Torleif Hartelman (l.) en de Britse topcoureur Sam Lowes. Foto: Henk Teerink
Torleif Hartelman (l.) en de Britse topcoureur Sam Lowes. Foto: Henk Teerink

Hartelman met Lowes op jacht naar de Moto2 wereldtitel

HENGELO - Dit seizoen is Sam Lowes één van de titel kandidaten in het Moto2 wereldkampioenschap. De Brit heeft voor volgend seizoen al een MotoGP-contract op zak, om te rijden voor het Aprilia fabrieksteam. Torleif Hartelman is al jaren de begeleider van Lowes en heeft een belangrijke rol achter de schermen.

Torleif Hartelman en Sam Lowes zijn al jaren aan elkaar verbonden. In 2013 pakte Lowes de titel in de World Supersport klasse en stapte vervolgens over naar de Moto2 klasse. In de afgelopen twee jaar liet Lowes regelmatig zijn talent zien, maar dit jaar kan hij met een Kalex van Gresini een serieuze gooi doen naar de wereldtitel. De toekomst voor Lowes ligt ook al vast, in 2017 en 2018 rijdt de Brit voor het Aprilia fabrieksteam in de MotoGP. Tijdens de Dutch TT eindigde Lowes net buiten het podium op plaats vier.

Hartelman over het seizoen van Lowes tot nu toe: "We zijn in alle wedstrijden behalve de laatste race op de Sachsenring nog aan de finish gekomen en Sam (Lowes) heeft tijdens alle evenementen er goed bijgezeten, inclusief een mooie overwinning in Jerez, dus we zijn tevreden hoe het tot nu toe gaat. Links en rechts hebben we ook wat punten laten liggen."

Lowes staat momenteel derde in de titelstrijd met vijf punten achterstand op de leiders Johann Zarco en Alex Rins. "Het lijkt erop dat de titelstrijd gaat tussen deze drie coureurs. "De verschillen zijn ongelofelijk klein.

Op het ene circuit gaat bijvoorbeeld Zarco of Rins wat beter, maar op een andere baan zijn wij weer wat sneller. Ik verwacht dat het een lange strijd gaat worden tot aan het einde van het seizoen", aldus Hartelman.

De begeleider uit Hengelo is zelf ex-coureur

In de raceweekenden is Hartelman tijdens de trainingen constant in de pitbox te vinden, kort bij zijn coureur. Wanneer Lowes binnenkomt tijdens een sessie, vindt hij het prettig wanneer Hartelman in de buurt is. Hartelman kijkt tijdens de trainingen naar de data en de concurrentie.

Na de trainingen wordt dit met een vast team besproken. De begeleider uit Hengelo Gld. is zelf ex-coureur en Nederlands kampioen Supersport, waardoor hij zijn ervaringen kan delen met Lowes.

Hartelman begon in de crosswereld, maar maakte vanwege een blessure de overstap naar de wegrace. Ondertussen zit Hartelman als coureur en begeleider al langer in de wegrace, dan in het crossen.

Zelf rijden doet Hartelman maar weinig meer, omdat hij bij thuiskomst ook een gezin en motorzaak heeft: "Als ik de zaak niet zou hebben, dan zou ik waarschijnlijk nog wel veel aan het rijden zijn. Wel loop ik hard. Als je werkt met topsporters, moet je zelf ook fit en scherp zijn."

Volgend jaar een nieuwe stap. Lowes schuift volgend jaar bij Gresini door naar het Aprilia Team in de MotoGP. Blijft jouw rol hetzelfde? "Ja, mijn rol blijft hetzelfde. Een mooie nieuwe uitdaging. We verwachten wel dat het een pittig eerste seizoen gaat worden in de koningsklasse van de motorsport."