De spelersgroep kreeg een sfeervol onthaal in Westendorp. Foto: Achterhoek Nieuws bv
De spelersgroep kreeg een sfeervol onthaal in Westendorp. Foto: Achterhoek Nieuws bv

Superboeren beginnen aan een nieuw seizoen

'De Graafschap op weg naar de eredivisie'

DOETINCHEM - De Graafschap is zondag 26 juni, onder grote publieke belangstelling, in Westendorp begonnen aan de voorbereiding op het nieuwe voetbalseizoen. Het frappante is dat de Superboeren nog steeds niet definitief kunnen zeggen of ze in het aankomende voetbaljaar in de ere- of in de eerste divisie gaan acteren. Achter de schermen wordt nog steeds een robbertje gevochten met de KNVB. Trainer Jan Vreman houdt zich daar verre van, hij wil zich alleen concentreren op zijn spelersgroep en de komende oefenwedstrijden.

De Graafschap is het afgelopen seizoen op sportieve gronden gedegradeerd, maar kreeg van de KNVB in eerste instantie een escape aangeboden. Als de licentie van FC Twente zou worden ingetrokken, kon De Graafschap deze plek bemachtigen als ze minimaal de finale van de Play Offs zouden halen en als Willem II de Play Offs zou winnen. Nadat de licentiecommissie de eredivisielicentie van de Tukkers had ingetrokken, en de rechter had bepaald dat dit terecht was, dachten de bestuurders in Doetinchem uit te komen op het hoogste niveau.

Groot was dan ook de verbazing toen de beroepscommissie van de KNVB oordeelde dat een geldboete afdoende was en dat de FC Twente de licentie mocht behouden. "We zijn hier nog niet klaar mee, hier zijn grote fouten gemaakt", was de reactie van commercieel directeur Martine Zuil. De Graafschap heeft inmiddels een kort geding aangespannen tegen de KNVB. De supporters lieten in Westendorp zien dat echte clubliefde niet afhankelijk is van een divisie.

Voorbereiding
Trainer Jan Vreman heeft de ontstane impasse aan zich voorbij laten gaan. De clubman is ruim drie weken op vakantie geweest, maar heeft zich in die periode wel met Peter Hofstede bezig gehouden met de samenstelling van zijn selectie. Zo werden de contracten van Piotr Parzyszek en Andrew Driver verlengd en wisten de heren ook middenvelder Mark Diemers een seizoen langer te binden. Tim Keurntjes werd overgenomen van Telstar. "Doordat we een maand niet wisten waar we aan toe waren, hebben we in eerste instantie niet al te veel kunnen doen op de transfermarkt", legt manager voetbalzaken Peter Hofstede uit.

"We zagen Robin Pröpper en Ted van de Pavert vertrekken, zij wilden hoe dan ook eredivisie spelen. Daar waren we kansloos."

Verwachtingen
De grootste winst heeft De Graafschap het afgelopen jaar geboekt in het versterken van de binding met haar supporters. De Vijverberg puilde het afgelopen seizoen meestal uit en de Superboeren zijn inmiddels weer de trots van de Achterhoek. De verwachtingen onder het publiek zijn best hoog gespannen. "Op dit moment ga ik ervan uit dat we in de eerste divisie gaan spelen. We hebben dan best een aardige groep. Uiteraard blijven we uitkijken naar versterkingen en moeten we afwachten of er nog spelers vertrekken. Eigenlijk weet je op 1 september pas hoe je selectie eruitziet", aldus Vreman.

De Graafschap begint nu aan een toer door de Achterhoek. Er worden onder andere oefenwedstrijden gespeeld in Dinxperlo (zaterdag 2 juli om 17.00 uur, tegen winnaar van de Achterhoek Cup DZSV)), Ruurlo, Hall, Doetinchem en Varsselder. Daarna kan iedereen de manschappen nog een keer aanschouwen tijdens de Open Dag op zondag 31 juli.

Vanaf begin augustus start de competitie. Uiteindelijk is en blijft de eredivisie het ultieme doel. En lukt dit niet via het kort geding, dan maar gewoon via een snelle promotie vanuit de eerste divisie.


De terugkomst van Jezus

Varsseveld - In het geloof speelt het verlangen naar de wederkomst van Christus een belangrijke rol. Dit verlangen wordt sterker wanneer mensen te kampen krijgen met tegenslagen of men moet lijden onder vervolging.

De woorden uit Psalm 13 kunnen dan uit het hart gegrepen zijn: 'Hoe lang nog, Heer?'. In het boek Openbaring is het de vervolgde gemeente, die hartstochtelijk uitroept: 'Wanneer?' (Openbaring 6:9-11). Ook ons gebed mag gericht zijn op de dag waarop God terugkomt. Hans van Dalen spreekt 26 augustus in Christengemeente De Wingerd over de terugkomst van Jezus. Voor de kinderen is er een speciaal programma. Voor de allerkleinsten is er een crèche. Start dienst: 10:30 uur. Het Borchuus, Kerkplein 3 te Varsseveld.