegingsagoog en een activiteitenbegeleider kunnen onze cliënten ontspannen en bewegen in het warme water. Daarnaast bieden we ze de mogelijkheid om bij te komen in de strandkamer: een wellness kamer met zeegeluiden, warmte en lichttherapie voor de aanmaak van extra vitamine D. De belevingswereld van onze cliënten wordt vergroot en de zintuigen worden geprikkeld."

Unieke combinatie
De dagbestedingsruimte beschikt over een eigen terras met uitzicht op de ligweide van het buitenzwembad Hessenbad en op het pas aangelegde blotevoetenpad.

"Bezoekers ontmoeten elkaar hier"

"Beperkte en niet beperkte bezoekers ontmoeten elkaar hier. We willen voor iedereen activiteiten ontwikkelen die de gezondheid bevorderen. Bezoekers kunnen hier keuzes maken waar ze zich goed of zelfs beter bij voelen. Wat wij hier hebben is uniek. Dit is de eerste dagbestedingsruimte in combinatie met een zwembad", lichtte Ingrid van Onna, directeur van Stichting Zonnewater, toe.

Regionale functie
Wethouder Antoon Peppelman die samen met twee medewerkers en een cliënt van Elver de nieuwe naam van de dagbestedingsruimte, Sterrewater, officieel onthulde, was onder de indruk van de opkomst bij de opening. "Dat geeft een enorme betrokkenheid aan", concludeerde hij.

"Veel bestuurders zeggen dat ze willen samenwerken maar dat is tussen Zonnewater en Elver daadwerkelijk tot stand gekomen. Iedereen telt mee in onze participatiesamenleving en dat is hier mogelijk gemaakt. Dit is een geweldige accommodatie en ik ben er trots op dat we dit binnen onze gemeentegrenzen hebben. Maar dit gaat verder. Deze accommodatie heeft een belangrijke functie in de hele regio", zei hij tot besluit.