Accordeonmuziek en smartlappen bij Museum Smedekinck. Foto: PR
Accordeonmuziek en smartlappen bij Museum Smedekinck. Foto: PR Foto:

Harmonicamuziek en smartlappen bij nazomerconcert

Zelhem - Museum Smedekinck neemt op zondagmiddag 25 september afscheid van de zomer met harmonicamuziek en smartlappen. Doetinchemse Harmonica Club (DHC) en Smartlappenkoor Wiamie uit Wehl verzorgen tussen 14.00 uur en circa 17.00 uur gezamenlijk een concert in 'de Schure' van het museum.

Op het repertoire staan onveranderd veel meezingers, waaronder vrolijke liedjes, maar ook echte smartlappen.

Er zijn koffie, thee en diverse drankjes verkrijgbaar en er worden wafels gebakken. De toegang is gratis. Een vrije gift is welkom.


Gratis fruit en agro vermaak

BEKVELD - Van woensdag 21 september t/m zondag 2 oktober worden de jaarlijkse fruitplukweken gehouden bij recreatie- en kinderboerderij Feltsigt. Deze editie zal een aantal extra onderdelen bevatten ten opzichte van voorgaande jaargangen.

Het fruitplukken is onveranderd: er is klimmateriaal aanwezig om zelf het fruit te plukken en in een zak te doen, één zak per gezelschap zolang de voorraad strekt. Om te plukken: notarisappel (beperkt), bramen (veel), frambozen, peren, goudrenet appel (veel). Om te rapen: walnoten (veel), hazelaar (veel) en eikels (veel) voorradig. Ook is dit jaar tijdens de fruitplukweken het maïsdoolhof nog geopend; voel je één met de natuur en het gewas, en denk aan de leuke instinkers en spel elementen.

Het terrein van Feltsigt is rolstoelvriendelijk aangelegd, zowel op het buiten terrein, inclusief doolhof, alsook in de veeschuur waar de hokken zijn voorzien van glasplaten zodat iedere bezoeker goed zicht heeft op de dieren. In de kantine zijn ook nog een aantal (eigen) producten te koop zoals honing (wijn), scharreleieren, pure appelsap.

Uit het nieuw opgestarte project 'de moestuin', opgezet door stichting Buiten Gewoon Buiten om vergeten groentes onder de aandacht te brengen bij schoolgaande jeugd, zijn dit jaar geen groentes te verkrijgen vanwege het grote aantal schooltuintjes die door de schoolkinderen worden beheerd. Over excursies en deelname voor belangstellende scholen voor het schooljaar 2016/2017 is informatie beschikbaar.

Speciaal tijdens deze weken kan er ook gratis deel worden genomen aan het boerenlandpad, een looproute over en langs het terrein van Feltsigt. Deze route zit vol wetenswaardigheden en verrassende spelelementen omtrent natuur, gewassen en dieren en is geschikt voor de jeugd van acht tot ongeveer dertien jaar. Er kan in groepjes gestart worden van twee tot zes personen, onder leiding van een persoon per groep boven de achttien jaar.

Naast de vele buitenactiviteiten zijn er binnenactiviteiten zoals de speelzolder, het hooihok, kantine vol lekkernijen, de overdekte zandbak en een schuur vol dieren. Deze dieren krijgen op de vrijdagen van de plukweken (23 en 30 september) extra aandacht door een aantal voerbeurten die de bezoekers samen met de boerin kunnen gaan doen. Deze voerbeurten zijn rondgangen langs alle diersoorten, die allemaal verschillend voer krijgen. Natuurlijk vertelt zijn over alle dieren die op Feltsigt wonen.

De entreeprijs is laag en het parkeren gratis. Tot ziens op één van de dagen bij Feltsigt gevestigd aan de Bekveldseweg 5 in Bekveld (nabij Hengelo). Voor meer informatie, zie de website of bekijk de Facebookpagina.


www.feltsigt.nl


Laatste vluchten van het seizoen

BRONCKHORST - Uitslagen van de vluchten van de drie duivenverenigingen in de gemeente Bronckhorst: PV De Koerier uit Zelhem, PV Vorden en PV Steeds Sneller Hengelo. Zaterdag 17 september stond de laatste natourvlucht op het programma vanuit Quievrain.

PV De Koerier Zelhem
Op zaterdag 17 september stond voor de leden van P.V. de Koerier een natour duivenvlucht op het programma, deze vlucht zou Henk Wassink winnen. De duiven moesten komen vanuit het Belgische Quiévrain. Door twaalf liefhebbers zijn er in totaal 162 duiven ingezet. De gemiddelde afstand tot Zelhem zat rond de 256 kilometer. Het startschot klonk om 12.45 uur en met een kalme wind begonnen de duiven aan hun terugreis. De snelste duif is geklokt om 16.16.50. Uitslag: H. Wassink 1-2-3-5, J. Berendsen 4, S. Gemmink 6-7-8, A. Kamperman 9, E. Weenk 10.

PV Vorden
De laatste vlucht dit seizoen was wederom een overwinning voor Marc Tiemessen met zijn hard vliegende jongen. De afstand vanuit Quievrain was 270 kilometer. Uitslag: Marc Tiemessen 1-3-4-5-8-11-15-19-20, Ashley Eykelkamp 2-9-10-17, P. Hendriks 6-7, Hans Hoksbergen 12-14-16-18, G. R. R. Schipper 13.

PV Steeds Sneller Hengelo
De laatste duivenvlucht van 2016 was de natourvlucht vanuit Quievrain die glans werd gewonnen door de 15-1451512 van Raymond Koers. Van acht deelnemers werden 105 duiven gelost. Uitslag: R. Koers (5/10) 1-3-6-8-13, E. Koers (1/4) 2, J. Teunissen (4/12) 4-10-23-26, G. Haverkamp (5/18) 5-7-11-19-22, A. H. J. Peters (9/35) 9-12-14-15-16-17-21-25-27, G. Duitshof (2/14) 18-20, S. E. J. Bergervoet (1/10) 24. Natourkampioen is geworden Raymond Koers te Velswijk, duifkampioen natour van Raymond Koers, de Topperrrr: 14-1693475.


Cursus GGNet voor familieleden

DOETINCHEM - GGNet komt met een cursus voor familieleden van mensen met psychische problemen. Op maandagavond 7 november start in Doetinchem met deze preventieve cursus voor mantelzorgers/familieleden.

In de cursus gaat men aan de slag met inzicht en vaardigheden vanuit de Acceptance and Commitment Therapy, om overbelasting te voorkomen. Thema's: gevoelens, hier-en-nu, acceptatie, mildheid en persoonlijke waarden. De groepscursus bestaat uit vier bijeenkomsten (van twee uur) met een individuele kennismaking. Er wordt gewerkt met een cursusmap.

Voor meer info en aanmelden kan men terecht bij GGNet Preventie op tel. 088-933 11 80, preventie@ggnet.nl of op www.ggnet.nl/preventie.