Jochem v.d. Hoek, Tonnie Wassink en Marcel Ritzer. Foto: Henk Teerink
Jochem v.d. Hoek, Tonnie Wassink en Marcel Ritzer. Foto: Henk Teerink Foto:

Geweldig avontuur voor Van den Hoek van Performance Racing Achterhoek

Beide Hamoveleden lieten sterke indruk achter

HENGELO - Jochem van den Hoek en Olaf Romijn waren de twee Nederlandse deelnemers aan de Isle Man TT 2016. Beiden rijders zijn Hamove-lid en lieten als nieuwkomers een sterke indruk achter gedurende de twee weken op de Mountain Course. En het allerbelangrijkste, beide coureurs gingen zonder kleerscheuren huiswaarts.

Jochem van den Hoek is één van de coureurs van Performance Racing Achterhoek uit Hengelo Gld. van team eigenaar Tonnie Wassink. Eén van de monteurs van het team is Marcel Ritzer, die vorig jaar zelf nog actief was in de Zijspanklasse. Van den Hoek reed in 2015 al verschillende road race wedstrijden, waaronder de North West 200 en de Ulster GP. Dit deed hij allemaal ter voorbereiding om zijn droom te verwezenlijken: de Isle Man TT rijden in 2016. Het doel werd bereikt en hoe! Van den Hoek werd de beste nieuwkomer in de Superstock-klasse en kreeg voor deze prestatie een bronzen replica. Daarnaast reed de Brabander twee Superbike wedstrijden.

Van den Hoek was dan ook zeer enthousiast na afloop van de laatste wedstrijd op Ilse Man: "Het was zo bijzonder om eindelijk eens op deze baan te mogen rijden. Het is altijd al mijn droom geweest. Het is echt fantastisch hoe we dit als team hebben gedaan. De jongens hebben zo hard gewerkt om iedere keer de motor weer klaar te krijgen voor de volgende training of wedstrijd. Het is echt geweldig om met deze snelheden door de straten te vliegen. Het was ook mooi om in de picture te staan als beste nieuwkomer in de Superstock, iets om nooit te vergeten."

De tweede Nederlander Olaf Romijn reed in de Supersport-klasse en reed daarnaast met zijn SuperTwin in de 'Lightweight TT'. De coureur uit Nijmegen was na afloop van de trainingsdagen de snelste nieuwkomer in de Supersport. Romijn zijn reactie na afloop van de trainingen: "Poeh, het is een hele ervaring. Na al het huiswerk werd het tijd om de baan op te gaan.

Na enige ronden begin ik gevoel te krijgen voor de verschillen in het wegdek. Daarnaast is mijn pitcrew goed ingespeeld op het evenement. Na twee ronden kom ik binnen voor bijtanken of overstappen naar de SuperTwin. Ze weten we iedere keer zonder technische problemen het maximale uit de sessies te halen."

Romijn reed drie wedstrijden, twee in de Supersport en één met zijn SuperTwin, die hij allemaal tot een goed einde wist te brengen. Het was tevens het laatste kunstje van Romijn: "Dit was het dan, drie wedstrijden en drie finishes. Mijn racecarrière kan ik afsluiten op mijn hoogtepunt, zoals ik het voor ogen had."

Zaterdag 11 juni werd er de derde wedstrijd van het seizoen verreden voor de OW Cup races op het TT Circuit Assen. Bij de NK Supercup 1000 was er succes voor Hamove lid Cliff kloots. Kloots eindigde als derde achter winnaar Nigel Walraven en de als tweede gefinishte Jaco Boonen.

De leden Jarco Grotenhuis en Yme-Jan Hofstee werden respectievelijk negende en tiende. Regionaal rijder Thijs Peeters werd zevende in de NK Supercup 600. De winst ging verdiend naar Ricardo Brink. Brink won pas z'n tweede wedstrijd uit zijn carrière. Lokale rijder Niels Bikkel eindigde als twintigste in de Sportcup 600.