Peter Eggink ontvangt met de Merlin Award de Oscar voor goochelaars. Foto: PR
Peter Eggink ontvangt met de Merlin Award de Oscar voor goochelaars. Foto: PR Foto:

Peter Eggink: 'Het vak goochelen heeft míj gekozen'

DOETINCHEM - De Doetinchemse goochelaar Peter Eggink (39) is door de International Magicians Society in New York uitgeroepen tot 'Best Magic Inventor Europe'. Hij ontvangt een Merlin Award, een prestigieuze prijs die geldt als de Oscar voor goochelaars. Omdat de winnaar gekozen wordt door de goochelwereld zelf, krijgt Eggink de erkenning die hij verdient.

Door Hans Hissink

Op 4-jarige leeftijd kreeg Peter Eggink zijn eerste goocheldoos. "Ik wist toen al dat ik mensen wilde verbazen en vermaken. Goochelen was mijn voornaamste manier van communiceren. Mijn ouders hadden een bakkerswinkel in Zelhem. De bovenverdieping werd op een gegeven moment mijn goochelkamer. Die werd nota bene officieel geopend door de bekende goochelaar, maar helaas veel te vroeg overleden, Richard Ross."

Richard Ross
Een tijd later ging Eggink iedere maand naar Richard Ross in Bennebroek. In een oude bollenschuur die omgebouwd was tot theater luisterde en keek hij naar goochelaars die daar hun kunsten vertoonden en ervaringen uitwisselden. "Toen ik 16 was vroeg Richard Ross of ik hem af en toe wilde vervangen bij bepaalde activiteiten waar hij uitgenodigd was. Dat was een uitdaging natuurlijk waarbij ik in het begin best wel wat onzeker was. Want Richard Ross vervangen is niet maar zo iets natuurlijk", vertelt de Doetinchemmer met een glimlach. Het ging hem echter goed af en hij kreeg veel waardering. Eggink hierover: "Het lijkt erop dat ík niet het vak goochelen gekozen heb, maar dat het vak míj gekozen heeft. Alles klopt eigenlijk, net zoals bij bijvoorbeeld de wereldberoemde goochelaar David Copperfield."

Creativiteit
Eggink treedt zelf op als goochelaar, maar voorziet vooral in zijn bestaan door trucs te verzinnen en te ontwikkelen. "Optreden is leuk, maar is vooral afhankelijk van het gezelschap waarvoor je optreedt. Zelf trucs verzinnen heeft vooral te maken met je eigen creativiteit en is niet altijd gemakkelijk. Op dit moment heb ik rond de 50 trucs ontwikkeld waarbij iedere truc afgenomen kan worden door collega goochelaars. Over het feit dat het verzinnen van trucs niet gemakkelijk is en veel energie kost zegt Eggink het volgende: "Af en toe word ik 's nachts wakker met een origineel idee, ga dan naar mijn kamer toe en begin te knippen, te plakken en te knutselen. Maar vaak vergeet ik dan dat ik ook vader ben en de kids gewoon weer aan bed staan om 07.00 uur 's morgens."
Erkenning
De prijs die bakkerszoon heeft gewonnen betekent voor hem algehele erkenning. "Af en toe twijfel je wel eens over bepaalde dingen die je doet. Deze prijs geeft een bevestiging voor mijzelf dat ik wél de juiste dingen doe. Daar wil ik in de toekomst graag mee doorgaan. Lezingen geven, trucs ontwikkelen en af en toe zelf optreden. Hoe mooi is het dat ik kan zeggen dat ik echt blij ben met wat ik doe? Een heleboel mensen kunnen dat niet."

De prijs wordt op 29 augustus uitgereikt in het Magic Art Center in Bennebroek. "Ik had de prijs ook in Amerika uitgereikt kunnen krijgen. Maar begonnen in Bennebroek en uiteindelijk op dezelfde locatie de erkenning krijgen middels die award, de cirkel is dan rond. Daarnaast kan de familie er dan ook bij zijn."

Peter Eggink besluit het interview heel realistisch. "Hoe mooi en indrukwekkend de wereld der magie ook is, de mooiste act is natuurlijk dat ik op Vaderdag een tekening krijg van de kinderen. Daar kan geen goocheltruc tegenop."