Kasteelheer Van Lynden (tweede van links) geeft op de Wrangebult een toelichting op het project. Links van hem staat mevrouw Meijers, gedeputeerde van de provincie Gelderland. Foto: Ceciel Bremer
Kasteelheer Van Lynden (tweede van links) geeft op de Wrangebult een toelichting op het project. Links van hem staat mevrouw Meijers, gedeputeerde van de provincie Gelderland. Foto: Ceciel Bremer Foto:

Het publiek geniet mee van Landgoed Keppel

Laag-Keppel – Landgoed Keppel ontving twee jaar geleden vanuit het project Robuuste Investeringsimpuls van de provincie Gelderland een financiële bijdrage om het landgoed op te knappen. Het Sterrebos, de Zwarte en de Witte Kolk en de oude moestuin werden daarmee in ere hersteld en zijn nu weer beter toegankelijk voor het publiek.

Door Ceciel Bremer

'Landgoed Keppel moet gekoesterd worden', sprak mevrouw Meijers, gedeputeerde van de provincie Gelderland. Tijdens de officiële afsluiting van het project Robuuste Investeringsimpuls afgelopen vrijdag was ze vol lof over de wijze waarop Landgoed Keppel omgaat met zijn bezittingen.

'Het is uw bezit maar u kijkt hoe het kan bijdragen aan de samenleving', zei ze tegen kasteelheer Willem baron van Lynden. De provincie Gelderland leverde een bijdrage van € 230.000 aan het project. De overige € 150.000 werden door Landgoed Keppel bekostigd.

Kasteelheer Van Lynden nam bij zijn openingswoord de genodigden mee terug in de tijd. Kasteel Keppel had vroeger veel rechten en ook veel inkomsten uit bijvoorbeeld het malen van het graan op de watermolen. 'Met het verstrijken van de tijd zijn die inkomsten verdwenen en blijft het een worsteling om de broek op te houden', stelde baron Van Lynden. Het landgoed is nu bezit van de Pallandt van Keppel Stichting die er alles aan doet om het goed te onderhouden.

Grond goed gebruiken
Na de woorden van de heer Van Lynden en mevrouw Meijers werden de aanwezigen uitgenodigd de opgeknapte locaties op het landgoed met eigen ogen te bewonderen. Via de kasteeltuin wandelde het gezelschap naar het Sterrebos. Het centrale punt in dit bos is de Wrangebult die nu weer vanuit acht paden te bereiken is en daarmee beter toegankelijk voor wandelaars. De Zwarte en de Witte Kolk waren de volgende stop tijdens deze wandeling. De wateren waren grotendeels dichtgeslibd en zijn uitgebaggerd. Ook de wandelpaden rondom zijn weer in ere hersteld. Tenslotte werd een bezoek gebracht aan de moestuin langs de IJssel.

De monumentale schuur en de grondkas op dit terrein zijn gerestaureerd en de verwaarloosde moestuin is opgeruimd. Een definitieve bestemming voor dit terrein is er nog niet. 'We hebben in overleg met de dorpsraad uiteenlopende ideeën', lichtte Van Lynden toe.

'Van een doolhof tot een muziektheater. Wat het ook wordt, het gaat erom dat we zo goed mogelijk gebruik maken van de grond.' Gedeputeerde Meijers was duidelijk over het eindresultaat van het project. 'U laat zien dat alles kan en mag en dat de samenleving mag meegenieten. Dank u!'