Ontmoeting van verschillende folklores in het Duitse Scheeßel. Foto: PR
Ontmoeting van verschillende folklores in het Duitse Scheeßel. Foto: PR

Wi'j eren 't Olde op Trachtenbegegnung in Scheeßel

VELSWIJK – Afgelopen weekeinde was de folkloristische dansgroep Wi'j eren 't Olde te gast in Scheeßel, in de Duitse deelstaat Nedersaksen in Landkreis Rotenburg aan de rand van de Lüneburger Heide.

De dansgroep was uitgenodigd om deel te nemen aan de 'Trachtenbegegnung' van de Original Scheeßeler Trachtengruppe. Deze Duitse groep, met dansers en muzikanten tussen de 6 en 86 jaar oud, danst en speelt het repertoire van de Scheeßeler Bunten. Dit zijn oude dansen uit de eigen streek met de bijbehorende muziek en klederdracht.

Dit jaar hielden ze de zestiende editie van dit festival in en om het Meyerhof. Naast Wi'j eren 't Olde waren er ook groepen uit Duitsland, Portugal, Ukraine en Polen uitgenodigd.

Bij aankomst werden de gastgroepen opgewacht door de gastgezinnen uit de omgeving. Zaterdagavond was de officiële opening van het festival met optredens van alle groepen.

Zondagmorgen was er eerst een kerkdienst in de St. Lucas Kirche, waaraan door alle groepen werd meegewerkt. Hierna ging het programma verder met Frühschoppen bij het Meyerhof met optredens van alle groepen en een daverende finale, waarmee het festival werd afgesloten.


Bijna 250 kinderen vermakten zich

Kinderspeel- en doedag

ZELHEM - Meer dan 400 bezoekers, waarvan bijna 250 kinderen, kwamen woensdag 27 juli naar Museum Smedekinck om mee te doen aan de speel- en doedag.

Groot en klein wist zich prima te vermaken met de spelletjes, het knutselen, klauteren op de klimbaan van Jan in 't Touw, de activiteiten in de kruidentuin en de vele andere activiteiten. Ook het ijs uit een ouderwetse ijscowagen (dit jaar voor het eerst) en de kraam met versgebakken wafels konden rekenen op een goede klandizie.


Inloop 70+ers Leerhuys

ZELHEM - Elke eerste donderdag van de maand staat het Leerhuys, Markt 2 in Zelhem open voor iets ouderen. De eerstvolgende inloop is op donderdag 4 augustus van 14.00 – 16.00 uur. Gewoon, een paar uur gezelligheid, met een praatje, bij een kopje koffie of thee. Soms doen we samen een spelletje of een andere activiteit. Ook komt wel eens iemand vertellen over een bijzondere hobby of een mooie plek . Of er wordt geluisterd naar een verhaal in het Achterhoeks. Wees welkom.


Orgelconcert

ZELHEM - Het vijfde orgelconcert in de Lambertikerk te Zelhem zal zijn op 5 augustus 2016; het begint om 15.30 uur en de toegang is gratis.

Het concert zal verzorgd worden door Mirjam Berendsen, cantor-organist in Vorden. Zij studeerde orgel aan het Arnhems conservatorium en heeft ook de studie kerkmuziek afgerond. Zij geeft regelmatig concerten in binnen- en buitenland. Het programma wat Mirjam heeft uitgezocht voor haar concert bestaat uit werken van Joh. Seb. Bach, J.L.Krebs, John Stanley en Max Reger. Aan het einde van het concert zal aan u een vrijwillige bijdrage worden gevraagd."


Kinderen aan het werk Bij De Arend

DOESBURG - Tijdens de Culturele Zondag in Doesburg op 7 augustus zal in de Historische Boekdrukkerij De Arend, Burg. Nahuyssingel 28 de nadruk liggen op een activiteit voor kinderen.

Met behulp van antieke loden letters kunnen kinderen vanaf 8 jaar hun eigen naam stempelen op een kaart, die dan versierd verstuurd kan worden. Ook de oude typemachine staat gereed om gebruikt te worden.

Arie Niks, de eigenaar, laat met zijn antieke materialen zien hoe er in lang vervlogen tijden handmatig werd gedrukt. Er zal dan ook volop bedrijvigheid zijn. Uiteraard vertelt deze enthousiasteling over de geschiedenis van het roemrijke drukkersvak. Ook de aansluiting met het huidige computertijdperk wordt uit de doeken gedaan. En voor de liefhebbers is uiteraard ook de bloementuin bij dit kleine museum op de oude stadswal te bekijken.

Open van 12.00 - 17.00 uur. De entree is gratis!


www.boekdrukkerijdearend.nl

De klimbaan van Jan in 't Touw was in trek. Foto: PR