Peter Bergsma Assen 2016. Foto: Henk Teerink
Peter Bergsma Assen 2016. Foto: Henk Teerink Foto:

MXPG Assen met lokale rijder Peter Bergsma uit Hummelo

Hummelo - In het weekend van 27 en 28 augustus werd in Assen voor het tweede jaar de Moto Cross Grand prix georganiseerd door LPD International BV. Voorafgaand aan de wedstrijd moest het TT circuit omgebouwd worden tot een cross circuit. Daar was 20.000 kuub zand voor nodig, 18 vrachtwagens zorgden met 1100 ladingen dat het een heus crosscircuit werd.

Er werd gestreden in vier klassen waarvan de MXGP en MX2 voor het wereldkampioenschap. In het bijprogramma was er een speciale klasse voor vrouwen de WMX. Kimberley Braam uit Zutphen kwam in deze categorie ook aan de start. Daarnaast reden de veteranen ook een wedstrijdje mee. In deze categorie deed de uit Hummelo afkomstige Peter Bergsma mee. Alle klassen reden twee keer voor de punten.
Voor Nederlandse supporters is de belangrijkste klasse de MX2. Jeffrey Herlings die in Halle geblesseerd raakte maakte zijn rentree in Assen. De 21-jarige crosser boekte op het TT circuit zijn 60e GP-zege. Hij werd tweede en eerste in de twee manches en pakte daarmee de dagoverwinning. De Amerikaan Thomas Covington was de snelste in de eerste wedstrijd die op een modderige en slechte baan verreden werd. Teamgenoot van Herlings, de 15-jarige Jorge Prado Garcia uit Spanje werd tweede in de tweede manche en onze landgenoot Brian Bogers werd twee maal derde. Bij de MX1 won Shaun Simpson uit Engeland de eerste wedstrijd. Tegen de Italiaan Antonio Cairoli was geen kruid gewassen in de tweede wedstrijd die hij met overmacht won. De Nederlander Glenn Coldenhof behaalde twee keer de tweede plaats in deze klasse.

Na een matige voorbereiding met blessures ging Peter Bergsma vol goede moed naar Assen. Met de ervaring van vorig jaar wist hij dat het een zware opgave zou worden. De vrije trainingen verliepen zonder problemen op de speciaal aangelegde baan dat bestaat uit zeer zwaar zand. De kwalificatie training sloot Bergsma af met een keurige 22e plaats van de 40 rijders.

De eerste manche voor de mannen in de VMX klasse was op zaterdagmiddag onder zeer mooie omstandigheden. De start van de eerste manche verliep matig, waardoor Bergsma in de middenmoot terecht kwam. Hij kwam de hele wedstrijd niet echt in het ritme en eindigde op een 26e plek. Een kwartier voor de start van de tweede manche op zondagmorgen begon het net als 's nachts opnieuw keihard te regenen, waardoor de baan veranderde in een modderbad. Bergsma had een uitstekende start en kwam als 10e door in de eerste bocht. Helaas kwam hij op de hoge tafelbult verkeerd terecht en gleed onder de omheining naar beneden. Ondanks dat hij geholpen werd door de marshalls had verder rijden weinig zin, omdat de eerste rijders alweer langszij kwamen. Bergsma hield het dan ook gauw voor gezien ondanks het feit dat hij tijdens ONK Enduro wedstrijden wel wat gewend is. In totaal werd hij 33e over de twee wedstrijden. Tevreden was hij daar niet mee, maar wel een ervaring rijker. Peter liet weten dat het zonder zijn monteurs Eddy en Johan, en z'n vriendin Stephanie, niet mogelijk geweest was om deel te nemen aan deze bijzondere wedstrijd. Volgend jaar nieuwe rondes, nieuwe kansen aldus Bergsma. De Zweedse rijder Mats Nilsson won beide manches in de VMX en pakte de titel.

Kimberly Braam deed het uitstekend met een 9e plaats op zaterdag en een 6e op zondag in de klasse WMX. De Française Livia Lancelot won de titel bij de dames. De Nederlandse Nancy van der Ven eindigde als tweede in de eindstand. De MXGP werd bezocht door 30.000 mensen en dat was iets minder dan vorig jaar.


Lichtenvoorde klaar voor 87e corso

LICHTENVOORDE - Na de bloemencorso's van onder andere Beltrum en Winterswijk, is het de tweede zondag van september weer de beurt aan het grootste dahliacorso van de regio, en het - naar eigen zeggen - één na grootste van de hele wereld: het Bloemencorso Lichtenvoorde. Tientallen grote wagens, vele kleinere wagens en tal van muziekgezelschappen zullen vanaf twee uur 's middags door de straten van het dorp trekken.

Het bloemencorso is altijd de 'grand opening' van de Lichtenvoordse kermis, die voortgezet wordt op maandag en dinsdag. Honderden Lichtenvoordenaren (en anderen) zijn maanden bezig geweest met het bloemencorso: brainstormen, ontwerpen, bouwen en - vlak voor het corso - plakken. In totaal worden enkele miljoenen dahlia's gebruikt die naar verwachting ook dit jaar weer door vele duizenden bezoekers zullen worden aanschouwd.
Veel meer over het Bloemencorso Lichtenvoorde in de speciale bijlage bij deze krant.


De muzikale ontmoeting

Zelhem - In het interkerkelijke programma De Muzikale Ontmoeting bij Radio Ideaal is maandag 12 september zal dhr. Rien Baauw uit Wichmond uitgenodigd een overdenking houden. Dhr. Ton Rutting uit Vorden is op maandag 19 september de studiogast. Mw. Riek Menkhorst – Hilferink uit Zelhem zal enkele gedichten voordragen in de uitzending van maandag 26 september. Dit programma wordt iedere maandagavond tussen 19.00 en 20.00 uur uitgezonden via Radio Ideaal. Muzikale verzoekjes kunnen t/m vrijdags voor de uitzending aangevraagd worden via het tel. 0314-622878.


Een van de corsowagens van de editie 2015. Foto: Achterhoekfoto.nl/Paul Harmelink