Het jubileum werd gevierd met o.a. kampeerweekeinde. Foto: PR
Het jubileum werd gevierd met o.a. kampeerweekeinde. Foto: PR Foto:

Korfbalvereniging S.E.V. 70 jaar jong

Zelhem - Hoewel het geen 'echt' jubileum is, wilde de Zelhemse korfbalvereniging S.E.V. Het 14e lustrum niet ongemerkt voorbij laten gaan. "Een mooi jaar om mensen die belangrijk zijn en waren eens in het zonnetje te zetten, maar ook om te beseffen dat we een springlevende gezonde vereniging zijn met veel activiteiten, waarbij we regelmatig ook de Zelhemse gemeenschap betrekken", aldus Jolanda Geessink. Ze doelt hiermee onder andere op de Hemelvaartsfietstocht, rommelmarkt, Kerstmarkt, Kerstactie en de Sinterklaasverhuur. Hester Kuenen vult aan, dat ook de sfeer binnen de vereniging en de onderlinge samenhang tussen de leden hierbij van belang is.

De vereniging moet wel steeds alert blijven op het enthousiasme van de leden, want korfbal is veelal niet de eerste keus van de jeugd. Met de Kangoeroe Club wordt geprobeerd om de jongste jeugd al te interesseren voor de korfbalsport en zo lukt het jaarlijks toch om het aantal jeugdleden op peil te houden, waardoor ook de leeftijdsopbouw goed blijft. Hoewel er weleens schamper gesproken wordt over korfbal, bestrijden Jolanda en Hester dit. Jolanda: "Korfbal is de sport van de vele korte sprintjes. Korfbalspelers beschikken, in vergelijking tot andere sporters, over een betere conditie. De sport vergt veel van de sporter." Hester: "Daarbij speel je het in een gemixed team, waardoor het sociaal functioneren bevorderd wordt."

Het gemengde sporten leidt er ook toe dat er verhoudingsgewijs meer huwelijken gesloten worden tussen korfballers dan tussen beoefenaars van andere sporten, hetgeen weer resulteert in een natuurlijke aanwas van leden en een hechtere club. De club is zo hecht dat leden, die niet meer actief korfballen, nog wel deelnemen aan Combi-Fit-activiteiten, waarbij wekelijks een activiteit, variƫrend van Jeu de Boules tot fietsen wordt georganiseerd, om het lichaam op een gezellige manier in conditie te houden.

Enige korfbal-vereniging in Bronckhorst

Korfbal heeft wel als nadeel, dat er minder verenigingen zijn en dat er zaterdag- en zondagamateurs zijn. Zo is S.E.V. de enige korfbalvereniging in de gemeente Bronckhorst en moeten teams voor de uitwedstrijden soms lange reizen maken. Jolanda: "Met de F-pupillen helemaal naar bijvoorbeeld Vaassen reizen voor een wedstrijdje is minder leuk." Het eerste team van S.E.V. presteert op dit moment redelijk en draait op het veld bovenin mee in de 4e klasse en in de zaal in de 3e klasse. "Het zou in principe iets hoger kunnen, maar we zijn vorig jaar uit de 3e klasse veldkorfbal gedegradeerd. De kunst is om de stap naar boven weer te zetten", aldus Hester. Jolanda vult aan: "Misschien dat de nieuwe trainster Ciska Wierda, afkomstig van DOKV in Didam, in het nieuwe seizoen extra kracht en talent naar boven kan halen."

In het weekeinde 10 tot 12 juni was het terrein rondom 'de Knik' aan de Halseweg veranderd in 'Glamping the Holy Knik' om het 70-jarig bestaan gezellig te vieren. Dat vieren gebeurt met gezellig samen kamperen, een zeskamp, waarvoor speciaal een zwembad wordt aangelegd, een feestavond met een casino, waar ook de cavia's lopen en prijzen bepalen.

Ook in de jubileumuitgave van 'de Bijblijver', wordt uitgebreid stilgestaan bij de geschiedenis van de vereniging en de mensen, die een belangrijke rol hebben vervuld in die jaren.