Annie en Harrie Joling met burgemeester Marianne Besselink. Foto: Liesbeth Spaansen
Annie en Harrie Joling met burgemeester Marianne Besselink. Foto: Liesbeth Spaansen

Harrie en Annie Joling vieren diamanten huwelijksfeest

STEENDEREN – Een feestelijk weekend voor de familie Joling-Snelder, want zij vierden dat zij zestig jaar geleden in het huwelijk traden: op 9 juli 1956 voor de burgerlijke stand van de toenmalige gemeente Steenderen en 10 juli voor de kerk, met de verjaardag van de bruidegom er meteen achteraan. Burgemeester Marianne Besselink kwam zaterdagochtend het diamanten bruidspaar feliciteren.

Door Liesbeth Spaansen

Harrie Joling (83) komt oorspronkelijk uit Wehl, uit een gezin met vijf jongens en zes meisjes. Hij ging werken als boerenknecht in Toldijk. Aan de Zutphen Emmerikseweg woonde Annie Snelder (81) met haar twee zussen. Harrie trouwde bij Annie in.

Met de burgemeester spraken zij over de trouwdag, zestig jaar geleden. "We vierden het feest gewoon thuis in Toldijk. Van toen zijn er maar een paar foto's", vertelt Harrie Joling. "We moesten naar de fotograaf." Dit staatsieportret prijkt op de verjaardagskalender die speciaal voor dit jubileumjaar is gemaakt. "Kijk, dat bedoel ik. Dat is mooi, strak in pak en jacket", lacht Marianne Besselink. De gezinnen van de acht kinderen met veertien kleinkinderen kregen een plekje op de kalender. Inmiddels is het eerste achterkleinkind in de familie verwelkomd.

Harrie werkte vele jaren in Doetinchem als machinaal houtbewerker. "Eerst met de fiets, toen met de brommer en later met de auto. Dat was niet anders." Annie bleef thuis bij de kinderen. "Dat is ook een hele baan", vindt de burgemeester. "Dat gaat niet maar zo."
Harrie en Annie genieten nu van hun vrije tijd, waarin ze familie bezoeken en vrijwilligerswerk doen. Annie is bij De Bongerd aan de slag sinds zij en Harrie in 1999 in Steenderen kwamen wonen. "Ik word gevraagd als er wat te doen is en elke veertien dagen is er een handwerkgroep en daar schenk ik koffie in en ik was de boel af." Harrie was tien jaar vanuit de gemeente werkzaam op de scholen in de oud-gemeente Steenderen. Daarna deed hij veel vrijwilligerswerk bij de St. Joannesschool en hielp tot slot deze school verhuizen naar het nieuwe De Pannevogel.

Daarnaast haalt hij als vrijwilliger voor Muziekvereniging Nieuw Leven oud papier op. Natuurlijk wordt naar aanleiding daarvan het vervallen van de subsidie even aangehaald. Burgemeester Besselink is wel benieuwd of het bruidspaar nog iets wil vragen. "Nu ik er toch ben." Daar heeft Harrie wel een antwoord op. "De gemeente Bronckhorst vergeet de oudjes", zegt hij voorzichtig. "Je moet je naar het gerecht toe, anders krijg je geen uurtjes erbij. Dat lees ik in de krant." De familie Joling heeft de ervaring gelukkig niet persoonlijk, zij kunnen zich nog prima zelf redden. "Er wordt gekeken wat iemand nodig heeft", aldus de burgemeester. "Dan wordt een inschatting gemaakt over 'schoon en leefbaar' wonen. We moeten nu scherpe criteria daarvoor aangeven."

Gesproken werd verder over grote steden als Rotterdam en Groningen, maar ook plaatsen in Bronckhorst, zoals Drempt, waar de overovergrootvader van de burgemeester vandaan komt, het vogelschieten op de kermissen in Steenderen, Toldijk en Bronkhorst en het aantal vrouwelijke burgemeesters die Gelderland kent.

Felicitaties van Koning Willem-Alexander en Koningin Maxima, Commissaris van de Koning Clemens Cornielje en de gemeente kwamen via de post. Het jubileumfeest werd zondag 10 juli in Zaal Den Bremer gevierd met familie, vrienden en de oude en nieuwe buurt. Muziekvereniging Nieuw Leven bracht een serenade.


Geheugenspreekuur Zelhem

ZELHEM - Op dinsdagmorgen 26 juli 2016 wordt van 10.00-11.00 het geheugenspreekuur gehouden in de Oranjehof, Prinses Beatrixstraat 41 te Zelhem.

Het geheugenspreekuur is bedoeld voor mensen uit de gemeente Bronckhorst, die vragen hebben over hun geheugen of over andere klachten zoals piekeren, concentratieproblemen of somberheid. Het bezoek aan het geheugenspreekuur is gratis. Voor een folder, meer informatie of een overzicht van alle (regionale) geheugenspreekuren kunt u contact opnemen met Elise Kox, telefoon: (088) 933 1180.

Op het geheugenspreekuur kan men zonder verwijzing van de huisarts terecht. In een persoonlijk gesprek beantwoordt een deskundi­ge uw vragen. De vragen kunnen gaan over uzelf maar ook bijvoorbeeld over uw partner of één van uw ouders. Indien van toepassing kan een korte geheugentest afgenomen worden. Het gesprek wordt afgerond met een vrijblijvend advies.