De vrijwilligers van het jubilerende Welfarewerk, v.l.n.r.: Jopie Wissink, Gonda van Hof, Diny Tieben, Jo Dreteler, Hennie Tiecken en Greet Geurts. Foto: Ceciel Bremer
De vrijwilligers van het jubilerende Welfarewerk, v.l.n.r.: Jopie Wissink, Gonda van Hof, Diny Tieben, Jo Dreteler, Hennie Tiecken en Greet Geurts. Foto: Ceciel Bremer Foto:

Welfarewerk Hummelo, Keppel en Drempt 40 jaar

Hummelo – Afgelopen woensdag 28 september vierde Welfarewerk Hummelo, Keppel en Drempt haar 40-jarig bestaan. De vrijwilligers van de plaatselijke afdeling van het Rode Kruis die voor belangstellenden handwerkactiviteiten organiseren, genoten samen bij café FF naar Steef van een etentje ter gelegenheid van dit jubileum.

Door Ceciel Bremer

Mensen die eenzaam zijn, ziek zijn of een lichamelijke beperking hebben, een bezigheid en sociale contacten aanbieden. Dat was het oorspronkelijke doel van het Nederlandse Rode Kruis toen het in 1976 in de toenmalige gemeente Hummelo en Keppel startte met Welfarewerk.

De animo was destijds enorm vertelt de huidige coördinator Diny Tieben (68): "Aanvankelijk was het de bedoeling om eens per twee weken samen te komen in het kerkhuis in Hoog-Keppel en daar samen een dagdeel te handwerken maar door de grote belangstelling werd dat al snel wekelijks. In die beginperiode gingen we ook nog naar handwerkcursussen en organiseerden we jaarlijks een busreis." Vanaf het begin probeert Welfarewerk door de verkoop van zelfgemaakte spullen inkomsten te generen om weer nieuw materiaal te kopen. "We staan op lokale markten", gaat Diny Tieben verder, "met knuffels, wasknijperschortjes, leren kussens, dekens, tafelkleden , handschoenen, mutsen en pannenlappen. Bij Zorgcentrum Hyndendael in Hummelo hebben we een vitrinekast waar we onze spullen het hele jaar door tentoonstellen en verkopen. Het is zo mooi werk om met je handen wat te maken maar helaas leren steeds minder mensen handwerken of kunnen onze deelnemers het door gezondheidsproblemen niet meer." Dat is waarschijnlijk ook de reden dat Welfarewerk het nu na veertig jaar met minder deelnemers moet doen concludeert de coördinator. 'We zien om ons heen dat andere afdelingen zijn gestopt. Wij bestaan nog maar de belangstelling loopt wel terug. Ach, we zien wel hoe het gaat. We genieten hier in ieder geval van ons jubileumetentje', zegt Diny Tieben.

Inkomsten uit verkoop zelfgemaakte spullen

Welfarewerk Hummelo, Keppel en Drempt komt iedere twee weken op woensdagochtend tussen 09.30 uur en 11.30 uur in Zorgcentrum Hyndendael bij elkaar om te handwerken. De eerstvolgende keer is op woensdag 12 oktober. Belangstellenden zijn van harte uitgenodigd aan te sluiten. Voor meer informatie, kunt u contact opnemen met coördinator Diny Tieben, telefoonnummer 0314-844 551.