Afbeelding

Zaterdag en zondag - 10 en 11 september, 11.00-17.00 uur:

Activiteiten in Vorden en Zelhem
Tijdens het Open Monumentenweekend is ook de Dorpskerk te Vorden voor iedereen open. Boven de hoofdingang staat de volgende tekst: anno circiter MCCCL conditum. Restitutum Anno MC:MLXVII. De betekenis is: ongeveer in 1350 gesticht, hersteld in 1967. De toren, uit de 14de eeuw, heeft Romaanse vensters met rondbogen. De verbouwingen van de kerk dateren waarschijnlijk uit 1500, toen werd ook de toren verhoogd. De muurschilderingen die in die tijd zijn aangebracht werden na de reformatie, omstreeks 1600, grondig onder gekalkt. Ook de beelden verdwenen.

Dit jaar wordt in de dorpskerk een speciale expositie gehouden van protestantse Antependia (kanselkleden). Allemaal afkomstig uit kerken in onze gemeente. Op de kanselkleden, meestal in liturgische kleuren, staan de bij de tijd van het kerkelijk jaar behorende symbolen. Het zijn vaak zeer bijzondere handwerk technieken die bij het vervaardigen zijn gebruikt.
In het Heiligenbeeldenmuseum in de Kranenburg is eveneens een zeer bijzondere tentoonstelling. Hier kan men kennis nemen van ongeveer honderd hedendaagse iconen welke zijn geschilderd door de heer Hennie Ouden Middendorp uit Hengelo Ov. Op zaterdag is in het kader van Open Monumentendag de entree gratis.

Op beide dagen kan men in het Ludgerkerkje op het terrein bij museum Smedekinck in Zelhem kennis maken van unieke leistenen kruiswegstaties. Ook zijn er schilderijen van dit kerkje en van de Lambertikerk te zien. De Ludgerstichting verstrekt informatie over het leven van de zendeling Ludger.

Ook in Zelhem is de Lambertikerk dit weekend voor bezoekers beide dagen geopend (op zaterdag de hele dag, op zondag vanaf 14.00 uur). De kerk is in de 15e eeuw gebouwd op de plaats waar rond 800 door hoogstwaarschijnlijk Liudger een kapel is gesticht. Het Godshuis kreeg als patroonheilige Lambertus van Maastricht.
De kerk is een romaanse pseudobasiliek en is in kalksteen opgetrokken. Dit kalksteen werd onder andere vanuit Duitsland aangevoerd. Het dak en de kerktoren zijn voorzien van dakleien, waarbij de toren een ingesnoerde naaldspits heeft. In de noordwand is een sacramentshuisje ingemetseld.

Activiteiten in Baak,
Voor-Drempt en Hoog-Keppel

Het oudste gebouw van Baak is de ruïne van de Sint Nicolaaskapel aan de Hofstraat. Deze kapel, die in 1362 werd gewijd, is gesitueerd in een hoger gelegen gebied in een omgeving die tot 1955 bij hoog water functioneerde als tweede IJsselarm, de zogenaamde Baakse Overlaat. De dikte van de muren en de bouw van de toren wijzen er ook op dat deze diende als toevluchtsoord in tijden van gevaar. Na de reformatie raakte de kapel in verval en had in 1670 al geen kap meer. De rest van de kapel werd rond 1776 afgebroken door de heer van Baak en sindsdien rest alleen de huidige ruïne van de toren.
De restanten staan op het terrein van de familie Van der Mije.
Ter gelegenheid van de Open Monumentendagen Bronckhorst 2016 zal er bij de ruïne een kleine expositie worden ingericht. Hier zal aandacht besteed worden aan de geschiedenis van de kapel en de plannen om deze plek meer bekendheid te geven en de torenruïne voor de toekomst te behouden. Bij de ruïne bevindt zich ook de verenigingsruimte van de Historische Vereniging Steenderen.
In Voor-Drempt is de Sint Joriskerk beide dagen geopend. Het is een van de oudste kerken in deze regio en zou zelfs volgens overlevering gesticht zijn door Karel de Grote. Vast staat dat de kerk al in 1067 wordt genoemd. De kerk is natuurlijk ook landelijk bekend om de fraaie wandtapijten met Bijbelse symbolen die ervoor zorgen dat de hinderlijke nagalm uit het verleden voor een groot deel is verdwenen. Daarnaast zijn ook de bijzondere sculpturen van Eduard van Kuilenburg zeer de moeite waard.
Ook een bezoek aan de Petrus en Pauluskerk in Hoog-Keppel loont de moeite. Op de intieme Van Panhuysbrink midden in het dorp vindt u deze zeer oude parochiekerk met het bijzondere kerkhof. Op zaterdag zijn er unieke demonstraties op ongeveer 8 kistorgels en 6 clavecimbels. Daarnaast is er om 15.00 uur een gratis concert door het bekende Antwerps Barokensemble. Op zondag zijn er nog demonstraties op vier kistorgels aanwezig en waarop 'kundige' bezoekers ook mogen spelen.

De Baakse kapel.
Het Ludgerkerkje in Zelhem.