Bas Klein Haneveld tweemaal 9e in Letland. Foto: Henk Teerink
Bas Klein Haneveld tweemaal 9e in Letland. Foto: Henk Teerink Foto:

EK Enduro Letland met Klein Haneveld en Eskes

Finalewedstrijd 28 en 29 oktober in Harfsen

Regio - Afgelopen weekend reden Bas Klein Haneveld en Sjoerd Eskes in Ogre Letland mee in de 3e EK Enduro wedstrijd van dit seizoen. Beide heren hadden in het begin van het seizoen al het nodige meegemaakt. Tijdens crosswedstrijden, die ze veelal als training gebruiken ter voorbereiding op de enduro wedstrijden, raakten beide heren zodanig geblesseerd dat ze vreesden voor het rest van het seizoen. Gelukkig konden ze een paar weken geleden weer voor het eerst trainen op de motor. Op het laatste moment werd besloten om zich in te schrijven voor de EK wedstrijd in Letland. Ze beschouwen deze wedstrijd als training en voorbereiding op de aankomende enduro wedstrijden en willen graag vlammen tijdens de laatste EK wedstrijd van het seizoen. De finalewedstrijd zal gehouden worden in Harfsen op 28 en 29 oktober, georganiseerd door de H.AM.A.C. Harfsen.

In Ogre had men 3 proeven per ronde, twee ervan kon je vergelijken met de gebruikelijke Nederlandse proeven. De eerste proef was een zanderige bosproef, de tweede werd gereden in een zandafgraving met schuin liggende banden en een lange slinger rond een waterplas. Op zaterdag waren de proeven goed te doen, maar zondag was het moeilijker rijden voor de heren. Zaterdagmiddag nadat iedereen binnen was gekomen begon het enorm te regenen waardoor de proeven op zondag er een stuk slechter bijlagen. De derde proef werd gereden in een steengroeve met mooie op en afritten. Sjoerd Eskes uit Hengelo Gld komt uit op een KTM in de klasse E2 en werd zaterdags 19e en kon zich op zondag zelf met twee plaatsen verbeteren ondanks een val waarbij hij ook nog een strafminuut opliep. Eskes kijkt terug op een geslaagd weekend bij zijn eerste wedstrijd ooit in een EK enduro.

Bas Klein Haneveld uit Vorden had zich ten doel gesteld om in de top 10 te rijden. Er moest drie ronden van 65 kilometer worden afgelegd met daarin de drie bovengenoemde proeven.

Over het rijden van zaterdag was hij tevreden en het belangrijkste: hij had geen last meer van zijn heupblessure. Na de eerste dag was Klein Haneveld uitkomend in de categorie E3 wel vermoeid en dat merkte hij op zondag. Meteen in de eerste proef kwam hij ten val en later op de dag volgden er nog een paar. Het ritme wat hij op zaterdag had miste hij op zondag. Toch was hij tevreden met wederom een 9e positie. Bas weet wat hem te doen staat en dat is meters maken met de Husqvarna ter voorbereiding op de Nederlandse wedstrijden. Daarom zal hij een aantal wedstrijden mee gaan rijden in het Belgisch en Duits kampioenschap enduro.

Ook VAMC neemt punten mee naar huis

Naast deze twee kanjers stonden er ook nog een aantal andere leden van de V.A.M.C."de Graafschaprijders" aan de start. Daan Bruysten, Robin Nijkamp (E2) , Peter Lenselink (Veteranen) en Nina Klink (dames) uitkomend voor WPM KTM Motors namen ook de nodige punten mee naar huis.

Helaas kwam Nina klink zondag niet over de finish maar pakte ze op zaterdag wel punten. Een doorzetter is zij wel, want ze kwam niet geheel fit aan de start wegens een beenblessure.