Hannie Pasman, Joke Jolink, Piet Pasman en Rico Luesink smeren brood. Foto: Dick Jolink
Hannie Pasman, Joke Jolink, Piet Pasman en Rico Luesink smeren brood. Foto: Dick Jolink

Tientallen vrijwilligers maken de
kermis in Hummelo

HUMMELO - De afgelopen week stond Hummelo in het teken van het Volksfeest. De Hummelse Kermis is niets zonder de tientallen vrijwilligers. Zonder hun inzet is er geen kermis.

Door Dick Jolink

Ook in het dorp zelf zijn in wijken vrijwilligers actief met het Volksfeest. Op De Veldhof bijvoorbeeld zijn bewoners betrokken bij het versieren van de wijk met vlaggetjes. Al jaren zorgt een aantal bewoners voor de koffie en de boterhammen voor de ruiters, schutters, de bielemannen en de muziekvereniging. Deze bonte stoet doet ieder jaar de wijk aan om onder andere het vaandel te slaan. Zij beginnen al vroeg met de optocht door het dorp, en dan gaat een kop koffie en een boterham er best in op De Veldhof.

Dit jaar was voor het tiende jaar het broodsmeren bij Pasman. Door een aantal buren worden vroeg in de morgen de boterhammen gesmeerd en de tafels op het plein gezet. Vanaf deze plekken lopen deze buren met schalen brood en bekers koffie tussen de deelnemers aan de optocht door. "Soms best beangstigend met al die grote paarden", zo reageert een van de vrijwilligers. Het brood en de koffie vinden gretig aftrek. Nadat alle groepen de wijk hebben verlaten begint het opruimen, en is het werk voor dat jaar weer ten einde.

Jong en oud, velen zetten zich in voor deze dagen vol feest en activiteiten. Iedereen ziet ze wel lopen op het feestterrein: de mannen en vrouwen met een groene rozet op, maar weinigen weten wat zij eigenlijk doen. Het Volksfeest wordt door drie verschillende groepen georganiseerd, ieder met zijn eigen taak. Zo is de kindercommissie verantwoordelijk voor de kermisattracties, het aanvragen van de vergunningen, maar ook organiseert zij de fietstocht op de zondag voorafgaande aan de kermis. Verder vallen het ringrijden per voertuig, bijvoorbeeld per fiets, de kinderactiviteiten het maken van het programmaboekje en de website onder haar werkzaamheden. De schutters verzorgen alles rondom het schieten, bijvoorbeeld het kruisboogschieten en het vogelschieten. Verder verzorgen zij de optocht door het dorp en het vaandel slaan. Tot slot zorgen de ruiters voor voldoende paarden, maar ook organiseert zij het dogcart-rijden, en het ringsteken te paard.

Optocht
Het onderdeel van het Volksfeest wat de meeste aandacht trekt is de optocht op dinsdag. Ieder jaar doen er groepen aan mee, van individuele lopers tot grote wagens. Natuurlijk loopt De Eendracht, de plaatselijke muziekvereniging, voorop. Dit jaar was het warm, erg warm. De onderwerpen hadden vaak een link met het afgelopen jaar, zoals de doorkomst van de Giro in mei, maar ook het succes van Max Verstappen werd uitgebeeld, evenals een 'krattedraal' met koor.

Uitslagen
Optocht, dinsdag 13 september: Winnaar grote wagens: Wij fietsen hem erin (van alles wat), publieksprijs: Krattedraal (De Keet). Vogelschieten woensdag 14 september: Romp: Ed Geerligs, kop: Raymond Helmink, rechtervleugel: Herbert Minkhorst, linkervleugel: Sietse Witteveen, staart: Jan Addink, fles: Jelle Huntelaar. Vogelknuppelen woensdag 14 september: Romp: Silvia Bouman, kop: Mirjan Jimmink, rechtervleugel: Milou Visser, linkervleugel: Corinne Schierboom, staart: Claudia Heijink.

Zie website voor de volledige lijst van uitslagen.


www.volksfeesthummelo.nl