Natasja 'Pebbles' Thijssen-Hulshof. Foto:PR
Natasja 'Pebbles' Thijssen-Hulshof. Foto:PR Foto:

Basdiva te gast bij Dinxper FM

DINXPERLO - Gerard Kolenbrander van Dinxper FM is met recht trots. Hij heeft namelijk niemand minder dan Natasja Thijssen-Hulshof uit Halle weten te strikken voor zijn programma The Blues and Beyond op vrijdag 8 juli in de Studio van Dinxper FM. 'Pebbles', de bijnaam die ze ooit kreeg van een vriend, heeft ze altijd gehouden. Kolenbrander wil graag dat men te weten komt wat voor een geweldige bassiste zij is en hoe ze zich als vrouw staande weet te houden in de muziekwereld.

'In de handen gedrukt'
Vaak zie je in bands wel een vrouw als frontlady die zingt. In geval is er sprake van een vrouw die basgitaar speelt.

Natasja legt uit hoe dat komt: "Toen mijn broer een tijd terug zijn band verliet, was ik toevallig aanwezig. Er was toen niemand anders die de taak als bassist op zich wilde nemen en toen werd me de bas letterlijk in handen gedrukt, zo van: 'dan doe jij het maar'. Dat was de eerste keer dat ik mijn broers basgitaar in handen kreeg en sindsdien speel ik. Voor de tijd had ik me nog nooit met muziek bezig gehouden en ik heb het mezelf verder aangeleerd. Gewoon lekker bezig gegaan en dat beviel me goed. Het eerste bandje waar ik in speelde was Chaos en daarna volgden Garden Snake, Orphan Amps. Met de OXX Band en Purple Haze had ik vervolgens een mooie combinatie te pakken waarin ik veel afwisselende optredens heb mogen doen. En wat helemaal geweldig is: ik heb Oxx, de inmiddels overleden frontman van de Oxx-band, zelf nog gekend. Hoe mooi is dat?!"

Purple Haze
Als bassist van een band komt ze op de meest prachtige podia zoals de Zwarte Cross, de voorprogramma's van Normaal en de høkersweekeinden terecht. Altijd al had ze een zwak voor de band Purple Haze. "Toen ik Purple Haze voor de eerste keer zag, had ik al de wens om daar ooit bij te mogen spelen. Hoe te gek was het toen Dinant Duenk mij belde om te vragen of ik mee wilde spelen. Ik vond het helemaal geweldig." Daarna speelde ik ook nog bij NE1 ,met onder andere Marco van de Aar en Jos zomer en momenteel in de Foo Fighters Tribute band 'Best of Fo'. En deze band krijgt geweldige recensies."

Natasja vertelt dat ze 'niet vet vaak' spelen. "Maar we mogen wel de krenten uit de pap doen zoals Paaspop Schijndel, Zwarte Cross en de Metropool. Ik kom op plaatsen waar ik vroeger zelf in de zaal stond of waar je juist graag naar toe zou willen gaan. En dan sta je er ineens zelf. Ik voel me dan ook een echte 'popstar', zoals Oxx zou zeggen", aldus een trotse Natasja.

Basdiva én moeder
Naast basdiva is Natasja ook moeder van drie kinderen. Hoe stoer om een mams te hebben die op het podium rockt tussen hoofdzakelijk mannen. "Ik heb het nooit een probleem gevonden om als vrouw in die mannenwereld mee te draaien. Ik voel me er thuis en pas er ook tussen. Ik drink ook liever een biertje dan een muntthee", lacht ze. Als dame kan het ook zo zijn voordelen hebben in een band. "Ik word als volledig lid van de band gezien, maar er wordt wel zuinig met me omgegaan. Nee zo slecht heb je het dan nog niet!"

Maar ze maakt ook graag tijd voor haar gezin. Elk weekend optreden hoeft dan ook niet meer perse, maar als ze optreedt, dan gaat ze er ook vol voor. Ze heeft nog leuke 'gigs", met onder andere Mooi Wark en nog een aantal andere bands.

In de studio van Dinxper FM zal Natasja zeker ook vertellen over haar dieptepunten (zoals de uitnodiging van John Hayes die achteraf niet doorging) en hoogtepunten zoals Action in DC, auditie bij Barry Hay, haar ambities en haar kippenvelmomenten. Pebbles, een basdiva zonder allure die naast de grote en belangrijke rol als moeder ook 'rockt waar het rocken moet'.

Wie meer wil horen van Pebbles kan op vrijdag 8 juli online afstemmen op www.dinxperfm.nl tussen 20:00 en 22:00 uur. Ook is het mogelijk om in de studio aan het marktplein aanwezig te zijn bij de uitzending.

VakantieBieb zomercadeau Bibliotheek

REGIO - Met de VakantieBieb-app heeft iedereen gratis toegang tot een omvangrijke selectie Nederlandse e-books gedurende de hele zomer. Voor de jeugd ging de VakantieBieb al in juni open (t/m 31 augustus 2016). Vanaf 1 juli t/m 31 augustus zijn ook de titels voor volwassenen beschikbaar, hét zomercadeau van de Bibliotheek.

Er zijn dit jaar nog meer titels te downloaden, zestig in totaal, en er zijn handige leeftijdscategorieën voor kinderen aan gekoppeld. Volwassenen hebben de mogelijkheid om dertig titels te downloaden. Romans, spannende en informatieve boeken, voor ieder wat wils.

De VakantieBieb-campagne wordt voor het vierde jaar georganiseerd door de Bibliotheek en is ook dit jaar weer onverminderd populair. Vanaf 1 juni, toen de VakantieBieb open ging voor de jeugd, zijn er bijna 50.000 nieuwe gebruikers geregistreerd. Daarmee komt het totaal aantal mensen dat de app heeft gedownload op ruim 626.241.
De app is gratis te downloaden op een tablet of smartphone via de App Store of Google Play Store. Na het downloaden is voor het lezen van de e-books geen internetverbinding meer nodig. Ideaal dus voor vakantie.

Kinderen en volwassenen met dyslexie kunnen een deel van de e-books in een aangepast lettertype lezen (ePub-versie). "Mijn dochter (11) heeft dyslexie, wil nooit boeken lezen, maar leest nu voor het eerst zelf op de iPad!", aldus een blije moeder.