Max Verstappen sprak tot de verbeelding bij wagenbouwers. Foto: Jan Knoef
Max Verstappen sprak tot de verbeelding bij wagenbouwers. Foto: Jan Knoef Foto: Jan Knoef

Veranderingen Septemberfeesten blijken voltreffers

Zelhem - Het bestuur van de Stichting Septemberfeesten Zelhem kan tevreden terugkijken op de editie 2016. Het weer werkte positief mee, er was een grote opkomst bij de diverse festiviteiten en de veranderingen, die waren doorgevoerd bleken voltreffers.

Door Jan Knoef

Zo werden het Koningsschieten en de Volks/Kinderspelen dit jaar voor het eerst op de vrijdagmiddag gehouden. Het resultaat was een grotere deelname aan zowel het vogelschieten als de Volksspelen. Uiteindelijk wist Marco Luimes met een welgemikt schot de vogel naar beneden te halen. Hij werd met zijn Koningin 's middags, tijdens de prijsuitreiking in de feesttent, gehuldigd en mocht als 'Koning' van Zelhem, samen met zijn Koningin, de Jeugdkoning Mustafa Habash en Jeugdkoningin Mandy Booltink, plaatsnemen in de koets om zich aan de kop van de optocht door het dorp te laten voeren.
Door de verplaatsing van de Volksspelen kwam er op zaterdag tijd vrij om eerder met de optocht te beginnen. De wagens stonden vanaf 11.00 uur opgesteld en gingen om 12.00 uur van start. De tien-koppige jury van de allegorische optocht was unaniem in haar uitspraken. De kwaliteit van de wagens was weer beter dan vorig jaar en toen de punten opgeteld waren bleken plaats één en drie maar 21 punten uit elkaar te liggen, maar ook verschillende andere wagenbouwers hadden hard gewerkt om een perfecte wagen te bouwen. Ook de 'act' van de groepen rondom de wagens kon de goedkeuring van de jury krijgen. Dat de Fyra-trein getrokken moest worden, was gezien de geschiedenis logisch, maar ook de Egypte-wagen van de Looschool had vanaf halverwege de optocht mankracht nodig, omdat de trekker motorproblemen kreeg.
Showorkest Cabrio wist wat er van hen verwacht werd, want de feesttent was al vanaf 15.00 uur gevuld met volwassen en jonge Zelhemmers, die, in afwachting van de prijsuitreiking, muzikaal vermaakt moesten worden. Van 'deze vuist op deze vuist' tot de 'Zevensprong', alle kindergenres kwamen langs om te eindigen in een gezellige polonaise. 's Avonds ging het feest tot in de kleine uurtjes door. De echte doordouwers waren zondag al weer op tijd in de tent om niets te missen van het gezellige Frühshoppen, waarmee de Septemberfeesten 2016 werd afgesloten.

Uitslagen optocht
- Grote wagens: 1. Racing Team Velswijk (2676 pt.), 2. Tiroler Freunde (2658 pt.), 3. Red Bull (2655 pt.), 4. Egypte (2587 pt.), 5. Plofkraak (2563 pt.), 6. Ballonnenfeest (2514 pt.), 7. Mistery / Vreemde wezens (2457 pt.), 8. De Fyra (2443 pt.), 9. Fam. Vos - Piraten (2402 pt.), 10. Plezier in voetbal (2313 pt.), 11. Piratenboot (2156 pt.).
- Kleine wagens: 1. Jan Ligthart piraten, 2. Frozen, 3. Onderwaterwereld, 4. Mario Kart, 5. Clown met skelter.
- Lopende groepen: 1. Roeien, 2. In de gaten lopen, 3. Aladin, 4. Barbies, 5. Haai wine, 6. Non Actief, 6. Man met doodskist, 8. Volleybal Sparta, 9. Ballerina, 10. Clown.

Koning Marco mocht met zijn koningin de hulde in ontvangst nemen. Foto: Hodiemihi