Open dag kleine orgels & klavecimbels

Hoog Keppel - Op 10 september van 11.00 – 17.00 uur organiseert de bouwgroep orgels een open dag voor het kleine orgel en klavecimbels in de Dorpskerk Hoog-Keppel. Er zijn dan instrumenten te bekijken en te bespelen, die in de afgelopen 5 jaar door amateurs zijn gebouwd. Je bent van harte uitgenodigd om daar een bezoek te brengen.

Een kistorgel is een klein pijporgel, dat in een auto vervoerd kan worden. Het klavecimbel is de voorloper van de piano, ook met toetsen, maar de snaren worden door tokkelpennetjes toto klinken gebracht. De vereniging Huismuziek bevordert de bouw van dit soort muziekinstrumenten door amateurbouwers. Daarvoor zijn o.a. de bouwgroep Orgels en de bouwgroep Toets en snaar actief.

Leden/bouwers van het de bouwgroepen zullen de door hun gebouwde instrument(en) op deze dag op stellen en demonstreren. Alle instrumenten, 8 orgels en 6 'toets en snaar' instrumenten (klavecimbel, spinet, klavichord, virginaal) zijn recent gebouwd of in ieder geval zover afgebouwd dat ze bespeeld kunnen worden.

Vanaf 11:00 uur kunnen bezoekers de instrumenten bekijken en bespelen en in gesprek gaan met de bouwers. Om 13:00 uur geeft een professionele organiste, de Antwerpse Marie-Ange Boost na een korte toelichting op het instrument door de bouwer, een muzikale presentatie van ieder instrument. Dan om 15:15 uur is er een kort concert van het 'Antwerps Barok Ensemble', waarbij naast andere instrumenten een orgel of klavecimbel zal klinken. Afsluitend van 16.00 tot uiterlijk 17.00 is er gelegenheid tot verder contact met bouwers en instrumenten.

Het is een in- en uitloopdag, de toegang tot deze dag is gratis, inclusief het eindconcert. Voor koffie, thee e.d. wordt een kleine vergoeding gevraagd. Er is ruim voldoende parkeergelegenheid. Nadere informatie: Theo Koele, 06 8666 0463 / Peter Hoogerheide 06 2707 4874.