Links Joop Beuting en rechts Ger Saris, leden van het actiecomité. Foto: Ferry Broshuis
Links Joop Beuting en rechts Ger Saris, leden van het actiecomité. Foto: Ferry Broshuis Foto:

Kerkelijke Begraafplaats Halle

Halle - De Begraafplaats is eigendom van de Protestantse Gemeente Halle dit al vanaf de oprichting in 1861. In de loop der jaren zijn er enkele uitbreidingen van de Begraafplaats geweest. De laatste uitbreiding is in 1999 gerealiseerd. Omdat dit gedeelte binnen enkele jaren vol raakt, wordt het nu tijd om na te denken welke mogelijkheden er zijn om in de toekomst begraven in Halle mogelijk te laten blijven.

Heel concreet zijn er twee mogelijkheden: aanleg van een nieuw gedeelte of binnen de bestaande begraafplaats de mogelijkheden onderzoeken voor herinrichting. Met dit laatste zijn we nu bezig. Door het College van Kerkrentmeesters is opdracht gegeven voor een cultuur historisch onderzoek. In dit onderzoek wordt gekeken naar de historische waarde van de Begraafplaats. Inmiddels is het onderzoek door het Monumenten Advies Bureau afgerond. De uitkomst is binnen het college van kerkrentmeesters besproken en ook opgestuurd naar de Gemeente Bronckhorst. Wilt u het rapport inzien neem dan contact op.

Door het College van Kerkrentmeesters is gekozen wordt voor een herinrichting van deel 1 en dit betekent automatisch dat er ruiming van de bestaande graven plaats gaat vinden. Het gebied dat voor ruiming in aanmerking komt is het gedeelte tussen de Pausendijk en de eerste rij coniferen komend vanaf Zelhem, dit is het oudste gedeelte van de begraafplaats, hier zijn alle grafrechten verlopen en is er door de betrokkenen families ook afstand van gedaan. Het gedeelte is ter plekke gemarkeerd en ook op de plattegrond tekening in het informatieportaal zichtbaar.

De start van de ruiming staat gepland voor april 2017, er wordt nu gewerkt aan het nieuwe inrichtingsplan. Als u vragen, opmerkingen, suggesties heeft of mee wil denken mail deze dan naar begraafplaats@kerkhalle.nl


Alleen politiek Den Haag wil nog niet luisteren naar Achterhoekse ouderen

Door Ferry Broshuis

LIEVELDE - Een aantal weken werd in deze krant melding gemaakt van de actiegroep 'Herstel van Onrecht', waarin een vijftal personen zitting heeft. Eén van de actievoerders, Joop Beuting uit Lievelde, vertelt nu dat er een behoorlijke stroom van sympathie, begrip en strijdbaar medeleven op gang is gekomen.

Herstel van Onrecht keert zich met passie tegen het door de regering opgelegde systeem van beheer van de pensioenen, dat er op neer komt dat al jarenlang geen verhoging van de pensioenen heeft plaatsgevonden; sterker nog: er moet worden gevreesd dat volgend jaar door de toegepaste rekenrente de pensioenen zullen worden verlaagd. En dat terwijl de pensioenkassen uitpuilen van het geld. Het zou volgens Herstel van Onrecht logisch zijn dat de ouderenbonden het verweer van Herstel van Onrecht tegen de pensionmethodiek tot de hunne zouden maken, maar vreemd genoeg is dat (nog) niet het geval. Het actiecomité Herstel van Onrecht vindt dat jammer, maar stelt dat zij open staat voor elke vorm van samenwerking. Alleen KBO Brabant is bereid optimaal met het comité samen te werken bij het voeren van acties.

Politiek Den Haag
Wel is er veel begrip bij de Politieke Partij 50PLUS en in Den Haag zijn de leden van het comité daar hartelijk ontvangen en is er brede steun voor hun actie. Bij het bezoek aan Den Haag kwam het comité tot de ontdekking dat er kennelijk in de Tweede Kamer leden zijn die het verschil niet kennen tussen de AOW en de pensioenen. "En dergelijke mensen moeten beslissingen nemen zonder enige kennis van zaken." Enkele weken geleden werd er in de Tweede Kamer gestemd om de besluiten over de pensioenen te herzien. De politieke partijen VVD, PvdA, D'66, CU en het CDA waren tegen met als gevolg dat door deze meerderheid het voorstel werd verworpen.
Dat is volgens Beuting en zijn medestanders erg spijtig omdat anders het werk van de actiegroep succesvol zou zijn geweest.

Lidmaatschap partijen
Een oproep van het comité aan mensen om het lidmaatschap op te zeggen van hun partij als deze de discriminatie van de regering ondersteunt, heeft kennelijk al veel vruchten afgeworpen. Ledenverlies betekent ook minder subsidie van de overheid voor de politieke partij. Er zal ook landelijk druk worden uitgeoefend, te beginnen met prikacties in de provincies en vervolgens wordt toegewerkt naar grote acties in Den Haag. De tijd gaat ook wat dringen omdat de rijksbegroting voor 2017 wordt opgemaakt. Er is inmiddels ook een grote stroom e-mails ontvangen uit het hele land, een teken dat het algemene ongenoegen over het pensioenbeleid en verwante zaken velen treft en bezighoudt. En die e-mails houden aan.

Deze week komt ook Omroep Gelderland naar Lievelde, zo vertelt Joop Beuting, voor het maken van tv-opnames. Dit zal ongetwijfeld vervolgd worden, ook in deze krant.