Wethouder Peppelman op bezoek bij echtpaar Sprokkereef. Foto: Jan Knoef
Wethouder Peppelman op bezoek bij echtpaar Sprokkereef. Foto: Jan Knoef Foto: Jan Knoef

"Als ik maar niks doe, dan kan ik alles"

Zelhem - De entree van wethouder/locoburgemeester Antoon Peppelman bij Bertus en Alie Sprokkereef levert meteen al een enthousiast gesprek op, want Antoon en Bertus waren in het verleden collega's bij de toenmalige PTT en als dan ook de aanwezige schoondochter nog een postverleden heeft, is er veel te bespreken. Antoon was zelfs zijn opvolger als directeur van het Zelhemse postkantoor, toen Bertus, na 39 dienstjaren, gebruik kon maken van de VUT-regeling. Het doel van de komst van de wethouder was om het paar, namens de gemeente Bronckhorst, te feliciteren met het 60-jarige huwelijksjubileum.

Door Jan Knoef

Bertus en Alie ontmoetten elkaar in hun woonplaats Borculo, waar Bertus al werkzaam was bij de PTT. De vonk sprong over en ze trouwden op 4 juli 1956. De carrière van Bertus maakte een verhuizing naar Eibergen noodzakelijk. Hier groeiden hun vier kinderen op. Na 27 jaar PTT-Eibergen volgde de uitdaging om in Zelhem dhr. Jacobi op te volgen als directeur van het Zelhemse kantoor. Zeven jaar later kon hij gebruik maken van de vut-regeling en samen met z'n vrouw geniet hij al weer 26 jaar van z'n vrijheid.

"Ik heb met plezier 39 jaar bij de post gewerkt, maar had er absoluut geen moeite mee om met de VUT te gaan", aldus dhr. Sprokkereef. De invoering van de computer op het postkantoor vond dhr. Sprokkereef maar niets. "Niet om de computer op zich, want hier in huis staan er ook twee, maar je moet op zo'n kantoor wel eens iets regelen en ik was gewend die zaken 'onderhands' te doen en door de computer kon dat niet meer. Alles lag ineens vast in procedures en protocollen", legt hij uit.

De VUT betekende niet dat Bertus en Alie er bij gingen zitten. Het is (nog steeds) een actief stel, dat graag wandelt en fietst. Bertus heeft zich jaren ingezet voor de ANBO (ouderenbond), gaat wekelijks een 'biljartje leggen' en Alie is actief in de handwerkgroep van de Welfare.

Ondanks de VUT nog steeds een actief stel

Vakantie vieren en met de caravan op pad gaan (het liefst naar Frankrijk) was hun grootste genoegen, net als de zeven reizen naar Thailand om de familie van de schoondochter te ontmoeten. Tot drie jaar geleden werd de caravan nog achter de auto gekoppeld, maar Bertus' problemen met het hart en het vorderen van de jaren deden hen besluiten 'de sleurhut' te verkopen. Inmiddels 85 (Alie is bijna 83) rijdt Bertus nog wel auto, maar het blijft tegenwoordig beperkt tot ritjes door de Achterhoek.

Sinds april 2014 woont het paar met veel plezier in de Magnoliaflat, al vindt Bertus het wel erg rustig, vooral nu 'de Zonnekamp' is afgebroken en de faciliteiten duidelijk minder zijn. De nieuwbouw zal hem de komende jaren hopelijk het nodige kijkplezier opleveren, want ondanks de goede gezondheid, is toekijken bij werk belangrijker geworden dan het werk zelf. De favoriete uitspraak van Bertus is dan ook: "Als ik maar niks doe, dan kan ik alles".

Het diamanten jubileum werd in beperkte kring gevierd met een heerlijk etentje met kinderen, kleinkinderen (vier), familie en vrienden.