Foto: Freek Miggelbrink
Foto: Freek Miggelbrink Foto: Lydia ter Welle

Huntenpoptenten domineren skyline Ulft

ULFT - Deze week zijn de opbouwwerkzaamheden voor Huntenpop gestart. De grote feesttenten geven tijdelijk een extra dimensie aan de skyline van het DRU-complex. Vrijdagavond 12 augustus staan, behalve het opkomende hiphopcollectief Broederliefde traditioneel weer veel tributebands geprogrammeerd. Zaterdag een overwegend Nederlands affiche met headliners als de Golden Earring, Dotan, Kovacs, Jett Rebel en Nielson. Bestuurslid en festivalprogrammeur Bert Messing hoopt na enkele edities met zeer slecht weer eindelijk weer eens de voeten droog te houden.

Door Reinier Kroesen

Messing: "We hebben voor het eerst behalve de twee grote tenten en het open lucht hoofdpodium ook een plek waar de liefhebbers van dance terecht kunnen: de Festivaart Stage. Daarnaast kan men onder de enorme parachute weer plaats nemen aan de lange tafels met banken, om met een (speciaal)biertje in de hand te genieten van enkele (folk)bandjes en diverse singer-songwriters. Aan die parachute koppelen we een tweede overdekte mainstage, maar dan kleiner, zodat de optredens daar onder alle weersomstandigheden kunnen doorgaan. Verder staat midden op het festivalterrein weer de 'Voute Kroeg', een houten barn in wildwest look. Daar draaien dj's van Boogie Nights de beste foute nummers."

Jongerenkorting
"Kinderen tot en met elf jaar hebben onder begeleiding gratis toegang. Publiek vanaf achttien jaar betaalt 35 euro. Nieuw is het jongerenticket voor de tussengroep van twaalf tot en met zeventien jaar, dat twintig euro kost. Zij zijn nu aanmerkelijk goedkoper uit. Ze krijgen een no-alcohol bandje om hun pols, waarmee we tevens het probleem van alcoholverkoop aan minderjarigen hebben opgelost. Die zeventienjarige zou natuurlijk het liefst ook een drankje kopen, maar is nu wel vijftien euro goedkoper uit. De camping is dit jaar voor het eerst al vanaf donderdagavond open. Daar was veel vraag naar, omdat campinggasten op vrijdag vaak ook al vrij hebben genomen. Die avond treden daar vast wat lokale bandjes op."

Programma is zo goed als rond

Huntendwarspop
Ook dit jaar biedt de werkgroep Huntendwarspop mensen met een beperking de kans het festival te bezoeken. In 2012 is Stichting Dwarswerk samen met Stichting Huntenpop dit initiatief gestart onder het motto: iedereen doet er toe, altijd en overal. De aanleiding was een onderzoek waaruit bleek dat er maar weinig mensen met verstandelijke, psychische en/of lichamelijke beperking naar muziekfestivals komen. Belangrijkste belemmeringen bleken zowel financiële redenen (entree- en consumptieprijzen), als van persoonlijke aard (niet op willen vallen).

Voor die doelgroep worden, mede dankzij sponsors zoveel mogelijk hindernissen weggenomen. Zo kunnen ze tegen een gereduceerd tarief een ticket kopen en wordt de capaciteit van aangepaste faciliteiten zoals rolstoelpodia en invalidentoiletten vergroot. Doordat een grotere groep gelijk gestemden aanwezig is krijgen ze minder het gevoel op te vallen. Het initiatief stond nog even op losse schroeven door het faillissement van één van de sponsoren. Nog voor de betrokken organisatoren om de tafel wilden was er door Rob Spijker van Optimaal FM al een spontane crowdfunding opgestart en bleek het probleem opgelost.

Laatste nieuws
Bert: "We hebben het programma zo goed als rond. Als laatste toevoeging kan ik melden dat op het laatste moment nog de Noord-Ierse (hard)rockband The Answer is geboekt. Muziek met een beetje bluesy invloeden. Die had ik al vrij lang op mijn lijstje staan. Ik wist dat ze op 13 augustus vroeg op de middag een optreden hadden in België, dus heb ik even gebeld met Ierland. Daarop zijn ze vastgelegd voor de zaterdagavond. Huntenpop heeft zich aangesloten bij Appic, een online platform voor festivalgangers. Wie van plan is om te komen kan een speciale app downloaden (via de App store of Google Play). Daarmee kan men een timetable samenstellen en op de hoogte blijven van het laatste nieuws. Verder zit er een soort van Tinder-achtige link op, waarmee je contact kunt leggen met andere festivalbezoekers om een biertje te drinken."

Foto: Freek Miggelbrink