Burgemeester Besselink op bezoek bij diamanten paar Plant. Foto: Jan Knoef
Burgemeester Besselink op bezoek bij diamanten paar Plant. Foto: Jan Knoef Foto: Jan Knoef

Plant en Saalmink, een geliefde combinatie

Zelhem - De jongelui van de Zelhemse families Plant en Saalmink konden het in de jaren '40 van de vorige eeuw goed vinden met elkaar. De jongens van Plant aan de Hengeloseweg kwamen graag bij 't witte huus' aan de Ruurloseweg, waar de familie Saalmink woonde. Zogenaamd om met de jongens van Saalmink te kaarten, maar ondertussen keken de drie broers meer naar de zussen dan naar de kaarten en stuk voor stuk werden ze verliefd.

Door Jan Knoef

Bij Jan Plant en Hanna Saalmink, die 21 juni hun diamanten huwelijk (65 jaar) vierden, leek het aanvankelijk niet wat te worden, want Jan was zes jaar ouder en Hanna wilde 'geen oude sok', maar als Jan met z'n broers op bezoek kwam, zocht ze wel steeds zijn gezelschap op en hun relatie kenmerkte zich door de kleine vechtpartijtjes in het kader van "was sich liebt dass näckt sich" en ook nu, na meer dan 65 jaar, kunnen Jan en Hanna het niet laten om elkaar af en toe een 'box' te geven.

Jan werkte het grootste deel van zijn arbeidzame leven bij de Coöperatie en bezorgde de boeren het meel, dat hij zelf eerst had 'afgezakt'. Hanna werkte een aantal jaren als 'meid' in een boerenhuishouding en kwam toen thuis om moeder, die een zwakke gezondheid had, te helpen in de huishouding. Hierdoor werd het ouderlijk huis van Hanna ook de woning van het jonge gezin Plant. Jan en Hanna kregen vier kinderen (2 jongens en 2 meisjes).

Toen ze de woning gingen aanpassen om voldoende ruimte te hebben voor het gezin ("de jongens sliepen boven de stal", meldt Hanna), kwamen ze er achter dat hun 'witte huus' gebouwd was met een mortel, die uit meer zand dan cement was samengesteld. Dat bleek ook weer handig, want de kinderen konden de stenen mooi afbikken, waarna ze gebruikt konden worden voor de nieuwbouw. Inmiddels woont het diamanten paar, nog steeds zo zelfstandig mogelijk, in bij zoon Gerrit, die met zijn gezin in het ouderlijk huis is komen wonen.


Lees verder op pagina 7