Genieten van wijn en kunst tijdens Vive la France. Foto: Henk van Raaij
Genieten van wijn en kunst tijdens Vive la France. Foto: Henk van Raaij

Wanen in tropische Frankrijk, maar dan in Hummelo

HUMMELO - Net als de eerdere edities, stond ook tijdens deze vierde editie van Vive la France drie van de vier dagen de zon hoog aan de blauwe lucht. Met temperaturen die gewoon zijn in tropisch Frankrijk genoten vele duizenden bezoekers donderdag van de wielerronde en zaterdag en zondag van een groot aanbod van prachtige brocante.

Vive la France startte op donderdagavond met de wielerwedstrijd Tour d'Hummelo. Deelnemers reden 45 kilometer door het Achterhoekse coulisselandschap. De openluchtfilm 'Bon Dieu' kon helaas niet op het plein van FF naar Steef worden bekeken omdat het vrijdagavond regende. De film kon in de zaal worden bekeken, waar het een heel gezellige avond werd.

Het dorpscentrum van Hummelo was op zaterdag en zondag één grote brocante - en kunstmarkt, kramen met streekproducten en typisch Franse culinaire producten. De uitstallingen en creaties in de ruim honderdvijftig stands waren een lust voor het oog en lieten menig brocantehart sneller kloppen.

De kans om hier iets te vinden waarnaar men al langer op zoek is was groot, en menig bezoeker keerde dan ook met leuke aankopen huiswaarts. Anderen slenterden langs de vele marktkramen en snuffelden tussen de uitgestalde artikelen. Met een glas wijn bijkletsen op een van de vele terrasjes of luisteren naar Franse chansons op de podia en genieten van straatartiesten en een heus circus, het kon allemaal.

Op de kunstmarkt stond fraaie beeldende - en schilderkunst, kunstenaars zelf vertelden graag over het hoe en waarom van hun werk. Ook dit jaar was weer een schilderwedstrijd van hedendaags realisme georganiseerd, met als opdracht: schilder vrij werk in modern of traditioneel realistische stijl. Een portret, stilleven of landschap, gemaakt in een techniek naar eigen keuze. De vakjury bestond uit Heide Otten, Bennie Jolink, Toos van Giesbergen en Sander Giesen.

Voor de dit jaar in het leven geroepen prijs: Het zilveren penseel, 'de Achterhoekse Realistenprijs voor opgemerkt vakmanschap' werd de vakjury aangevuld met Marian Merk en Roman Reisinger. De prijzen werden zondagmiddag uitgereikt.


www.vive-la-france.nl